Busai menekült az MTK-ból, Dudás az NB III-ban - eltűnt tehetségek nyomában

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2010.11.19. 12:43
null
Lengyel Dániel, Busai Attila és Gál András (balról jobbra) is tagja volt a csehországi Eb-n szereplő U19-es csapatnak (Fotó: Mirkó István, archív)
Címkék
A magyar válogatottban a litvánok elleni felkészülési meccsen egyetlen olyan játékos kapott szerepet, aki az elmúlt két évben tagja volt az U19-es Eb- és U20-as vb-bronzérmes válogatottnak. Koman Vladimiren kívül azonban számos jó képességű fiatal feltűnt az elmúlt években, olyanok is, akik ma már a svájci vagy a magyar másodosztályban, vagy éppen a hazai NB III-ban futballoznak... 

 

„A TEHETSÉG OLYAN, MINT A DINNYE” 

 NIKHÁZI SOSEM TUD MEGBOCSÁTANI
 „Amikor egy fiatal futballozni kezd, akkor abban bízik, hogy mihamarabb bemutatkozik az NB I-ben, majd külföldre szerződik és válogatott lesz. Könnyű ezt végiggondolni, de a gyakorlatban minden sokkal nehezebb. Hat évig voltam az utánpótlás-válogatott kapitánya, Németh Krisztián után az egyik legeredményesebb játékosnak számítottam, Busai Attilával, Szabó Lacival és Gál Andrissal együtt ott voltam a kezdeteknél, amikor Both Józseffel kitűztük magunk elé célként az U20-as világbajnokságot. Aztán kijutottunk a csapattal, de minket már nem vittek el Egyiptomba, ezt sosem tudom megbocsátani" – fogalmazott Nikházi Márk. Az igazsághoz tartozik, hogy a több poszton is bevethető középpályás a kerethirdetés idején másik három társához hasonlóan csak elvétve jutott szóhoz az MTK első csapatában, és ez döntően befolyásolhatta az U20-as kapitányt, Egervári Sándort, amikor kijelölte a világbajnoki keretét.

„Nem éreztem, hogy visszaesett volna a teljesítményem, hiszen két hónappal a vébé előtt még szerepeltem a válogatottban, ám az tény, hogy az MTK-nál inkább a második csapatnál kaptam lehetőséget. Azt Garami Józsi bácsi tudja, mikor jön el az én időm, én teszem a dolgom becsülettel, annak mindenesetre örülök, hogy mostanában egyre több lehetőséget kapok" – fogalmazott Nikházi, aki ebben a szezonban az élvonalban már hét bajnokin játszott (az előző idényben összesen jutott neki hét meccs), és legutóbb a Pápa ellen csereként beállva két gólpasszt adott. Gál és Nikházi egyébként még jól jártak, mert ők az utóbbi időben egyre több lehetőséget kapnak az NB I-ben, nem úgy Szabó László, akit előbb az NB II Nyugati csoportjában szereplő PMFC-nek adtak kölcsön, de ott nem játszott, most a szintén másodosztályú Ceglédből próbálja visszaverekedni magát az MTK-hoz.

„A tehetség olyan, mint a dinnye – nem lehet a víz alá nyomni, de azért, hogy kihámozzuk azt, ami benne rejlik, meg kell dolgozni" –  kezdte a Nemzeti Sport Online-nak adott helyzetértékelését az U19-es válogatottal Eb-bronzérmet nyerő Sisa Tibor.

A szakembert arról faggattuk, mi lehet az oka annak, hogy két év alatt nagy tehetségnek kikiáltott játékosok egész sora tűnt el, mint az a bizonyos szürke szamár a ködben. Busai Attila, Nikházi Márk, Szabó László, Gál András – csak néhány név azok közül, akik tagjai voltak az elmúlt évek sikeres utánpótlás-generációjának. Ők egyaránt az MTK-ból indultak, két korosztályos Európa-bajnokságon (2006-ban Luxemburgban, 2008-ban Csehországban) is jártak, de a 2010-es egyiptomi vb-re már nem jutottak el. Azóta Nikházi és Gál ott tart, hogy az NB I-es helyéért harcol az MTK-ban, Szabót az NB II-es Ceglédnek adták kölcsön, Busai pedig a svájci másodosztályú  FC Wil labdarúgója.

„Mind a négyen fontos tagjai voltak a csapatomnak, az NB I küszöbén álltak, vagy már be is mutatkoztak az élvonalban, amikor velük dolgozhattam. Később azonban megtört a pályafutásuk, de akkor már nem követhettem nyomon testközelből a fejlődésüket" –  fogalmazott az U-válogatottak korábbi meghatározó futballistáiról Sisa Tibor.

„A magyar labdarúgásnak minden tehetségre óriási szüksége lenne. Hogy mégis miért kallódnak el sokan? Nincs egyetlen válasz, a kérdés összetett – folytatta a jelenleg Kaposváron dolgozó szakember. – Számíthat a sokszor elvtelen menedzselés; az, hogy a klubok nem adnak kellő lehetőséget a fiataloknak, nem úgy kezelik őket, ahogy azt a fejlődésük megkívánná; és azt sem tartom jó tendenciának, hogy sokan már tizenéves korukban külföldre szerződnek, ahol vagy kapnak lehetőséget, vagy nem, és szem elől tévesztjük őket. Egy cseh barátomtól tudom, hogy náluk húsz-huszonegy éves korig próbálják otthon tartani a fiatalokat, hogy aztán kellő tapasztalattal felvértezve bizonyíthassanak a hazainál erősebb bajnokságban."

Sisa hozzátette, ennek ellenére egyetlen fiatalt sem írna le azok közül, akik korábban a játékosai voltak, bízik benne, hogy még megtalálják a helyes utat. 


BUSAI: AZ MTK-NÁL MEGFENYEGETTEK, SVÁJCBAN JOLLY JOKER LETTEM  

Sisa Tibor állítja, U19-es válogatottjának egyik legnagyobb ígérete Koman Vladimir és Németh Krisztián mellett Busai Attila volt. „Elsősorban a játékintelligenciája miatt emelhető ki. A középpályán több feladatkörben is megállta a helyét, de szükség esetén védőként is helyt tudott állni. Egy gólja is megmaradt bennem, amelyet még az Eb-t megelőzően szerzett Kecskeméten a németek ellen, és arra is emlékszem, Csehországban milyen remekül küzdött az olaszok elleni elődöntőben, gólhelyzete is volt" – mondta vele kapcsolatban Sisa Tibor.

Busai alighanem most is remekül küzd, hiszen az elmúlt hónapokban alapembernek számított csapatában, az FC Wilben, a svájci másodosztályban...

„Hogy a svájci másodosztály visszalépés lenne? Nem hiszem" – kezdi a Nemzeti Sport Online-nak adott nyilatkozatát Busai Attila. – Mindenképpen szerettem volna elkerülni Magyarországról. Az MTK-nál már nem éreztem jól magam, nem kaptam meg azt a lehetőséget, amit szerettem volna, mindössze egyetlen NB I-es meccsen játszhattam. Február óta vagyok itt, az edzéseken sokkal jobban elfáradok, mint otthon, keményebb az iram, úgy érzem, a fejlődésem szempontjából jó döntést hoztam."

 AZ MTK CÁFOL, NEM ÉRTIK BUSAI VÁDJAIT
 

„Számomra teljesen érthetetlen Busai Attila nyilatkozata, akivel békésen váltunk el – reagált a középpályás szavaira az MTK klubigazgatója, Domonyai László. – Soha nem történt ilyen, hogy a klub bárkinek is befolyásolni próbálta volna a válogatottbeli játékát. Egyáltalán mi köze lenne az MTK-nak a válogatotthoz? Minden alapot nélkülöző, valótlan felvetés." A sportvezető Busai további vádjait is visszautasította. Az U20-as válogatottal kapcsolatban ugyanakkor elmondta, ők sem értették, hogy 2009-ben a Busai, Nikházi, Gál, Szabó négyes miért nem kapott lehetőséget a csapat élére kinevezett Egervári Sándortól.


„Minket is meglepett, hogy még csak lehetőséget sem kaptak a bizonyításra a szakembertől, de egy új edzőnek szíve joga eldöntetni, hogy kikre számít. Nagyon sajnáljuk, hogy lemaradtak a világbajnokságról, úgy érzem, tudtak volna segíteni a csapatnak. Igaz, hogy így is kilenc olyan játékos volt tagja az együttesnek, aki a Sándor Károly Akadémiáról került ki, de még elfértek volna páran a keretben" – fogalmazott Domonyai László.

