Csányi Sándor örülne, ha kettős rangadót is rendeznének a Puskás Arénában

Vágólapra másolva!
2019.11.10. 16:48
null
Csányi Sándor hosszabb interjúban beszélt a magyar labdarúgást érintő különböző kérdésekről (Fotó: Földi D. Attila, archív)
Csányi Sándor a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke hosszabb interjút adott a napokban az M4 Sportnak, melyben több témát is érintett. Korábban néhány részletet már közöltünk az interjúból, amelyet ma sugárzott teljes egészében a csatorna.


A Puskás Arénáról:

„Méltán érdemli meg a nagy érdeklődést az új Puskás-stadion. Minden szempontból nagyon jó stadion, de nagyon sok kulturális élményt is nyújthat, hiszen nagyszerű a kihangosítása, sokféle eseménynek adhat otthont, nemcsak labdarúgó-mérkőzésnek. Ha sikerülne megegyezni a klubokkal, nagyon örülnék, ha kettős rangadókat is rendezhetnénk ott. Bízom benne, hogy a nemzetközi kupainduló csapataink is ki fogják nőni a saját stadionjaikat, és a Puskás Arénában rendezhetik a meccseiket.”

A klubokról, a szövetség vezetéséről:

„A magyar labdarúgásban nem haladunk olyan gyorsan, mint az OTP a bankszektorban. Az MLSZ elsődleges feladata az amatőr labdarúgásban van, a futball népszerűsítése, az infrastruktúra fejlesztése. Ennek a munkának a jelentős részét elvégeztük. A klubfutballban tulajdonosok vannak. Az egyik célunk az volt, hogy minél több fiatal magyar kapjon lehetőséget a külföldiekkel szemben az NB I-ben. Ezen a téren nem voltunk sikeresek. Az elmúlt bajnoki szezonban 2.6 játékos volt csapatonként, aki huszonöt évnél fiatalabb, a tizenkét élvonalbeli együttesben átlagosan összesen egy félidőnyi játék jutott a 21 éven aluli játékosoknak előző idényben. Ide kapcsolnám Gera Zoltán küzdelmét az U21-es válogatottban, gyakorlatilag nincs NB I-es játékosa a csapatban, csak NB II-es. Készül egy fejlesztési program a következő öt évre, ehhez a szurkolók véleményét is kikérjük. Ebben újabb kísérletet teszünk a magyar játékosok szerepeltetésére” – fogalmazott Csányi Sándor, aki arra a kérdésre is reagált, kapott-e telefonokat a tavaszi, a klubvezetőkhöz intézett éles kritikája után, majd arra is válaszolt, miért tartanak előrébb nálunk a környező országok a hazai játékosok szerepeltetésében.

„Egy telefont sem kaptam, biztos ők is tudják, hogy igazam van. A fiatalok szerepeltetésében el fogunk menni addig a határig, amit a nemzetközi szövetség és az Európai Unió szabályozása lehetővé tesz. Az akadémiák nem végeznek rossz munkát, de például a cseheknél bátran be merik tenni a fiatal játékosokat. A tizenkét élvonalbeli klub nem akadálya a magyar futball fejlődésének. A környező országokban tíz csapattal is rendeznek bajnokságot.”

Marco Rossi jövőjéről, a válogatottról:

„A negyedik kalapból sorsoltak minket, nagyon nagy eredmény, hogy sikerült elérni azt, hogy ha Walesben nyerünk, akkor ott tudjuk biztosítani a továbbjutást, de ha nem sikerül, még a Nemzetek Ligájában is lehet esély. Szeretem azt a kommunikációt, amit Marco Rossi folytat. Temperamentumos déli szakember – mondta Csányi Sándor, aki kérdésre válaszolva érintette Marco Rossi eltiltásait is, melyeket a játékvezetők kritizálásért kapott. – Megígérte, többet nem fordul elő, hogy nehéz helyzetbe hozza a csapatot egy eltiltással. Ő is tudja, hogy ez nem jó, de ez nem jelenti azt, hogy ez nem fog előfordulni…”

„Talán nem a legjobb vezetői magatartás, hogy egy ilyen döntő meccs előtt mondom, de én akkor is számítok Marco Rossi munkájára – és azt gondolom, hogy az elnökség is osztja a véleményemet –, ha most nem jutnánk ki az Európa-bajnokságra. Szerintem úgy járunk jól, ha megtartunk egy olyan embert, aki tudja motiválni a játékosokat és elfogadják a szurkolók. Marco Rossi érti a szakmáját, ezt bizonyította már a magyarországi és a szlovák bajnokságban is. Azt gondolom, hogy egy szövetségi kapitánynak hosszú távon kell tudni építkezni.”

A Honvéd óvásáról a román Craiova elleni Európa-liga-selejtezőt követően és az UEFA-alelnöki hatáskörről:

Az UEFA-nak vannak alapelvei, axiómái, melyeken nem változtat. Az egyik ilyen elv, hogy a pályán elért eredményt soha nem fogja megváltoztatni. Emiatt esély sem volt arra, hogy az eredmény változik. Ez nem is a fegyelmi vagy a fellebbviteli bizottság dolga, nincs is rá lehetősége. A másik, hogy egyedi ügyekben folytatott fegyelmi kérdésekbe nem lehet beavatkozni. Mint UEFA-alelnök sem venném a bátorságot, hogy befolyásolni próbáljam a fegyelmi vagy a fellebbviteli biztossági tagokat, mert valószínű egy súlyos fegyelmi büntetésnek néznék elébe. A harmadik dolog, hogy a fegyelmi eljárás rendjét és a fegyelmi szabályzat módosítását, mint az UEFA alelnöke, van módom befolyásolni, s nem is voltam tétlen. Hiszen az én javaslatom volt – aminek a hasznát már mi is élveztük –, hogy zárt kapus mérkőzésnél tizennégy éven aluli gyerekek bemehessenek, és ne üres stadionban kelljen játszani. Arra is van lehetőség, hogy kezdeményezzem az UEFA fegyelmi szabályzatának módosítását, és ezt meg is fogom tenni, mert sajnos nem teljesen egyértelműek a szabályok.”

A válogatott szurkolóiról, a büntetésekről:

„A Magyar Labdarúgó-szövetség csatlakozott ahhoz az UEFA-konvencióhoz, miszerint zéró toleranciát alkalmazunk a rasszizmussal szemben. Ebben sem Magyarországon, mint szövetség nem tudunk kivételt tenni, sem az Európai Labdarúgó-szövetség nem fog a jövőben soha. A huhogás, a cigányozás, zsidózás…, sorolhatnám, ezek a rasszista történések a stadionban és a pályán is nagyon súlyos büntetést írnak elő. És nagyon pontos, fix szabályozás van, hogy milyen büntetést szabhat ki a fegyelmi bizottság. Ezért mi nem kaphattunk mást, mint teljes stadionbezárást a szlovákok elleni meccs után. A szlovákok nem visszaesők voltak, mi viszont sajnos igen. Ami nagyon fontos, hogy jöhetnek a súlyosabb büntetések, mint a pontlevonás, vagy akár az európai versenyekből való kizárás. Tehát kérem a szurkolókat – megértem, hogy indulatosak –, hogy szidják az MLSZ-t – ugye lehet bu.i MLSZ, a legújabb a sza.házi MLSZ –, szidjanak engem, csak ne legyenek rasszisták. Ne adják fel a magas labdát, hogy megbüntessenek bennünket, mert sajnos kényszerpályán vagyunk. Csodálattal és örömmel láttam, hogy a Fradi kupameccsein lehetett jó hangulatot teremteni és támogatni a csapatot petárdák és rasszizmus nélkül is. Csak gratulálni tudok a Fradi vezetésének és szurkolóinak is ahhoz a magatartáshoz, amit tanúsítottak. Az lenne a jó, ha ez a magatartás a válogatott meccseken is visszaköszönne.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik