HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2016.01.30 14:05 Frissítve: 2016.01.30 14:30

Bernd Storck: Ha félnék, aggódnék, nem lennék itt

Bernd Storck nem szeretné, ha túlságosan nagy elvárásokat támasztana a közvélemény a magyar válogatottal szemben a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság előtt. A német szakember szerint inkább örüljünk annak, hogy egyáltalán ott lehetünk. Az Európa-bajnokság ráadásul egyúttal a 2018-as világbajnokság selejtezősorozatára való felkészülés egy állomásának számít.

HIRDETÉS

Bernd Storck szerint ha a játékosok követik vezetőiket, nem mutatnak félelmet (Fotó: Földi Imre)

 

– Bivalyerős ellenfelet – Horvátországot – választott ön és a szövetség az Európa-bajnokságra készülve, és a torna előtt is nyilván nívósabb vetélytárssal találkozhatunk. Ami nagyon is ésszerű döntés. Viszont nem tart attól, hogy nagyobb vereség az Eb előtt rombolhatja tanítványai önbizalmát?
– Egyáltalán nem – felelte Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Tisztában vannak azzal a mieink, hogy a jók ellen lehet felkészülni a nagy feladatokra, a norvégok ellen amúgy is bizonyították, képesek teljesíteni magasabb szinten is. Erős vetélytársakkal találkozunk Franciaországban is, nekem pedig látnom kell előtte, hol tartunk. Ha csak nagyon szerény képességű válogatottakkal mérkőznénk, az a józan ítélőképességünket is megcsalná, és a végén még világraszóló sikereket várnának a csapattól.

– Azt hogyan kezeli, hogy mifelénk vagy temetnek, vagy a mennybe emelnek? Lassan az is sima továbbjutást vár az együttestől, aki évekig csak legyintett a magyar futballra. Jóllehet a játékosaink ugyanazok, mint korábban, a csoportellenfelek pedig sztárcsapatokat előztek meg a selejtezőben.
– Egyrészt legyünk boldogok, hogy ott leszünk a kontinenstornán, ez eleve bravúr. Másrészt valóban muszáj lenne megmaradnunk a realitás talaján. Nekünk nincsenek nemzetközi szintű klasszisaink, akik rendre fellépnek a Bajnokok Ligája színpadán, az egész Európa-bajnoki mezőnyt nézve a mi válogatottunkban játszik a legkevesebb, nemzetközi porondon szereplő labdarúgó. Játékosaink ugyanakkor már megmutatták, jó felkészüléssel, egységesen képesek felvenni a versenyt az esélyesebbnek vélt válogatottakkal.

– Kelt önben aggodalmat, hogy a mi NB I-ünk aligha készít fel arra, hogy négynaponta a legmagasabb szinten helytálljanak labdarúgóink?
– Nem. Ha félnék, aggódnék, nem lennék itt. Mint említettem, realistának kell lennünk, ugyanakkor építhetünk az alapos munkára. A norvégok elleni mérkőzések előtt megmutattam a méréseink adatait a játékosainknak, látták, hogy az erőnléti mutatóink semmivel sem rosszabbak a norvégokéinál, nem vagyunk lassúbbak náluk, és az állóképességünk sem gyengébb, bírjuk majd a kilencven percet. Úgyhogy közöltem velük, nincs miért aggódni, a fizikai felkészítés mellett meglesz a taktikai is. A játékosoknak követniük kell a vezetőjüket, már csak ezért sem mutathatok félelmet.

– Végleges már a felkészülési program?
– Májusban kétszer megyünk edzőtáborozni Ausztriába, két különböző csapattal. Az első etapban az itthon játszókkal dolgozunk, a Magyar Kupa-döntő után indulunk, nyolcadikán, huszadikáig tart a felkészülés, és szeretnénk egy edzőmérkőzést is vívni. A második edzőtáborban, május huszonharmadikától már a légiósok is részt vesznek, és akkor bizonyosan játszunk egy jelentős erőfelmérőnek ígérkező meccset.

– A légióskontingens két reményteljes ifjúval bővült. A topbajnokságba igazoló Balogh Norbert és Kleinheisler László esetében elég lehet, hogy naponta emelt szinten készülnek, vagy a meccs és meccsterhelés feltétele a beválogatásnak?
– Két külön esetről beszélünk. Balogh Norbert nem volt tagja az A-válogatott keretének, a jövő reménysége, de az esélyt megkapta, hogy Olaszországban játszva bizonyítsa, helytáll nemzetközi szinten is, adott esetben pedig az U21-es válogatottban is jó teljesítményt várunk tőle. Kleinheisler László már bizonyított, az pedig csak a javára válik, hogy immár Bundesliga-együttesben edz, ha játszik, pláne. De ha történetesen a Werder második csapatában kap többet szerepet, az sem rossz, mégiscsak a Bundesliga harmadik osztályában lépne pályára. Nekem amúgy is az a legfőbb célom, hogy a vébéselejtezőre kész legyen a csapat, és ennek a felkészülésnek az Európa-bajnokság is részét képezi. A kvalifikáció szeptemberben kezdődik, a kontinensbajnokság után már nem lesz lehetőség felkészülni. Persze hogy örülnék, ha csoportmásodikként vagy legjobb harmadikként továbbjutók lennénk az Európa-bajnokságon, de a vébéselejtezőnek kész csapattal kell nekivágnunk. Éppen azért, hogy ismét esélyünk legyen eljutni egy világtornára.

HA ARRA IS KÍVÁNCSI, HOGY DÁRDAI PÁLHOZ HASONLÓAN MER-E JÓSOLGATNI BERND STORCK, VAGY HOGY KI A BIZTOS TAGJA AZ EB-KERETNEK, KERESSE GALAMBOS DÁNIEL INTERJÚJÁT A SZOMBATI NEMZETI SPORTBAN!

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.04.21 14:41:17

Magyar válogatott SZÖVEG: PIETSCH TIBOR, FOTÓK: TUMBÁSZ HÉDI

„Szalai Ádámot nem úgy kezelik idehaza, ahogy megérdemelné” – véli a magyar futball utolsó klasszikus 10-ese.

2018.04.21 10:09:24

Magyar válogatott SZÖVEG: PIETSCH TIBOR, FOTÓK: SZABÓ MIKLÓS

Úgy hírlik, a kéthavonta felbukkanó UEFA-elöljárók is rendre elismerő szavak kíséretében zárják látogatásukat.

2018.04.20 08:10:54

Magyar válogatott BABJÁK BENCE

„Lionel Messinek sem két perc a repülőút Európából Dél-Amerikába, mégis számíthat rá a nemzeti csapat.”

2018.04.19 23:07:25

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az első tétmeccsig érvényben van az »ártatlanság vélelme«, nem illik kritikát megfogalmazni.

2018.04.11 09:43:37

Magyar válogatott NAGY ZSOLT

A hazai és nemzetközi mérések tapasztalatait konferencia keretében beszélték meg a szakértők.

HIRDETÉS
HIRDETÉS