Emlékezés: Jelenetek egy álomból – ma lenne 90 éves Puskás Ferenc

Vágólapra másolva!
2017.04.01. 08:30
null
Puskás Ferenc is a madridi „galaktikusok” között
A madridi Marca egy ausztrál művész ikonszerű festményét mutatja be Puskás Ferenc áprilisi elsejei, kilencvenedik születésnapjának előestéjén, de világszerte ünneplik Öcsi bácsit a magyarok és a futballkedvelők.

 

Jelenetek egy álomból. Ez a címe annak a festménynek, amelyet a közelmúltban vitt vászonra James Cooper ausztrál festőművész. A kép a Real Madrid képzeletbeli öltözőjébe enged bepillantást, ahol a királyi klub korszakos csillagai várják egy mérkőzés kezdetét, társalognak, szerelést igazítanak, ugratják egymást. Öten vannak a „galaktikusok”, de a közelmúlt és a jelen három csillaga, Raúl González, Zinédine Zidane, valamint Cristiano Ronaldo mellett nem a brazil Ronaldót, Roberto Carlost, Luís Figót vagy David Beckhamet látjuk, hanem azt a két legendát, aki az ötvenes években megteremtette a madridi együttes máig élő nimbuszát: Alfredo Di Stéfanót és Puskás Ferencet.

A madridi Marca ritkán jelenik meg úgy, hogy ilyen vagy olyan vonatkozásban ne kerülne szóba Puskás Ferenc, a madridizmust létrehozó korszak egyik zsenije. A születésnapon felbukkanó festmény pedig éppen jókor helyezi az „örök” madridi öltözőbe a legendás magyart, tökéletesen szimbolizálja a halhatatlanságot. Hiszen hogyan is lehetne valaki halott, ha éppen Cristiano Ronaldóval és Zidane-nal melegít a Santiago Bernabéu Stadionban?

Az ausztrál művésznek csak sport témában hetvennyolc festménye vásárolható meg a honlapján 220-300 dolláros áron, ez viszont a legnépszerűbb, 24 óra leforgása alatt 21 ezer lájkot kapott az Instagramon. Ellenben nem eladó, mert egy barátjának ígérte – pedig még Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke is meg akarta vásárolni mindenáron, és sejthetjük, hogy nem 300 dollárt adott volna érte. A Presidentét a tervek szerint egy új, tizenegy vagy tizenöt klasszikus „blancót” megjelenítő festménnyel igyekszik majd kárpótolni a művész.

A hagyományok és a régi nagyságok emlékének ápolására a Real Madridnál mindig is nagy figyelmet fordítottak, és ezúttal is így van ez. A klub, a hivatalos magyar szurkolói csoporttal, a Pena Madridista Hungarával együttműködve készül egy madridi megemlékezésre Pancho születésnapjának apropóján: a tervek szerint a drukkerek a Valencia elleni bajnokin egy óriási molinón ünneplik az ikonikus labdarúgót.

Madridban is tudják már, hogy immár április legelső napját kell ünnepelni. Hosszú-hosszú éveken át április 2-át tartották nyilván mindenhol Puskás Ferenc születésnapjaként, mivel ő maga ezt a dátumot adta meg, ha kérdezték. Már édesanyja is így akarta, hogy „hamiskás” dátum kerüljön ahova csak lehet, például a kis Purczeld Ferenc keresztlevelébe, egy héttel azután, hogy a VIII. kerületi Rókus kórházban – ahonnan a szintén józsefvárosi, József utcai lakásába tért haza a család – kiállították a születési anyakönyvi kivonatot 1927. április 1-jén. Mert a mama nem kívánta fiát tréfa tárgyává tenni, hogy „bolondok napján” született.

Erre azonban már csak a híresség idős korában derült fény, még a hetvenedik születésnapját is április 2-án ünnepelte. Az 1997-es nagy mulatságra Budapestre érkezett többek között Di Stéfano, a német világbajnok, Fritz Walter és a régi barcelonai barát, Kubala László is, a Kongresszusi Központból a televízió is élő adásban közvetítette az eseményeket, Öcsi és Kuksi, a Real Madrid és a Barcelona korábbi sztárja egymást átkarolva énekelt magyar nótákat a színpadon. Az igazi örömhír azonban odahaza várta az Aranycsapat korábbi kapitányát, amikor is Spanyolországból kapott telefonhívást: egy spanyol rádióállomás élőben közvetítette, miként reagál az örömhírre, hogy megszületett az első dédunokája, a kis Maite. Utána, a jubileumokra mindig jutott valami emlékezetes esemény, ajándék. A hetvenötödik születésnapon már beteg volt, de a jelenlétében hirdették ki, hogy róla nevezik el a Népstadiont, ahol annak idején annyi gólt szerzett, 2007- ben, a nyolcvanadikon pedig megalapították a nevét viselő utánpótlásközpontot, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát, immár néhány hónappal a halála után.

Sokak szerint véletlen, hogy most, épp április elsejétől indítja újra Budapest– Madrid járatát az Iberia légitársaság. Mi ez, ha nem égi jel, valakitől, aki, mint tudjuk, halhatatlan?...

FÖLDRÉSZEKEN ÁTÍVELŐ MEGEMLÉKEZÉSEK

Felcsút

Az akadémia épp tíz éve vette fel a legnagyobb magyar labdarúgó nevét, a különleges kettős évforduló alkalmából a kollégisták pénteken koszorút helyeztek el Puskás Ferenc bronzszobránál, szombaton pedig a Szent István-bazilikában, a legendás labdarúgó sírhelyénél teszik tiszteletüket.

Kőbánya-Kispest

A Kőbánya-Kispest közlekedési csomópontnál (KÖKI) a kispesti önkormányzat szervezett hagyományos koszorúzást. Gajda Péter polgármester mellett a Magyar Sportújságírók Szövetsége nevében Mravik Gusztáv alelnök, az MLSZ képviseletében pedig Sipos Jenő szóvivő helyezett el koszorút Kristóf Lajos szobrászművész 2013-ban átadott Puskás-mellszobránál.

Kispest, Bozsik-stadion

Az NB I-es sorsolás úgy hozta, hogy a születésnapon mérkőzik meg egymással Puskás egyik valamikori egyesülete, a Honvéd és a címvédő Ferencváros a bajnokságban (kevesen tudják, de egy mexikói túrán egyébként a Ferencváros színeiben is szerepelt a leghíresebb magyar futballista). A rangadó előtt a piros-fekete klub is megemlékezést tart, és a stadionba érkező első ötszáz szurkoló egy pólót kap ajándékba, mi több, George F. Hemingway elnök is beszédet mond.

Óbuda

A III. kerületben, a Bécsi úton található szoborcsoportot – amely a dekázó Puskást ábrázolja ámuló madridi gyerekek gyűrűjében – a közeli vendéglátósok állították, s a Puskás Pancho Sport Pub (Symbol Étterem) gondozza, az étteremközpont vezetője, Barna Sándor szombaton koszorúzza meg az alkotást.

Göd

A Rézbong Kiadó a kilencvenedik születésnap apropóján jelenteti meg a már létező magyar és angol nyelvű kiadás mellett újabb öt nyelven (spanyol, francia, német, olasz, lengyel) fényképes Puskás-életrajzát.

Athén

A Panathinaikosz stadionjában 2014. június 2-án, a Puskás Ferenc edzői irányításával elért BEK-döntős szereplés 43. évfordulóján Orbán Viktor miniszterelnök leplezte le a görögök által is hősként tisztelt magyar emléktábláját. Volt játékosai rendszeresen koszorúzzák a domborművet, ezúttal a csapat volt masszőre, egyben Puskás görög tolmácsa, Nikosz Szakkulisz a Praszini című újságban emlékezik egy cikkel az Aranycsapat volt kapitányára.

Melbourne

Az ausztrál nagyvárosban február 4-én leplezték le Puskás Ferenc bronzszobrát az Olimpiai Parkban, ahol egykor a stadionja állt a South Melbourne-nek, amelynek edzőjeként a magyar szakember 1991-ben megnyerte az ausztrál élvonalbeli bajnokság (NSL) nagydöntőjét. A helyi magyar közösség és a magyar konzulátus dr. Bakonyi Péter konzul vezetésével koszorúzza meg a szobrot.

New York

Az amerikai metropolisz Magyar Főkonzulátusán pénteken dr. Kumin Ferenc főkonzul nyitotta meg azt a kiállítást, amely Bollók Barbara Puskás Ferenccel kapcsolatos magángyűjteményét tárja a nyilvánosság elé a születésnap alkalmából.


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik