nemzetisport.hu 2016.01.30 14:05 Frissítve: 2016.01.30 14:30

Bernd Storck: Ha félnék, aggódnék, nem lennék itt

Bernd Storck nem szeretné, ha túlságosan nagy elvárásokat támasztana a közvélemény a magyar válogatottal szemben a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság előtt. A német szakember szerint inkább örüljünk annak, hogy egyáltalán ott lehetünk. Az Európa-bajnokság ráadásul egyúttal a 2018-as világbajnokság selejtezősorozatára való felkészülés egy állomásának számít.

Bernd Storck szerint ha a játékosok követik vezetőiket, nem mutatnak félelmet (Fotó: Földi Imre)

 

– Bivalyerős ellenfelet – Horvátországot – választott ön és a szövetség az Európa-bajnokságra készülve, és a torna előtt is nyilván nívósabb vetélytárssal találkozhatunk. Ami nagyon is ésszerű döntés. Viszont nem tart attól, hogy nagyobb vereség az Eb előtt rombolhatja tanítványai önbizalmát?
– Egyáltalán nem – felelte Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Tisztában vannak azzal a mieink, hogy a jók ellen lehet felkészülni a nagy feladatokra, a norvégok ellen amúgy is bizonyították, képesek teljesíteni magasabb szinten is. Erős vetélytársakkal találkozunk Franciaországban is, nekem pedig látnom kell előtte, hol tartunk. Ha csak nagyon szerény képességű válogatottakkal mérkőznénk, az a józan ítélőképességünket is megcsalná, és a végén még világraszóló sikereket várnának a csapattól.

– Azt hogyan kezeli, hogy mifelénk vagy temetnek, vagy a mennybe emelnek? Lassan az is sima továbbjutást vár az együttestől, aki évekig csak legyintett a magyar futballra. Jóllehet a játékosaink ugyanazok, mint korábban, a csoportellenfelek pedig sztárcsapatokat előztek meg a selejtezőben.
– Egyrészt legyünk boldogok, hogy ott leszünk a kontinenstornán, ez eleve bravúr. Másrészt valóban muszáj lenne megmaradnunk a realitás talaján. Nekünk nincsenek nemzetközi szintű klasszisaink, akik rendre fellépnek a Bajnokok Ligája színpadán, az egész Európa-bajnoki mezőnyt nézve a mi válogatottunkban játszik a legkevesebb, nemzetközi porondon szereplő labdarúgó. Játékosaink ugyanakkor már megmutatták, jó felkészüléssel, egységesen képesek felvenni a versenyt az esélyesebbnek vélt válogatottakkal.

– Kelt önben aggodalmat, hogy a mi NB I-ünk aligha készít fel arra, hogy négynaponta a legmagasabb szinten helytálljanak labdarúgóink?
– Nem. Ha félnék, aggódnék, nem lennék itt. Mint említettem, realistának kell lennünk, ugyanakkor építhetünk az alapos munkára. A norvégok elleni mérkőzések előtt megmutattam a méréseink adatait a játékosainknak, látták, hogy az erőnléti mutatóink semmivel sem rosszabbak a norvégokéinál, nem vagyunk lassúbbak náluk, és az állóképességünk sem gyengébb, bírjuk majd a kilencven percet. Úgyhogy közöltem velük, nincs miért aggódni, a fizikai felkészítés mellett meglesz a taktikai is. A játékosoknak követniük kell a vezetőjüket, már csak ezért sem mutathatok félelmet.

– Végleges már a felkészülési program?
– Májusban kétszer megyünk edzőtáborozni Ausztriába, két különböző csapattal. Az első etapban az itthon játszókkal dolgozunk, a Magyar Kupa-döntő után indulunk, nyolcadikán, huszadikáig tart a felkészülés, és szeretnénk egy edzőmérkőzést is vívni. A második edzőtáborban, május huszonharmadikától már a légiósok is részt vesznek, és akkor bizonyosan játszunk egy jelentős erőfelmérőnek ígérkező meccset.

– A légióskontingens két reményteljes ifjúval bővült. A topbajnokságba igazoló Balogh Norbert és Kleinheisler László esetében elég lehet, hogy naponta emelt szinten készülnek, vagy a meccs és meccsterhelés feltétele a beválogatásnak?
– Két külön esetről beszélünk. Balogh Norbert nem volt tagja az A-válogatott keretének, a jövő reménysége, de az esélyt megkapta, hogy Olaszországban játszva bizonyítsa, helytáll nemzetközi szinten is, adott esetben pedig az U21-es válogatottban is jó teljesítményt várunk tőle. Kleinheisler László már bizonyított, az pedig csak a javára válik, hogy immár Bundesliga-együttesben edz, ha játszik, pláne. De ha történetesen a Werder második csapatában kap többet szerepet, az sem rossz, mégiscsak a Bundesliga harmadik osztályában lépne pályára. Nekem amúgy is az a legfőbb célom, hogy a vébéselejtezőre kész legyen a csapat, és ennek a felkészülésnek az Európa-bajnokság is részét képezi. A kvalifikáció szeptemberben kezdődik, a kontinensbajnokság után már nem lesz lehetőség felkészülni. Persze hogy örülnék, ha csoportmásodikként vagy legjobb harmadikként továbbjutók lennénk az Európa-bajnokságon, de a vébéselejtezőnek kész csapattal kell nekivágnunk. Éppen azért, hogy ismét esélyünk legyen eljutni egy világtornára.

HA ARRA IS KÍVÁNCSI, HOGY DÁRDAI PÁLHOZ HASONLÓAN MER-E JÓSOLGATNI BERND STORCK, VAGY HOGY KI A BIZTOS TAGJA AZ EB-KERETNEK, KERESSE GALAMBOS DÁNIEL INTERJÚJÁT A SZOMBATI NEMZETI SPORTBAN!

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.19 00:09:05

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Engem nem érdekel a gazdagságod, a celeb léted és már az sem, miért a pénzt választottad a karrier helyett. Már nem zavar, hogy egy még Magyarországról nézve is semmilyen, a fejlődést aligha szolgáló bajnokságban játszol hétről hétre. Ez a te utad. Viseld a következményeit! Az viszont fontos számomra, számunkra, hogy te még nem léphetsz le a süllyedő hajóról, mert szükség van rád.

2017.11.18 09:14:19

Magyar válogatott SINKOVICS GÁBOR

Farkas János az 1966-os angliai vb-n – szerintünk – a torna gólját lőtte kapásból a brazilok hálójába.

2017.11.17 23:54:45

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Rajongók, szakemberek tartják számon világszerte a nagy magyar labdarúgóhoz köthető dátumokat.

2017.11.16 23:49:28

Magyar válogatott TŐKE JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. A következő években a futball-vb- és Eb-selejtezőcsoportok sorsolásakor már én is csak egy mondatot mormoltam magamban: „Csak ne a szerbeket!” Apám néha hozzátette: „meg a románokat se”, de ez utóbbi nem mindig jött be.

2017.11.16 13:26:11

Magyar válogatott PÓR KÁROLY

Kádár több gólt és gólpasszt jegyzett, mint Nagy Ádám – ők játszották a legtöbbet. Pátkai a jövő embere?