A középpályás részletesen is kifejtette, miért lett elege a hazai viszonyokból.

„Nikházi Márkékkal U15-ös korunktól kezdve az U19-es Eb-ig tagjai voltunk a korosztályos válogatottnak, és életünk legnagyobb lehetősége, az egyiptomi világbajnokság előtt jóformán ki sem próbáltak minket az NB I-ben, nem állt ki mellettünk a saját klubunk, ezért lemaradtunk a tornáról. Az MTK-ban volt, hogy fél évig nem léphettem pályára, mert nem akartam meghosszabbítani a szerződésemet. Ráadásul a 2006-os és a 2009-es Eb előtt meg is fenyegettek, hogy ha nem hosszabbítok, akkor elfelejthetem a válogatottat és az Európa-bajnokságot. A csehországi kontinenstornát követően pedig a külföldre szerződésemet akadályozták meg. A Stuttgart, a Hamburg és a Benfica is érdeklődött irántam, de az MTK akkor még olyan irreális összeget kért, amit egyetlen klub sem volt hajlandó kifizetni" – fogalmazott Busai, akit klubja a korábban szóban forgó összegnek feltehetően a töredékéért tudott végül eladni Svájcba.

 

„A Wilnél alapvetően támadó középpályásként számítanak rám, de védőtől a csatárig mindent játszottam már, szokták is mondani a többiek, én vagyok a csapat jolly jokere. Jól érzem magam itt, de természetesen szeretnék előbbre lépni. Érdeklődik irántam a német harmadosztályban feljutásért küzdő Hansa Rostock és a svájci első osztályú Grasshoppers is, könnyen lehet, hogy már a télen váltani fogok" – nyilatkozta szerepéről és terveiről a 21 éves labdarúgó.

A VB-CSAPATBÓL TÖBBEN AZ NB II-BEN, DUDÁS AZ NB III-BAN JÁTSZIK

A Busai, Nikházi, Szabó, Gál négyes története azért is külön érdekes, mert ugyanonnan indultak, sokáig ugyanazt az utat járták, és egyelőre ugyanúgy nem futották be azt a pályát, amelyet a szakemberek néhány éve jósoltak nekik. De az elmúlt évek „bronzos" korosztályából nemcsak rájuk igaz ez a megállapítás.


A 2009-es Eb-csapat tagjai közül Présinger Ádámból és Nagy Olivérből NB II-es játékos lett, Pokorni Péter a Paks harmadik számú kapusaként vár a nagy lehetőségre. A Haladásban az utóbbi időben Lengyel Dániel több, Iszlai Bence kevesebb szerepet kap, akárcsak a kispesti Bajner Bálint, aki ebben az idényben négy meccsen lépett pályára a Honvédban (egy gólt szerzett, szombaton az Újpest ellen volt eredményes). A többiek legalább stabil NB I-es szintig eljutottak, de külföldre az Eb óta Busain kívül csak Korcsmár Zsolt és Gosztonyi András szerződött, igaz, utóbbi fél év után haza is tért a Bariból, most a Videotonban harcol a kezdőcsapatba kerülésért több-kevesebb sikerrel. Korcsmár pedig az Újpest kölcsönjátékosaként ment a norvég Brannhoz, ahol november végén lejár a szerződése.   

Németh Krisztián, Gulácsi Péter, Simon András és Koman Vladimir már jóval a csehországi Eb előtt külföldre igazolt, de közülük eddig csak Koman tudott igazán átütő sikert elérni úgy, hogy közben ő megjárta a „poklot" is a 2008–2009-es szezonban az olasz másodosztálytól végül búcsúzó Avellinónál.

Érdekesség, hogy az előző idényben a spanyol másodosztályú Córdobának kölcsönadott Simon András ugyan még a Liverpool kötelékébe tartozik, de hónapok óta nem játszott tétmérkőzést. Menedzsmentjétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy napokon belül lesznek fejlemények vele kapcsolatban – azóta két hét telt el.

Az egyiptomi vb-csapatból a kapusok közül Megyeri Balázs a görög Olympiakosz, Kovácsik Ádám az olasz másodosztályú Reggina keretének a tagja, ám az első csapatban bajnokin még egyikük sem védett.

A már említetteken kívül Zámbó Bence az MTK, Balajti Ádám a DVSC NB II-es csapatában futballozik mostanság, míg a korábbi korosztályos Európa-válogatott Dudás Ádám az NB III-ban szereplő Paksi FC II-ben kapott lehetőséget az elmúlt időszakban. Varga Roland az olasz harmadosztályú Foggia labdarúgója (13 forduló alatt hét meccsen játszott, egy gólt szerzett), Futács Márkó a német másodosztályban sereghajtó Ingolstadtot erősíti (12 forduló alatt 10 meccsen játszott, két gólt szerzett). Akiket külön nem említettünk, NB I-ben szerepelnek, igaz, a győri Kiss Máté ebben az idényben még csak négy bajnokin lépett pályára, és ott összesen 187 percet töltött.

Ebből a generációból mindenképp szólni kell még a Newcastle-ben élvonalbeli bemutatkozásra váró Kádár Tamásról, aki sem a 2008-as Eb-n (sérülés), sem a 2009-es vb-n (nem engedte el a klubja) nem vett részt, de a korábbi mérkőzéseken ott volt, és a litvánok ellen debütált a felnőtt válogatottban.

Annyit mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy a tehetségek lemorzsolódása ebben az időszakban más országokban is jelentős (a 2009-es U20-as vb legjobbja és gólkirálya, a ghánai Dominic Adiyiah például Kovácsikhoz hasonlóan az olasz másodosztályú Reggina játékosa, és általában a cserepadon ülve nézi a meccseket). Csak éppen a mi futballunk nincs olyan helyzetben, hogy ezt egy kézlegyintéssel elintézhetnénk – ahogy Sisa Tibor is utalt rá, nálunk minden egyes tehetséget meg kell(ene) becsülni.

 

A 2009-ES EGYIPTOMI VB-KERET
Kapusok: Gulácsi Péter (Tranmere Rovers, angol harmadosztály), Megyeri Balázs (Olympiakosz, görög élvonal), Kovácsik Ádám (Reggina, olasz másodosztály)
Védők: Szekeres Adrián (MTK, NB I), Debreceni András (Bp. Honvéd, NB I), Korcsmár Zsolt (Brann, norvég élvonal), Szabó János (Paks, NB I), Zámbó Bence (MTK II, NB II), Présinger Ádám (Videoton II, NB II)
Középpályások: Dudás Ádám (Paksi FC II, NB III), Tóth Bence (FTC, NB I), Takács Péter (Pápa), Koman Vladimir (Sampdoria, olasz élvonal), Simon Ádám (Haladás), Varga Roland (Foggia, olasz harmadosztály), Kiss Máté (Győri ETO, NB I), Gosztonyi András (Videoton)
Csatárok: Németh Krisztián (Olympiakosz, görög élvonal), Simon András (Liverpool tartalék), Balajti Ádám (DVSC-DEAC, NB II), Futács Márkó (Ingolstadt, német másodosztály)

Zárójelben a jelenlegi klubokat tüntettük fel!

A 2008-AS CSEHORSZÁGI EB-KERET
Kapusok: Gulácsi Péter (Tranmere Rovers, angol harmadosztály), Pokorni Péter (Paksi FC II, NB III)
Védők: Szekeres Adrián (MTK, NB I), Debreceni András, (Bp. Honvéd, NB I), Korcsmár Zsolt (Brann, norvég élvonal), Lengyel Dániel (Haladás, NB I), Présinger Ádám (Videoton II, NB II), Iszlai Bence (Haladás, NB I)
Középpályások: Szabó László (Cegléd, NB II), Busai Attila (FC Wil, svájci másodosztály), Gál András (MTK, NB I), Nagy Olivér (PMFC, NB II), Koman Vladimir (Sampdoria, olasz élvonal), Nikházi Márk (MTK, NB I), Gosztonyi András (Videoton, NB I)
Csatárok: Németh Krisztián (Olympiakosz, görög élvonal), Simon András (Liverpool tartalék), Bajner Bálint (Bp. Honvéd, NB I)
 Zárójelben a jelenlegi klubokat tüntettük fel!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik