Magyar tehetetlenség, négy holland gól

Vágólapra másolva!
2012.09.11. 19:42
null
Vanczák Vilmosék nem bírtak a hollandokkal(Fotó: Korponai Tamás, archív)
Címkék
A holland válogatott nagyon gyorsan vezetést szerzett Jeremain Lens fejesével a Magyarország elleni vb-selejtezőn a Puskás Ferenc Stadionban, és bár erre még válaszolni tudtunk Dzsudzsák Balázs büntetőből szerzett góljával, a folytatásban felőröltek minket a vendégek, és végül 4–1-re győztek.
HANGULATJELENTÉS

Ahogy azt a hazai tétmérkőzések előtt már megszokhatták olvasóink, a Nemzeti Sport Online ezúttal is rövid hangulatjelentő hírekkel, meccs előtti véleményekkel jelentkezett a Magyarország–Hollandia vb-selejtező előtt a találkozó helyszínéről, a Puskás Ferenc Stadionból.

Három busszal megjöttek a Felvidéki Harcosok
A holland drukkereket megrohanták a jegyüzérek
Megérkeztek az alkmaari „tehenészlányok” is
Dzsudzsák menedzsere szerint is „elkaphatók a hollandok”

A magyar válogatott az Andorra elleni ötgólos idegenbeli sikerrel kezdte a világbajnoki selejtezősorozatot, az első hazai meccsen azonban egyből a D-csoport favoritjának tartott Hollandia következik. Friss emlékeink lehetnek a hollandokról az Eb-selejtezőkről, amelyek során a kellemetlen itthoni vereség után közel álltunk a bravúrhoz idegenben, de a három rúgott gól ellenére sem tudtunk pontot szerezni.

Az ellenfél azóta már túl van egy Eb-kudarcon, majd egy edzőváltáson, és jelenleg éppen a csapatépítés időszakát éli. A holland válogatott kispadjára visszatérő Louis van Gaal több fiatalnak is bizalmat szavazott a keretben, a törökök elleni nyitó meccs azonban megmutatta, hogy még korántsem kiforrott együttesről van szó. Az ugyanakkor intő jel, hogy így is 2–0-ra tudott nyerni az oranje, hiszen még mindig olyan klasszisok szerepelnek a gárdában, mint Wesley Sneijder, Arjen Robben vagy Robin van Persie.

A mieink legutóbb 1984-ben tudták legyőzni a hollandokat, akkor Mezey György válogatottja 2–1-re diadalmasodott Rotterdamban. Persze ezúttal már a pontszerzés is nagy bravúrnak számítana, amely egyben sokat érhetne a végelszámolásnál is.

ÉRKEZNEK A SZURKOLÓK A STADIONHOZ
A meccs előtt „hangpróbát” tartó magyar drukkerek
A meccs előtt „hangpróbát” tartó magyar drukkerek

A MÉRKŐZÉS

Az Andorra elleni meccset betegség miatt kihagyó debreceni Varga József már bevethető, Laczkó Zsolt viszont kidőlt, így a balhátvéd posztján Egervári Sándor az utolsó percben változtatni kényszerült, emiatt Elek Ákos lett a balhátvéd.

A kapitány a kezdőcsapat kijelölésekor egy másik meglepetést is okozott: Szalai Ádám helyett Priskin Tamás kezdett.

A hollandoknál a bemelegítésnél megsérült Arjen Robben, aki az előzetes kezdőcsapatban még szerepelt, a helyére Jeremain Lens került be, egyébként nem volt meglepetés Louis van Gaal együttesében. A PSV csatára sajnos rögtön a meccs elején bizonyította, nem érdemtelenül került be a csapatba...

A 3. percben az első támadásból megszerezték a vezetést a hollandok! Narsingh jobb oldali beadásából Jeremain Lens fejelt a kapunk bal oldalába kilenc méterről. 0–1

A hollandok vezető gólját szerző Lens fejel Vanczák Vilmos mellől (Fotó: Korponai Tamás)
A hollandok vezető gólját szerző Lens fejel Vanczák Vilmos mellől (Fotó: Korponai Tamás)
HOLLANDIA VEZETŐ GÓLJA

Szerencsére gyorsan válaszoltunk a korai gólra, ugyanis a 6. percben tizenegyeshez jutottunk! Gera Zoltánnal szemben Jordy Clasiét látta szabálytalannak a portugál játékvezető, Pedro Proenca, aki a hollandnak sárga lapot adott, a javunkra pedig büntetőt ítélt.

Már átugrottunk a 7. percbe, amikor Dzsudzsák Balázs ballal a kapu jobb alsó sarkába lőtte a büntetőt! 1–1

Dzsudzsák Balázs tizenegyese (Fotó: Korponai Tamás)
Dzsudzsák Balázs tizenegyese (Fotó: Korponai Tamás)
DZSUDZSÁK BALÁZS BÜNTETŐJE

A gyors gólváltás után a hollandok előtt adódhatott volna helyzet, de Wesley Sneijder beívelt szabadrúgása végül az egyik holland játékos lábáról az alapvonalon túlra pattant.

A 15. percben Bogdán Ádámnak kellett kifutnia a kapujából egy előrevágott labdánál – a kapus jól oldotta meg a feladatot, menteni tudott az érkező vendégek elől.

Eseménydús első negyedórát produkáltak a csapatok, nagy iramban kezdődött a meccs, és sajnos a mieink, főképp a védelmünk ezt nem bírta – a 19. percben másodszor kapitulált, és ismét egy beívelés utáni fejesből. Wesley Sneijder csaknem negyven méterről ívelt a kapunk előterébe, és az érkező Martins Indi a kapunkba csúsztatott. 1–2

ÚJRA VEZETNEK A HOLLANDOK

Az újabb találat után ismét a mieink lendültek támadásba, megpróbáltuk kapuja elé szorítani a holland válogatottat, de egy kevésbé veszélyes Korcsmár Zsolt-fejesen kívül többre nem futotta az erőnkből.

Nem sokáig tudtunk a vendégek kapuja előtt maradni – egy holland akció végén Bogdán Ádámnak kellett védenie Lens bal alsó sarokra tartó labdáját. A támadó harmadban több pontatlanság is csúszott az utolsó passzainkba, így nem tudtunk igazán veszélyt teremteni Stekelenburg kapuja előtt.

A 39. percben Van Persie vezette keresztbe a labdát a tizenhatosunknál, mindenkit elfektetett, végül sikerült blokkolni a lövését.

Még a szünet előtt Dzsudzsák szabadrúgást végzett el – mindenki beadásra számított, a Dinamo szélsője azonban a kapu jobb oldalát vette célba, de Stekelenburg résen volt. A 45. percben egy jobb oldali magyar beívelésnél a Priskin Tamással harcoló Clasie karjára pattan a labda a tizenhatoson belül (saját fejéről), de a játékvezető sípja néma maradt.

A szünetig már nem változott az eredmény, az első félidőt követően vezettek a hollandok.

A második játékrész kezdete előtt mindkét edző cserélt: nálunk Koman Vladimir helyére Hajnal Tamás állt be, a hollandoknál Klaas-Jan Huntelaar váltotta Robin van Persie-t.

A második félidő elején mindkét csapat eljutott egy-egy lövésig: Clasie kísérlete szögletre vágódott, Elek erőtlen kísérletét pedig könnyedén fogta Stekelenburg.

Elek a lövése után ezúttal hibázott hátul: az 53. percben egy hosszú keresztlabdát Lens elé fejelt középre, a szélső köszönte szépen, és tíz méterről megszerezte a harmadik holland gólt. 1–3

ELEK HATALMAS HIBÁJA, KÉTGÓLOS A HOLLAND ELŐNY

Elek Ákos egy hete maga nyilatkozta a válogatott edzőtáborában, Telkiben, hogy megviselte a nyári átigazolási hercehurca, és még nincs megfelelő formában – ez sajnos ma is látszott... Ráadásul ezúttal olyan poszton, balhátvédként kapott szerepet kényszerből, amelyen évekkel ezelőtt, még Mezey György idejében játszott rendszeresen a Videotonban. Eleket később, a 61. percben le is cserélte Egervári Sándor, Gyurcsó Ádám állt be a helyére.

A gól után ismét egy kicsit felpörögtünk: előbb remek Varga József, Vanczák Vilmos, Priskin Tamás háromszögelés után utóbbi pörgetésébe kapott bele Stekelenburg, majd nem sokkal később szöglet után Hajnal lőtt 17 méterről nem sokkal a léc fölé.

A hollandok azonban Wesley Sneijder lécen csattanó lövésével hamar jelezték, hogy a három gól ellenére továbbra is ott vannak a pályán, és még csak véletlenül sem mondtak le arról, hogy tovább növelik előnyüket.

Ami pedig nem sikerült Sneijdernek, az összejött Klaas-Jan Huntelaarnak, aki egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után került teljesen tiszta helyzetbe az elalvó magyar védők mellett, és közelről nem is hibázott. 1–4

HUNTELAAR GÓLJA

2011 márciusa után ismét négy gólt kaptunk a hollandoktól, a két csapat legutóbbi öt meccsén ez volt a 26. holland találat...

Sajnos ismét bebizonyosodott, hogy nagyon nincs egy szinten a két együttes. Még úgyse, hogy a holland válogatott éppen fiatalításon megy keresztül, Arjen Robben nem játszott sérülés miatt, Robin van Persie pedig nem játszott jól, és még az sem zavarta meg őket, hogy a játékvezető ugyanúgy fekete nadrágban volt, mint ők...

A végén még Huntelaarnak is volt egy helyzete, de mellé ment a labdája, így maradt az 1–4.

A magyar labdarúgó-válogatott az Andorra elleni 5–0-s idegenbeli „bemelegítés” után a második meccsén vereséget szenvedett.. A holland csapat végig kézben tartva a mérkőzést magabiztosan és megérdemelten nyert a rengeteg védelmi hibát elővezető magyar csapat ellen.

A csoport másik mérkőzésein Törökország 3–0-ra megverte Észtországot, Románia pedig 4–0-ra nyert Andorra ellen.

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT ÉRHETIK EL!

BOGDÁN: "AJÁNDÉKOZTUNK NÉGY GÓLT A HOLLANDOKNAK"

LOUIS VAN GAAL: "TUDATOSAN KIALAKÍTOTT HELYZETEKBŐL LŐTTÜNK GÓLOKAT"

VB 2014, EURÓPAI SELEJTEZŐK
D-CSOPORT, 2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 1–4 – online tudósítás
Budapest, Puskás Ferenc Stadion. Vezette: Proenca (portugál)
MAGYARORSZÁG: Bogdán – Vanczák, Juhász R., Lipták, Elek Á. (Gyurcsó, 61.) – Varga J., Korcsmár – Gera (Németh K., 80.), Koman (Hajnal, a szünetben), Dzsudzsák – Priskin. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
HOLLANDIA: Stekelenburg – Van Rhijn, Vlaar, Martins Indi (Mathijsen 64.), Willems – Clasie – Strootman (Maher, 78.), Sneijder – Narsingh, Van Persie (Huntelaar, a szünetben), Lens. Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
Gólszerző: Dzsudzsák (7. – 11-esből), ill. Lens (3., 53.), Martins Indi (19.), Huntelaar (74.)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 2 2 6–0 +6 6
2. Hollandia 2 2 6–1 +5 6
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 6–4 +2 3
4. Törökország 2 1 1 3–2 +1 3
5. Észtország 2 2 0–5 –5 0
6. Andorra 2 2 0–9 –9 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik