Csank a divatszurkolóktól tart, Gellei hat pontban bízik

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2009.09.03. 13:09
null
"Csak akkor lehetünk sikeresek, ha a közönség a kritikus helyzetekben is a csapat mellé áll" - állítja Csank János<br />(Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
A Svédország elleni szombati és a Portugáliával játszandó jövő szerdai labdarúgó vb-selejtező kapcsán korábbi szövetségi kapitányokkal beszélgettünk. Várhidi Péter kiemelte, a magyar válogatottnál mostanra érett megfelelően össze az a társaság, amellyel ő is dolgozott, így már komolyabb célokat is megvalósíthat az együttes. Bicskei Bertalan úgy véli, a következő két találkozón derül majd ki, mit is tud valójában Erwin Koeman csapata. Csank János a divatszurkolóktól félti Torghelle Sándorékat, Gellei Imre szerint pedig a portugálokat és a svédeket is megverhetjük.

 


VÁRHIDI PÉTER: „ÖSSZEÉRETT A CSAPAT"

„Olyan pikáns helyzetben fogadjuk a svédeket és a portugálokat, amilyenre a selejtezők kezdetekor talán senki sem gondolt, hiszen mindkét válogatott számára élet-halál kérdése a budapesti győzelem, mert ellenkező esetben még a pótselejtezőről is lemaradhatnak" – kezdte helyzetértékelését Várhidi Péter, akit tavaly tavasszal váltott a kapitányi poszton Erwin Koeman.

„Jelenleg mindkét együttest megelőzzük, így nekünk van kevesebb idegeskednivalónk a két meccs előtt. A svédek ellen látok nagyobb esélyt a győzelemre, míg a portugálokkal szemben az egy pont tűnik elérhetőnek. De ezek inkább csak vágyak, két nagyon nehéz meccs vár a válogatottra" – fogalmazott Várhidi Péter.

A szakember azt is elmondta, nem észlel nagy különbséget az ő korábbi együttese és Erwin Koeman válogatottja között.

„Ha megnézzük a keretet, akkor látnunk kell, hogy Erwin Koeman is jobbára azokra a játékosokra számít, akikre én is alapoztam. Egyedül Dárdai Pál jelenti a kivételt, illetve Torghelle Sándor, de az ő helyén nekem is megvolt a góllövő emberem Priskin Tamás személyében. Ez a gárda velem tizenhat meccset játszott, Koemannal tizenkettőt, és ennyire volt szükség ahhoz, hogy egységes csapattá érjen. Továbbá az előrelépéshez az is hozzájárult, hogy sokkal jobbak lettek a munka feltételei" – mondta a szakember.

GELLEI IMRE: „KÉT EGYGÓLOS GYŐZELMBEN BÍZOM"

A Nemzeti Sport Online-nak nyilatkozó korábbi szövetségi kapitányok közül a legoptimistább a Paksi FC jelenlegi vezetőedzője, Gellei Imre volt.

„Úgy érzem, a svédek és a portugálok ellen is képesek leszünk egy góllal győzni" – kezdte a szakvezető.

„Nagy nyomás van a magyar játékosokon, de külföldön a klubjaikban szereztek már annyi tapasztalatot, hogy ezt el tudják viselni" – tette hozzá Gellei, aki maga is irányította Svédország ellen a magyar válogatottat.

„Jól emlékszem például a 2002-es idegenbeli meccsre, amely 1–1-re végződött. A svédektől abból a csapatból Andreas Isaksson és Zlatan Ibrahimovic tagja most is a válogatottnak, míg tőlünk az akkor pályára lépők közül Király Gábor, Gyepes Gábor, Fehér Csaba, Dárdai Pál és Gera Zoltán tagja a mostani keretnek. A legnagyobb különbség az, hogy akkor csapatunk magját az itthon játszók alkották, míg mára ez szerencsére megváltozott" – mondta Gellei, aki 2001 és 2003 között irányította a magyar válogatottat.

BICSKEI BERTALAN: „MOST KIDERÜL, HOGY MIT TUDUNK"

Gellei Imrét megelőzően, 1998 és 2001 között Bicskei Bertalan volt a szövetségi kapitány. A legutóbb Egyiptomban dolgozó szakember úgy véli, az előttünk álló két találkozón tudjuk majd meg, mire képes Erwin Koeman alakulata.

„Sokszor hallottuk már, hogy a tét nagysága, a szurkolók elvárása rányomta a bélyeget a csapat játékára, és ezért nem futballoztunkjól egy-egy fontos meccsen. Úgy gondolom, hogy a teljesítmény nem a tét nagyságán vagy az elvárásokon, hanem a képességeken múlik. Az az együttes, amelynek megfelelőek a képességei, helyt tud állni a nagy meccseken. Ezért lesz érdekes a svédek és a portugálok elleni összecsapás, mert kiderül, mit is tud valójában a csapatunk" – jelentette ki Bicskei Bertalan.

„Alapvetően a svédek és a portugálok ellen már a pontszerzés is bravúrként fogható fel a magyar válogatott számára, de a jelenlegi helyzetben bármi megtörténhet. Erwin Koeman megtalálta azt a taktikát, amely igazodik a játékosok képességeihez, ez volt az eddigi eredmények kulcsa, és erre építhetünk az előttünk álló találkozókon is" – tette hozzá.

Bicskei, aki korábban két ciklusban is irányította legjobbjainkat (1998 előtt 1989-ben is), a válogatott egycsatáros játékáról is véleményt formált.

„Nem a csatárok száma dönti el, hogy mennyire játszik támadószellemben a csapat. Egy ékkel is lehet kilencven percen keresztül támadni, és hárommal is lehet védekező stílusban játszani, ha a támadók nem kapnak kellő támogatást. Ezért nem tulajdonítok nagy jelentőséget annak, hogy éppen hány csatárral állunk fel" – mondta.

CSANK JÁNOS: „MAGYAROK VAGYUNK..."

Csank János 1996–97-ben vezette a válogatottat, és ő volt az utolsó kapitány, akivel vb-selejtező csoportból pótselejtezőt érő helyen tovább tudtunk jutni.

A ZTE jelenlegi vezetőedzője Bicskei Bertalannal ellentétben éppen a tét nagyságától félti Torghellééket.

„Magyarok vagyunk! A magyar emberek kiélezett helyzetekben hajlamosak megbillenni. Egy-egy meccsnek mindig óriási jelentőséget tulajdonítunk, mintha azon múlna az egész magyar foci jövője, és ezt a terhet nem könnyű elviselni. Nem is szeretem a telt házas meccseket, mert sok olyan ember is kijön, aki nem igazi szurkoló, mert csak a jóban akar együtt lenni a csapattal, és ha nem úgy megy a szekér, ahogy ő szeretné, akkor rögtön a fiúk ellen fordul" – fogalmazott Csank János.

„Éppen ezért lélektanilag rendkívül fontos lesz a svédek és a portugálok ellen is, hogy melyik fél  rúgja az első gólt, mert ha mi kapjuk, akkor széteshet a játékunk. A mostani válogatott tagjai erős bajnokságokban edződnek, megvan a kellő rutinjuk az ilyen nagy mérkőzésekhez, de csak akkor lehetünk sikeresek, ha a közönség a kritikus helyzetekben is a csapat mellé áll" - fűzte hozzá.

Csank János a kollégáitól eltérően úgy érzi, a svédek ellen lesz nehezebb a három pont megszerzése.

„Az északi racionális futball kevésbé fekszik nekünk, ezt mutatják az utóbbi meccsek is, hiszen általában kikaptunk a svédektől. Az első mérkőzésen ikszet érzek, a portugálokat viszont megverhetjük" – mondta a mesteredző.

Abban mindegyik, általunk megkérdezett szakember egyetértett, hogy a magyar válogatottnak hosszú idő után valóban reális esélye van a csoportból való továbbjutásra, és csak rajtunk múlik, hogy sikerül-e.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik