Válogatott: bemutatták Storckot, de minden Dárdairól szólt – „a Hertha erkölcsi kárt okozott”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.21. 11:59
null
Bernd Storck a magyar válogatott történetének negyedik külhoni – és második német – szövetségi kapitánya (Fotó: Koncz György)
A Magyar Labdarúgó-szövetség hétfőn jelentette be, hogy a Hertha BSC visszarendeli magyar szövetségi kapitányi posztjáról Dárdai Pált, így a fiatal szakember helyét azonnali hatállyal a német Bernd Storck veszi át. Az MLSZ sportigazgatója az Eb-selejtezők négy hátralevő mérkőzésére kapott megbízást a szövetségtől. Storckot az MLSZ kedden 11 órától sajtótájékoztatón mutatta be, de az újságírókkal folytatott beszélgetés inkább arról szólt, miért nem lehetett megtartani Dárdait...

BERND STORCK BEMUTATÁSA A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ – ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS

NYILASINAK NINCS PRO LICENCE EZÉRT NEM LEHETETT KAPITÁNY

Dárdai lehetséges alternatívájaként kérdésként elhangzott Nyilasi Tibor neve is.

„Alternatívaként ezt a lehetőséget is megvizsgálta az elnökség is. Nyilasi Tibornak nincs Pro licence, ami nemzetközi meccseken elvárás, és Dárdaival ellentétben (az ősszel még neki sem volt meg a képesítése – a szerk.) nem is jár tanfolyamra. De hangsúlyozom, Bernd Storck Dárdai javaslatára került Magyarországra, Dárdai sokat tanult tőle, így maximálisan folytatni tudja a megkezdett munkát. Kérjük, két hónapra adják meg neki ugyanazt a támogatást, amit korábban Dárdai Pálnak is” zárta a sajtótájékoztatót Vági Márton.

MIT VÁR A SELEJTEZŐKTŐL, SZÁMÍT-E JÁTÉKOSOKRA AZ U20-AS KERETBŐL?

BERND STORCK
Született: 1963. január 25.
Állampolgársága: német
Klubjai játékosként: Bochum, Borussia Dortmund
Csapatai edzőként: VfB Stuttgart (másodedző), Hertha BSC (másodedző), Wolfsburg (másodedző), Partizan Beograd (másodedző), Borussia Dortmund (másodedző), FK Almati, kazah U21-es válogatott, kazah válogatott, Olympiakosz (U21), magyar U20-as válogatott, magyar válogatott

Storck a várakozásaival kapcsolatban elmondta, tudja, hogy a románok elleni mérkőzésen eltiltás miatt nem mindenkire számíthat. Azt nem zárta ki, hogy az U20-as válogatott tagjai közül meghív valakit. Ugyanakkor – Dárdaival ellentétben – nem vállalkozott jóslásra az előttünk álló meccsekkel kapcsolatban, hogy hány pontot szerzünk.

„Ahogy Dárdai Pál is elmondta, tizenegy ponttal nagyon jó helyzetben vagyunk. Az északíreket és akár a románokat is befoghatjuk, bármit elérhetünk, teljesen nyitott a csoport, de lépésről lépésre szeretnénk haladni, mindig csak az előttünk álló feladat a fontos” – fogalmazott a szakember.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KÜLFÖLDI SZÖVETSÉGI KAPITÁNYAI
Jenei Imre (romániai, 1992–1993): 14 mérkőzés, 6 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség.
Lothar Matthäus (német, 2004–2006): 28 mérkőzés, 11 győzelem, 3 döntetlen, 14 vereség.
Erwin Koeman (holland, 2008–2010): 20 mérkőzés, 7 győzelem, 4 döntetlen, 9 vereség.

„Az elmúlt három hónapban csak azzal foglalkoztam, hogy felmérjem a viszonyokat. Száz százaléknál is többet tettem a magyar labdarúgás ügyéért, és maximálisan átérzem a poszttal járó felelősséget” – mondta Storck.

„Dárdai Pállal a múltban is sokat beszélgettünk. Voltak közös programjaink a szabadságunk alatt is, mi barátok vagyunk. Ez a jövőben sem fog megváltozni” – mondta Storck a Dárdaival való együttműködésről.

„A játékosokkal már kapcsolatba léptem, ez nagyon fontos. A versenynaptár miatt arra nincs lehetőség, hogy felkészülési meccset játsszunk, de ez nem is feltétlenül szükséges” – nyilatkozta a szakember a felkészüléssel kapcsolatban.

MILYEN SZEMPONTOK MENTÉN KERESIK AZ ÚJ KAPITÁNYT?

„A kapitánykeresés koncepciójában még nem született döntés. Minden lehetőséget megvizsgálunk. Külföldi, magyar, fiatal, tapasztaltabb… Az eddigi tapasztalataink pozitívak abban, hogy külföldi tapasztalatra van szükség. Ezért elsősorban a külföldi, a német vonal jöhet szóba, de ez nem zár ki egyéb alternatívákat. Például, hogy egy skandináv edző lesz a befutó, de egy latin szakember az eddigiekhez képest nagy váltás lenne” – hangzott el a kapitánykereséssel kapcsolatban.

NÉHA STORCK IS SZÓT KAPOTT…

Bernd Storck kérdést kapott az eddigi feladatával kapcsolatban.

„Most csak a következő meccsre, az előttem álló feladatra szeretnék koncentrálni” – mondta az új kapitány.

„Bernd Storckot alapvetően sportigazgatónak hoztuk ide, de már amikor idejött, akkor is számba vettük ezt a lehetőséget. Az biztos, hogy hosszú távon meg kell oldani, hogy sportigazgatóként vagy szövetségi kapitányként folytatja-e. Ezt majd el kell dönteni, de a mai felállás szerint ő maradhat hosszú távon a sportigazgató, mi pedig folytatjuk a kapitánykeresést” – tette hozzá ehhez a témához Vági Márton.

A sportvezető kitért arra is egy felvetésre reagálva, hogy Dárdai esetleg jövő nyártól visszatérhet-e, ha kijutunk az Eb-re: „Azt hiszem, külön kell választanunk a vágyakat a realitástól. Dárdai Pálnak a nyáron a Herthánál is az alapozásra kell koncentrálnia, azt pedig véletlenül sem szeretnénk, hogy Dárdai azért kerülhessen szóba, mert Berlinben esetleg nem jár sikerrel és megszűnik a munkája.”

VISSZAJÖTT A DÁRDAI-TÉMA ÉS A HERTHA

Vági Márton főtitkár kérdést kapott a Herthával kapcsolatban. Elismerte, hogy a berlinieknek lehetőségük volt visszahívni Dárdait, de az MLSZ álláspontja szerint a szerződésben rögzített helyzet nem állt fenn, ám a Hertha álláspontja megváltozott a korábbiakhoz képest.

„Akkor, amikor megbízták az első csapat irányításával, már vissza akarták hívni. Ő mindent megtett azért, hogy mindkét fronton helyt álljon. Nagyon a határon mozgott, remegett a léc a válogatottnál és a klubnál is, de mind a két fronton helyt állt. Azt a választást fel lehetett volna tenni, hogy a Hertha vagy a válogatott. Érzelmi oldalról biztosan a válogatott mellett döntött volna, ő vasárnap estig mindent meg is tett azért, hogy maradhasson. De hosszú távon Berlinben képzeli el a jövőjét, ott a családja, a Hertha a munkaadója. Amit lehetett, megtettünk, de a Hertha már nem engedett az álláspontjából.”

Elhangzott, hogy korábban, még az ősszel az MLSZ már felajánlott egy hosszabb távú, határozatlan időre szóló szerződést Dárdai Pálnak, de ő nem érezte erre elég érettnek magát, ezért nem fogadta el.

„Itt erkölcsi károkozás történt, illetve hogy az történt-e, majd az ősszel meglátjuk” – mondta még egyszer a Herthával kapcsolatban Vági Márton, aki nem zárta ki, hogy a jövőben még jogi útra terelik az ügyet, bár hozzátette, nincs az a pénz, amivel kárpótolni lehetne a válogatottat.

STORCK IS NAGYON SAJNÁLJA

„Nagyon sajnálom, hogy Dárdai Pál nem tudta folytatni a munkát. Tisztában vagyok azzal, hogy ennek a folytatása nem lesz könnyű, de Dárdai Pállal folyamatosan egyeztettünk, tisztában vagyok a helyzettel és nagyon optimistán tekintek a jövőbe – mondta bevezetőjében Bernd Storck. – Jó pozícióban vagyunk a selejtezőcsoportban, nagy esélyünk van, ezt kell kihasználnunk.”

Elhangzott, hogy a szakmai stábban nem történik változás.

„A HERTHA NEM TETT MEG MINDENT”

Berzi Sándor azzal indított, hogy összefoglalta az elmúlt egy év történéseit. Kezdve Dárdai tavaly őszi szövetségi kapitányi kinevezésétől, Dárdai berlini szerepének megváltozásáig, illetve kitért arra is, hogy Bernd Storck márciusban milyen feladatokkal kezdett el dolgozni az MLSZ-nél. Elhangzott, hogy Dárdai Pál javaslatára került Magyarországra, és már korábban kikérték a véleményét a válogatottal kapcsolatban, hogy vállalná-e a munkát szövetségi kapitányként is.

Berzi Sándor hangsúlyozta, véleményük szerint jogilag Dárdai maradhatott volna a kapitány a Herthával kötött korábbi szerződés értelmében, de nem szerettek volna hosszas jogi vitába bonyolódni a német klubbal.

„A Hertha talán nem mindent tett meg az együttműködés érdekében, de köszönjük az eddigi támogatást. Köszönjük Dárdai Pál nagyon értékes munkáját” fogalmazott Berzi Sándor, aki reményét fejezte ki, hogy a megkezdett munka Bernd Storckkal is folytatódhat.

A sajtótájékoztató Berzi Sándor MLSZ-alelnök helyzetjelentésével kezdődik.

„Ő az?“ – kérdezte az egyik fotós a másikat. Bernd Storck megbízott szövetségi kapitány bevonult a terembe.

A terem már megtelt újságírókkal, a sajtótájékoztató rövidesen kezdődik.

HÁTTÉR

A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége a hétvégén rendkívüli ülést tartott, miután a Hertha BSC tudatta az MLSZ-szel, nem járul hozzá, hogy Dárdai Pál folytassa szövetségi kapitányi megbízatását. Az MLSZ hétfőn hozta nyilvánosságra közleményét, amelyben bejelentette: Dárdai helyére a sportigazgató Bernd Storck ül le.

Bernd Storck megbízatása az Eb-selejtezők hátralevő négy mérkőzésére (Románia és Feröer ellen otthon, Észak-Írország és Görögország ellen idegenben) szól. Dárdai Pál stábja segíti a munkáját.

A német szakembert március 3-án nevezte ki az MLSZ sportigazgatónak, Dárdai Pál ajánlására. Storck azóta cseréket végzett több utánpótlás-válogatott edzői posztján, ő irányította az új-zélandi világbajnokságon az U20-as csapatot, amely a nyolcaddöntőben a későbbi győztes Szerbia ellen bukott el.

Az 52 éves szakember futballista-pályafutását a Bochumnál és a Borussia Dortmundnál töltötte. Hosszú éveken keresztül követte Jürgen Röbert másodedzőként. 1996 és 2002 között a német Hertha BSC másodedzője volt, így Dárdai Pál szövetségi kapitánnyal is dolgozott együtt, majd a Wolfsburg, a Partizan Beograd és a Borussia Dortmund edzői stábjában vállalt munkát.

2008 és 2010 között Kazahsztánban dolgozott (az FK Almati és az U21-es válogatott edzőjeként, majd szövetségi kapitányként), 2012 és 2014 között a görög Olympiakosz Pireusz U21-eseit irányította.

Bernd Storck volt az, aki a Hertha megfigyelőjeként 1996-ban kiszúrta Dárdai Pált egy utánpótlás-válogatott mérkőzésen, majd javasolta a szerződtetését is főnökének, Jürgen Röbernek. A később a Herthánál klubrekorderré váló Dárdai az 1997 januári átigazolási időszakban szerződött a BVSC-től a berliniekhez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik