Csányi nem elégedett a magyar futballmorállal

Vágólapra másolva!
2010.07.10. 03:54
null
Csányi Sándor először az eredményes munka feltételeit szeretné megteremteni (Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
Először beszélt hosszabban a nyilvánosság előtt terveiről a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) kedden megválasztott elnöke, Csányi Sándor, aki péntek délután a Sport Televízió Mai helyzet című műsorának volt a vendége. Az OTP elnök-vezérigazgatója már korábban is elgondolkodott azon, hogy elvállalja a pozíciót, ám most érett meg az idő arra. A bankvezér türelmes típus, egyelőre nem döntött Erwin Koeman jövőjéről, és morális gyengeségekre is felhívta a figyelmet. Ugyanakkor leszögezte, nem díszelnök akar lenni, hanem – banki tevékenységei háttérbe szorításával – dolgozni szeretne a magyar futballért. Alább a Sport Tv főszerkesztőjével, Máté Pállal folytatott beszélgetéséből szemezgetünk.

„Sajnos kicsit túlfokozott az a várakozás, amely a tevékenységemet megelőzi. Nagyon rossz helyzetben van a magyar futball, több mint húsz éve leszálló ágban van, úgyhogy idő kell ahhoz, hogy ez forduljon. Nem tudom, hogy a várakozóknak a türelme kitart-e addig, amíg ez valóra válik" – mondta Csányi Sándor felütésként adva egy gyors összegzést, majd a megválasztása körülményeiről is ejtett néhány szót.

POLITIKÁRÓL, ÜZLETRŐL, SZERENCSÉRŐL

 

• „Sikerült valóban középen tartani magam, nekem minden oldalon voltak mindig barátaim és minden oldalon voltak ellenségeim is. Én mindig az embert néztem, aszerint válogattam a barátaimat, nem a politikai színezet alapján."

 

• „Szeretem azokat az üzleteket, ahol mindenki nyer. A vevő is boldog és az eladó is boldog. Nem szeretek veszekedni és huzakodni."

 

• „Aki akar a magyar labdarúgásért tenni, felkészült és szorgalmas, azzal biztosan szót fogok érteni."

 

• „Szerencsére nyugodt alvó vagyok, ez óriási előny. Három másodpercen belül tudok aludni, ha lefekszem."

 

• „Hátha szerencsét hozok a magyar futballnak, mert én az egész életemben szerencsés voltam, gyerekkoromtól kezdve."

„Ha én ültem volna ott a szavazáson, lehet, hogy én is gondolkodtam volna, hogy melyik gombot nyomom meg. Viszont a másik oldalról, az én részemről is teljesen logikus feltétel volt az, hogy csak akkor vállalom a szervezet irányítását, ha biztosítva látom azt, hogy az általam irányított elnökség döntései, az általunk kiválasztott szakemberek szakmai programja biztosan végrehajtásra kerül. Én nem akartam azért elnök lenni, hogy egyfajta presztízst szerezzek, azért vállaltam ezt az elnökséget, mert szeretnék dolgozni és ehhez a munkához a feltételeket meg akarom teremteni."

KÉT ÉVE KISTELEKI ÁT AKARTA ADNI NEKI A STAFÉTÁT

A műsorvezetői kérdésre, mely szerint az előző ciklusban is keresték már a bankvezetőt az MLSZ részéről, Csányi így válaszolt: „Valóban, egy pár napot gondolkodtam – négy évvel ezelőtt... Meg kell mondanom, közben is voltak megkeresések, maga Kisteleki úr is megkeresett körülbelül két évvel ezelőtt, hogy ő szívesen átadja a stafétát. De sok mindenen múlt a döntés, meg kellett érnie ennek. Akkor érdemes egy posztot elvállalni, ha az ember tud rá időt szakítani, tud dolgozni, tehát a maga részéről mindent meg tud tenni annak érdekében, hogy eredményes legyen. Most úgy érzem, hogy olyan állapotban van az OTP Bank menedzsmentje, maga a bank, hogy a következő pár hónapban, egy évben akkor is jól fog működni, ha én kevesebb időt töltök azzal, mint eddig. Ez a feltétel akkor még nem állt teljes egészében fenn. Másrészt elég hosszú időt vett igénybe a feleségem, a családom meggyőzése, akik nagyon nem örülnek még ma sem, hogy ezt a pozíciót elvállaltam. Hiszen kétségtelenül azzal szemben, amit terveztem, hogy több idő jut a családra, most majd mégis kevesebb jut rájuk. De remélem, hogy ez csak átmeneti állapot."

Az új elnök jelezte, fontos tényező számára, hogy a jelenlegi kormányzat teljes mellszélességgel a sport mellé áll.

„Nagyon fontos, hogy milyen környezetben tevékenykedünk, akár jogilag, akár pénzügyileg. Úgy érzem, hogy a mostani kormányzat a sportot támogatni fogja, és kedvező feltételeket teremt ahhoz, hogy legyen forrás meglépni azokat az intézkedéseket, amiket szükségesnek tartok és ezeket finanszírozni is tudjuk."

„NEM AKAROK ÚJ DOLGOKAT KITALÁLNI”

Persze azzal Csányi Sándor is tisztában van, hogy a futball „hátországában” dolgozók teljestíményének mérése nem olyan egyértelmű, mint a gazdasági szektorban. Hiszen a közvélemény számára szinte kizárólag a pályán elért eredmények a mérvadóak.

„Pont azon keresztül ítélik meg a munkát, aminek az elérése a leghosszabb időt veszi igénybe. Én is arra készülök, hogy majd lesznek kritikák. Azt gondolom, hogy a mi dolgunk az lesz, hogy egy olyan hosszú távú stratégiát alakítsunk ki az MLSZ számára, ami meghatározza a következő években végzendő munka irányát, és ehhez szükséges eszközöket és nyilván azt is, hogy milyen tudású emberek kellenek ezekhez a feladatokhoz. Nem akarok új dolgokat kitalálni, nyilvánvalóan megpróbáljuk a nemzetközi tapasztalatokat felhasználni. Ennek a munkának része lesz a játékvezető- és az edzőképzés, az utánpótlás-nevelés, az iskolai labdarúgás, a Bozsik-program újraindítása és még sorolhatnám. Ez egy óriási munka, és majd biztos, hogy eredményt hoz, de biztos, hogy kevésbé látszik néhány éven belül. Úgyhogy a válogatottnál abból tudunk főzni majd, – nem én, mert nem szeretnék a konyhában lábatlankodni –, a válogatott vezetői abból tudnak főzni, ami jelenleg van. Nemzetközileg nem állunk nagyon jól, van néhány jó játékosunk, de összességében sokkal jobb szereplés, mint amit az elmúlt pár évben a válogatott mutatott, nagyon rövid időn belül nem várható el.”

A SZIDALMAT IS TŰRI, HA HISZI, HOGY JÓ ÚTON JÁR

BESZÁMOLÓT
VÁR KOEMANTÓL

 

„Megmondom őszintén, még a személyes véleményem sem alakult ki, tehát nem tudom megjósolni a döntést. Én azt kértem a szövetségi kapitánytól, hogy a jövő hetet követő hétre készítsen egy beszámolót az elnökség részére, amiben értékeli a múltat és összefoglalja nagy vonalakban a közeljövőről. Ezt követően ezt az elnökség megtárgyalja és dönt."

„Én abban bízom, hogy elég türelmes ember vagyok, sok mindent csináltam már, amiben mások nem hittek és folyamatosan kétkedtek. A magánbefektetéseimnél például senki sem értette, hogy miért agrár- és élelmiszeripar... Eltelt tíz év, és most már úgy látom, kezdik érteni, hogy ez egy komoly stratégiai ágazat és jó befektetés. Itt is úgy vagyok, hogy ha hiszek abban, hogy jó úton járunk, én türelmesen el fogom viselni azt, hogy szidják az MLSZ elnökségét, személy szerint engem, a válogatottat. Természetesen mindenki vágyik a sikerre. Abban bízom, hogy az elmúlt két barátságos mérkőzéshez képest jobban játszó válogatottat látunk majd. Ha szerencsénk lesz, akkor akár az Európa-bajnoki selejtezőket is sikerrel tudjuk venni.”

Csányi Sándor szerint a piacosítás egy-két éven belül megtörténhet a magyar futballban, a színvonal javulásához viszont minimum öt évre lesz szükség.

„Azt hiszem, hogy a labdarúgást rövid időn belül üzleti alapokra lehet helyezni. Az üzletnek sok feltétele van, az egyik a jogi, pénzügyi szabályozás, ezt meg tudjuk teremteni. A másik az, hogy legyen olyan termék, amelyet megvesz a közönség. Ez lenne a jó futball. Abban bízom, hogy ha meglesznek a jogi, pénzügyi feltételei annak, hogy finanszírozhatóvá váljon szabályosan, egyszerűen és átláthatóan a futball, akkor emelkedni fog a színvonal is, mert a klubok profi módon tudják megkötni a szerződéseket, tudnak igazolni és könnyebb lesz az utánpótlást nevelni. Bízom benne, hogy egy-két éven belül a piacosítás meg fog történni, de azt állítom, hogy tartósan, stabilan a magyar futball színvonala öt, hat, hét éven belül tud javulni, ennyi kell ahhoz, hogy ha jó utánpótlás-programot indítunk el, annak beérjen az eredménye. És beérjenek válogatott szinten azok a játékosok, akik ma tizenkilenc-, húszévesek.”

AZ IGÉNYTELENSÉG SEHOVÁ SEM VEZET

A jövőbeli tervek mellett a jelenlegi helyzet is terítékre került, a szövetség első embere szerint morális problémák vannak a magyar labdarúgásban.

„Rengeteg változás kell. Morálisan nem vagyok elégedett a magyar futballban résztvevőkkel, beleértve a játékosokat, néhány edzőt, néhány játékvezetőt is. Nem szeretnék beleszólni a szakmai kérdésekbe, de van egy-két játékos, aki ha jobban odafigyelne az életmódjára, többre vihetné. Hozzáteszem, nem vagyok elégedett a futball kulturális, szellemi színvonalával sem. Akkor lennék igazán boldog, ha a válogatott nemcsak kijutna valamilyen nagy világeseményre, hanem olyan játékosokból állna, akik példát mutathatnak az alattuk lévő korosztálynak is kulturáltságból, motiváltságból, erkölcsből. Nem hiszek abban, hogy igénytelen játékosokkal sokra lehet jutni!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik