„Elegáns, szenzációs, kiváló” - sajtóvisszhang Albert Flóriánról

Vágólapra másolva!
2011.10.31. 16:40
null
nos.nl
Címkék
Természetesen a világsajtóban is futótűzként terjedt a mai szomorú hír, hogy 70 éves korában elhunyt Albert Flórián. A nemzetközi híradások a nap elején elsősorban a száraz tények közlésére hagyatkoztak, megemlítve a kiváló támadó pályán elért eredményeit.

Többek közt a yahoo.com, a Washington Post és a Eurosport is viszonylag hamar írt a Császár haláláról. De már délelőtt megjelent anyag többek közt a wprost.pl lengyel, a sueddeutsche.de német és a nos.nl holland oldalon is. Találhattunk cikkeket vietnami vagy éppen kolumbiai internetes portálon is.

Szinte minden híradásban kiemelik, hogy Albert egész pályafutása alatt a Ferencvárosban szerepelt, amelyben 537 mérkőzésen 283 gólt szerzett. Emellett 75-ször volt magyar válogatott, a címeres mezben 31-szer talált az ellenfelek kapujába. 1960-ban olimpiai, 1964 Európa-bajnoki bronzérmes lett a nemzeti csapattal, míg 1967-ben egyedüli magyarként a France Football Aranylabdáját is elnyerte.


lemonde.fr
lemonde.fr

A dagbladet.no norvég portál a tények mellett Albert Flórián legemlékezetesebb meccsének a brazilok elleni csoportrangadót jelöli meg az 1966-os vb-n. Mint írja, azon mérkőzésen Albert „szenzációsan” futballozott.

Természetesen a Reuters is foglalkozik az egykori klasszis halálával. A hírügynökség „magas és rendkívül elegáns” játékosként jellemzi Albertet, aki „kiválóan kezelte a labdát”. Az írás arra is rávilágít, hogy a Császár fia, ifjabb Albert Flórián is a Ferencvárosban futballozott és a magyar válogatottat is erősítette.

Az Európai Labdarúgó-szövetség hivatalos oldalán is megemlékeznek a magyar játékosról. Az uefa.com írásában Albertről mint „minden idők egyik legelegánsabban játszó” futballistájáról írnak.

A honlap naprakész írást közöl, amelyben megemlíti, hogy Albertet csütörtökön műtötték meg, s elsőre pozitív hírek érkeztek a beavatkozásról, hétfő hajnalban Albert mégis távozott közülünk.

uefa.com
uefa.com

Az európaihoz hasonlóan a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség is megemlékezik az egyetlen magyar aranylabdásról. A fifa.com megemlíti, hogy az 1967-ben Aranylabdát nyerő futballista a szavazáson a szintén legendás Sir Bobby Charltont előzte meg. Albert 68, míg a Manchester United emblematikus játékosa 40 szavazatot kapott.

A külföldi portálok közül a goal.com és a worldsoccer.com elsőként írta le, hogy Albert halálát a csütörtöki műtét szövődményei okozták. Utóbbi honlap szintén megemlíti, hogy Albert Flórián és az egész ’66-os világbajnokság legjobb meccse a brazilok elleni volt, fájó azonban, hogy a negyeddöntőben – elsősorban kapushibáknak betudhatóan – búcsúztatta a magyarokat a szovjet válogatott.

AZ 1966-OS ANGLIAI VB-N PAZARUL JÁTSZOTT BRAZÍLIA ELLEN

BÚCSÚ A CSÁSZÁRTÓL


PRUKNER: ALBERT FLÓRIÁN VOLT A FERENCVÁROS IDENTITÁSA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik