Csányi: Azt várom, hogy kijussunk a világbajnokságra

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.20. 09:48
null
Az MLSZ elnöke, Csányi Sándor sportszerűen szurkoló, a jó futballért lelkesedni tudó drukkereket vár a stadionokba (Fotók: Szabó Miklós, archív)
A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, Csányi Sándor a Nemzeti Sportnak adott interjúban beszélt Davide Lanzafaméról, a fogadási botrányról, a szurkolókról. Kitért a nehézségekre, a jövőbeni feladatokra, és természetesen a válogatottal kapcsolatos várakozásaira is.

 

– Lanzafame-ügy. Habár igazság szerint nincs is miről beszélni, mert kollégánk a februári honvédos sajtótájékoztatón is jelezte, hogy Davide Lanzafame érintett az olasz bundabotrányban, és ez be is bizonyosodott.
– Ez roppant összetett ügy, amely ambivalens érzéseket kelt bennem. Egyrészről úgy hiszem, a klub és az MLSZ teljes mértékben körültekintően járt el, másrészt viszont, utólag belátom, nem tett jót, hogy Davide Lanzafame pályára lépett hazánkban a tavasz folyamán.

– A kiterjedt magyar fogadási botrány kapcsán nagyon szigorú, sőt kezdeményező volt az MLSZ, azaz ahol csalást gyanított – mint most legutóbb az utánpótlásmeccsek manipulálása kapcsán –, azonnal intézkedett. Meddig lesz ez a sötét árnyék a futballon?
– A visszaélések, az eredmények manipulálásának felszámolásában a szövetség továbbra is határozott eszközökkel küzd. Azt azonban be kell látni, hogy igen súlyos nemzetközi, az UEFA és a FIFA által is nehezen visszaszorítható jelenségről van szó. Ráadásul a magyar és a nemzetközi futballt nem csak ez a kétségkívül súlyos probléma veszélyezteti. A hét elején ott voltam az NB I-es csapatok képviselőinek megbeszélésén, és nyomatékosítottam, hogy az MLSZ teljes mellszélességgel csatlakozik a nemzetközi és az európai szövetség zéró toleranciát meghirdető, a diszkriminációra, rasszizmusra vonatkozó programjához, sőt az ezzel kapcsolatos rendelkezést beépíti a fegyelmi szabályzatba is.

– Hogyan lehet befogni a lelátó száját?
– Erre a kérdésre nagyon tömör lesz a válasz: meggyőzéssel, a csendes többség bizalmának és támogatásának elnyerésével, a klubokkal való együttgondolkodással. Aki ebben nem vesz részt, az vállalja ennek következményeit: a pénzbüntetést vagy súlyosabb és visszatérő esetben a pontlevonást, részleges vagy teljes stadionbezárást, akár alacsonyabb osztályba sorolást.

– A magyar drukker már amiatt is háborog, és szidja az MLSZ-t, sőt szó szerint hátat fordít a futballnak, hogy a szövetség regisztrációhoz, szabályhoz köti a beléptetést. S itt jutunk el a következő kényes ponthoz: egyre kevesebben járnak meccsre...
– Éppen azért megy kevesebb igazi szurkoló ma meccsre, mert nem kíváncsi a hangos kisebbség gyalázkodására. Amúgy megkontrázom az állítását, mert például a rasszizmus visszaszorításáért az idén rengeteget tett a Ferencváros, sőt az élére állt a kezdeményezésnek, és a zöld-fehérek meccsein – szigorított beléptetés ide vagy oda – egyre többen és többen voltak.

A drukkerek az elnökhöz hasonlóan arra várnak, hogy végre kijussunk a világbajnokságra
A drukkerek az elnökhöz hasonlóan arra várnak, hogy végre kijussunk a világbajnokságra

 

– Nem lehet, hogy „csak" jó futball kellene? Igaz, úton-útfélen azt hallani, olvasni szakértőtől, drukkertől, ebben az idényben igenis voltak jobb, sőt kifejezetten jó meccsek – no de akkor miért nem nőtt a nézőszám?

– A meccsre járást nagyban meghatározza az, hogy a válság az emberek, a háztartások költéseit alaposan megnyirbálja, és az emberek nem a belépőre költenek... Ugyanakkor a televíziós érdeklődés mindent visz, ugyanis nincs olyan hétköznapi nemzetközi mérkőzés, legyen szó akár a nagy ligákról is, ami nézettségben megverné a magyar bajnokikét. Persze nem kerülöm ki a kérdést, mert a kihívás továbbra is az, hogy a stadionokba kivigyük az embereket, ehhez pedig a meglévő fejlesztési programjainkkal tovább kell javítani az infrastruktúrát, javítva a nézőtéri körülményeket, és persze alap az is, hogy a játék színvonala látványosan javuljon minél rövidebb időszakon belül.

– Kikerülhetetlen kérdés: mit vár a válogatott sorsdöntőnek mondott bukaresti világbajnoki selejtezőjétől?
– A válogatottól azt, hogy jusson ki a világbajnokságra, és rendszeresen legyen is jelen a nagy tornákon.

HA ARRA IS KÍVÁNCSI, MI AZ MLSZ-ELNÖK VÉLEMÉNYE A HONVÉD KOMMUNIKÁCIÓJÁRÓL, A MAGYAR FUTBALLT ÉRINTŐ GAZDASÁGI NEHÉZSÉGEKRŐL, MIT VÁR AZ NB II ÉS AZ NB III ÁTSZERVEZÉSÉTŐL, AKKOR OLVASSA EL A NEMZETI SPORT CSÜTÖRTÖKI SZÁMÁBAN MEGJELENT INTERJÚT! AKÁR DIGITÁLIS FORMÁBAN IS.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik