A kapitány tükre - formabontó portré Dárdai Pálról 52 pontban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.11. 12:13
„Első vagyok az edzésen, de a zuhanyzóból is elsőként jövök ki.” Lehetne ez akár Dárdai Pál jelmondata is, elvégre a magyar labdarúgó-válogatott ideiglenes szövetségi kapitányaként ma Romániában bemutatkozó 38 éves szakember pályafutása jól példázza, hogy a munka, a fegyelem és az alázat a tehetséggel párosulva nagyon messzire vezethet. A nemzeti csapatunk 52. szövetségi kapitányát (a kőkemény debütálása előtt) stílszerűen 52 pontban hozzuk közelebb olvasóinkhoz.

Dárdai Pál Berlinből is látta, merre kell haladnia a magyar futballnak
Dárdai Pál Berlinből is látta, merre kell haladnia a magyar futballnak
Dárdai Pál Berlinből is látta, merre kell haladnia a magyar futballnak
Dárdai Pál Berlinből is látta, merre kell haladnia a magyar futballnak
Dárdai Pál Berlinből is látta, merre kell haladnia a magyar futballnak

1. 1976. március 16-án született Pécsett.

2. 61-szer szerepelt a magyar labdarúgó-válogatottban, 1998 és 2010 között. 16 éve, augusztus 19-én a szlovénok elleni 2–1-re megnyert meccsen mutatkozott be, az utolsó mérkőzése a négy évvel ezelőtt Győrben rendezett magyar–orosz találkozó volt.

3. A Hertha BSC színeiben 297 mérkőzésen lépett pályára a német Bundesligában, ami klubrekord, 2010. március 13-án előzte meg az addigi első Michael Sziedatot, aki 280 meccsel tartotta a klubrekordot. A 297 alkalomból 286-ot az első osztályban játszott, a többi tizenegyet a Bundesliga 2-ben.

4. Apai ágon a bukovinai székelyek leszármazottja.

5. A magyar válogatottban öt gólt szerzett.

6. 1999-ben komoly bokaműtéten esett át, „kicseréltek benne szinte mindent”. Később egy orvos azt mondta az épp, hogy csak harmincon túli Dárdainak, hogy a bokája legalább hetvenéves.

7. A most is válogatott kerettag Király Gábor hét évig volt a csapattársa a berlini klubnál, együtt szerepeltek a Bajnokok Ligájában is az 1999–2000-es idényben.

8. A Hertha BSC-nél a 8-as volt Dárdai mezszáma.

9. 1998. szeptember 12-én lőtte meg az első gólját a Bundesligában, ballal vette be a Kaiserslautern kapuját. A góljával 3–1-re vezetett a Hertha, végül mégis az FCK győzött 4–3-ra.

Szövetségi kapitányként is tudja az utat (Fotó: Korponai Tamás)
Szövetségi kapitányként is tudja az utat (Fotó: Korponai Tamás)

10. Édesapja, idősebb Dárdai Pál is labdarúgó volt, ő is középpályást játszott, 298 élvonalbeli meccsén 68 gólig jutott. 1973 és 1988 között szerepelt az NB I-ben, előbb a Komlói Bányász, majd a Pécs színeiben. Volt bajnoki ezüstérmes csapat tagja, és a Péccsel 1978-ban eljutott a Magyar Kupa (akkor Magyar Népköztársasági Kupa) döntőjébe. „Apu negyven-negyvenegy évesen az NB II legjobb középpályása volt a Népsport értékelése szerint, ennek ellenére abbahagyta. Amikor kérdeztem, miért, azt mondta, azért mert szégyelli, hogy ennyi idősen is ott van”.

11. Legkedvesebb filmjeként a Hazafit említi, Mel Gibsonnal. „Ebben a filmben minden összejött: a történet, a látvány és a színész egyaránt tökéletes volt”.

12. Amikor 1996-ban Pécsről a BVSC-hez szerződött, a zuglói klub akkori legjobb játékosa, az irányító poszton szereplő Bognár György azt nyilatkozta róla: „Mellettem az utódom.”

13. Öt válogatottbeli gólja közül csak egyet szerzett hazai pályán, 2002 novemberében a Moldova elleni barátságos mérkőzésen egyenlített az 55. percben, így lett 1–1 a végeredmény. A másik négyet Angliában, Azerbajdzsánban, Bosznia-Hercegovinában és Izlandon szerezte. Az első találatát a válogatottban 1998. október 10-én jegyezte az Azerbajdzsán elleni, 4–0-ra megnyert idegenbeli Eb-selejtezőn.

14. Dárdairól sokan nem tudják, hogy karrierje elején még irányító középpályást játszott, a magyar élvonalban ezen a poszton számított rá a Pécs és a BVSC szakvezetése is, a védekező középpályás pozíciót Németországban „találták ki” neki. Ez jól látszik a két bajnokságban szerzett góljai számából is: itthon 89 meccsen lőtt 13 gólt, Németországban csaknem 300 alatt tizenhetet.

DÁRDAI-GÓL TIZENEGYESBŐL FEHÉRVÁRON (1995. 08. 12.) – 3.57-TŐL

15. Dárdai 2009 márciusában a Berliner Zeitungnak azt nyilatkozta, hogy ha a Hertha utolsó öt hazai mérkőzésének mindegyikére több mint ötvenötezer néző látogat ki, akkor a csapat ötvenötezer liter sört ajánl fel a drukkereknek. A Leverkusen ellen 58 800, a Dortmund ellen 74 200, a Werder ellen 68 000, a Bochum ellen 70 000 néző látogatott ki, a Schalke elleni meccsen pedig telt ház volt, így a magyar középpályás fizethette a sörszámlát!

16. Ő maga ellenben inkább a vörösbort kultiválja. „A nappalinkban van egy borhűtő hatvan-hetven palackkal, ha vendég jön, egyből előkerül egy. Én többnyire villányi vagy szekszárdi vöröset iszom, a Cabernet Franc és a Cabernet Sauvignon a kedvencem, de van sok Chardonnay-m is.”

17. Klubkarrierje egyik legemlékezetesebb mérkőzésének az AC Milan 1–0-s legyőzését tartja az 1999–2000-es Bajnokok Ligája-szezonban.

18. Az 1995–1996-os idényt a PMFC-nél kezdte, de a BVSC-vel fejezte be. De befejezhette volna akár a Ferencvárosnál is, mivel a Fradi (amely azon az őszön szerepelt a BL-ben) is minden követ megmozgatott a szerződtetéséért. Ám Dárdai végül Mezey György személye miatt a BVSC-t választotta.

19. Az NB I-ben Siófokon lőtte az utolsó gólját, 1996. november 13-án, méghozzá tizenegyesből. A BVSC azzal a találattal egyenlített, 1–1 lett a végeredmény.

20. 2000-ben hívta a Bayern München, de Dárdai nemet mondott az ajánlatra. „Mi tagadás csábító volt, hiszen a Bayern mégiscsak Bayern, ám akkoriban a Hertha körül is nagy tervek voltak. Talán hihetetlen, de igaz, még tanúm is van rá: telefonon a bajorok elnökével, Uli Hoenesszel tárgyaltam elég hosszan az átigazolásról, míg a konyhánkban a feleségemet a másik Hoeness, Dieter, a Hertha elnöke győzködte a maradásról. Végül maradtunk.” Dárdai egy másik interjúban elmondta, pályafutása legemlékezetesebb bajnoki gólját éppen a bajoroknak lőtte.


Dárdai vs Bayernby Bentex

21. Minden mérkőzést beleszámítva összesen 372 alkalommal viselte a berlini Hertha BSC mezét.

22. Két német Ligakupa-győzelme van, 2001-ből és 2002-ből, mindkétszer a Schalkét verte meg a Hertha a döntőben, és mindkétszer 4–1-re.

23. A Dárdai igazi labdarúgó-família. „A két nagypapám a harmad- és a negyedosztályban volt igazolt játékos, apám az első osztályig vitte, az öcsém az NB II-ig. Mindhárom fiam futballozik, labda, mez, cipő, ezeknek az ajándékoknak örülnek a legjobban.”

24. Magyar bajnoki ezüstérmes, MK-döntős, német bajnoki bronzérmes.

25. 2011. március 25-én a Hollandia elleni Eb-selejtező előtt vonultatták vissza a nemzeti csapattól, de azon a mérkőzésen természetesen már nem lépett pályára.

26. Felesége, Móni is sportolt, korábban kézilabdázott, még Berlinben is játszott, ám első gyermekük születésekor abbahagyta a versenyszerű játékot.

27. Legemlékezetesebb válogatottbeli góljának az angolok ellen szerzett találatát tartja, noha azon a 2006-os barátságos mérkőzésen a magyar válogatott 3–1-es vereséget szenvedett. „A manchesteri Old Traffordon játszottunk, kettő-nullás hazai vezetésnél rúgtam ki a felső sarkot. Nem csak nekem tetszett, mivel a lefújás után még a játékvezető is megdicsérte a lövésemet.”

28. Szabadidejében imád gombászni. „A múltkor hajnali kettőkor értem haza Pécsre, de négykor apám már bekopogtatott, hogy menjünk gombászni. Sokan el sem hiszik, amikor mondom nekik, hogy ilyen korán elindulunk. Pedig csodálatos dolog, megyünk két-három órát az erdőben, pont kellemesen elfáradunk, tökéletes!”

Dárdai (balra) 61-szer szerepelt a válogatottban
Dárdai (balra) 61-szer szerepelt a válogatottban

29. 1998. május 23-án volt az esküvője. „Tipikus vidéki lagzi volt, kétszázharminc emberrel, rengeteget táncoltunk, nagyon élveztük.” Egyébként Dárdai 17 éves volt, amikor megismerkedett a későbbi feleségével.

30. Három gyerekük van, Pál, Márton és Bence, mindhárom fiú futballozik.

31. „Palkó fiam csatár, hívták tavaly a német korosztályos válogatottba, csak magyar állampolgársága van, de ő fog dönteni róla, hol akar játszani. A múltkor egy teremtornán gólkirály lett, és az edzőkből álló bizottság őt választotta a torna legjobbjának.”

32. „Marci inkább védekező típus, neki is nagyon jól megy, ez a tíz-tizennégy év közötti a legfogékonyabb kor, itt kell megtanítani minél többet.”

33. „Bence mentálisan elképesztően erős egy évvel idősebbek a csapattársai, de az ellenfelek kettővel, mert a Hertha feljebb játszik –, mikor négy-nullára vezetett az ellenfél, úgy becsúszott valakinek, hogy kirepült a pályáról. Kérdeztem, miért csinálta. „Hogy féljenek!” A becsúszás után lőtt négy gólt, aztán adott egy gólpasszt, öt-négyre nyertek.”

34. Felnőtt pályafutása első dupláját a Békéscsaba ellen szerezte, az egyik egy átlövés volt nagyjából 18 méterről, a másiknál pedig még a kapust is kicselezte, úgy gurított a kapuba.


DÁRDAI KÉT GÓLT SZERZETT A PMFC–BÉKÉSCSABA MÉRKŐZÉSEN (1995. 09. 09.)


35. Nagyon szeret főzni, de csak szabad tűzön, a kertben. „Ha van időm, bográcsban főzök, a környékbeliek, ahogy megérzik az illatot, már jönnek is át a tányérjaikkal…”

36. 1992-ben debütált a magyar NB I-ben, alig tizenhat évesen a Vác elleni hazai bajnokin. A 74. percben állt be Szabó Zsolt helyére, a 88. percben pedig rögtön gólpasszt adott Jenei Sándornak. A meccset azonban a vendégek nyerték 3–1-re. Edzője, Garami József így nyilatkozott a lefújást követően: „Dárdai tizenhat éves, nagyon tehetséges fiatalember. Pillanatnyilag harminc percig lehet szerepeltetni. A következő idényben már tartósan lehet számolni vele.” Érdekesség, hogy az utolsó itthoni élvonalbeli meccsét is a Vác ellen játszotta. 1996. november 30-án, már a BVSC futballistájaként hazai pályán kaptak ki a váciaktól 1–0-ra.

37. 2002-ben családi tragédia érte, Balázs öccse a futballpályán hunyt el a Barcs–Körmend mérkőzés közben. „Egyedül szeretek kimenni Balázshoz a temetőbe, mert úgy jobban lehet sírni. Kint van otthon a fényképe, próbálunk úgy élni, mintha ma is köztünk lenne. Nekünk a futball adott mindent, és mindent az is vett el.”

38. A Herthánál sosem volt bérelt helye a kezdőcsapatban, lényegében mindegyik edzőjénél a kispadon kezdett, és onnan verekedte be magát néhány hét, illetve hónap után a legjobb tizenegybe.

39. Lothar Matthäus, Pelé, Diego Maradona, Puskás Ferenc és természetesen az édesapa: ők Dárdai Pál szakmai példaképei.

40. A 2002–2003-as idényét tartja a legjobbnak pályafutása valamennyi szezonja közül. „Ekkor Huub Stevens volt az edzőnk, és én védekező középpályásként négy gólt is lőttem. Ez nálam a rekord! A csapat végül ötödik lett a bajnokságban, négy ponttal maradtunk le a dobogóról.”

41. Dariusz Wosszal és Sebastian Deislerrel volt a legjobb egy csapatban játszania a Herthánál, „mivel ők nem csak jó futballisták voltak, hanem igen szorgalmasak is. Előre és hátra ugyanolyan lelkesedéssel és szívvel játszottak”.

42. Az edzőtáborokban és a csapata idegenbeli mérkőzésein ritkán volt szobatársa, szeretett egyedül aludni. Hogy miért? „Mert kibírhatatlan vagyok: fél tízkor fekszem, és hatkor kelek.”

A kapitány munkában – Dárdai edzést tart a válogatottnak (Fotó: Veres Viktor)
A kapitány munkában – Dárdai edzést tart a válogatottnak (Fotó: Veres Viktor)

43. „Fura szerzet a német focista, ha csapattársak vagytok, nagy a haverság, ha klubot vált, néhány hónap múlva már alig emlékszik rád. A régi nagy sikercsapatunkból Dariusz Wosz és Szergej Mandreko voltak a legnagyobb cimboráim, gyakran szerveztem velük közös programot, ide-oda mentünk kirándulni, együtt grilleztünk. Később Andrij Voronyin volt az, akivel mindössze két-három nap alatt összecsiszolódtunk. Gyorsan működött a kémia, hogy úgy mondjam, a pályán és civilben is megtaláltuk a hangot.”

44. 107 mérkőzést nyert karrierje során a Hertha BSC-vel, ez szintén klubrekord.

45. 17 évesen ült autóba, eleinte az édesapja Polski Fiat 126-osát használta, amelyet később meg is kapott.

46. ... ma viszont már Mercedest vezet, GLK típusút.

47. Első NB I-es gólját a Vácnak lőtte 1993. június 19-én, ez volt az 1992–1993-as évad utolsó fordulója. Ezen a meccsen csereként a 66. percben állt be, a 83. percben fejjel volt eredményes. A Vác ezen a találkozón is a Pécs fölé kerekedett, 4–2 lett a hazai csapat javára.

48. Kedvenc együttese nincs, „legtöbbször rádiót hallgatok, vagy az otthonról kapott válogatás cd-ket. De Michael Jackson, mikor szegény még normális volt, nagyon jó zenét csinált.”

49. A magyar labdarúgó-válogatottban öt edző is beválogatta: időrendben Bicskei Bertalan, Gellei Imre, Lothar Matthäus, Bozsik Péter és Erwin Koeman.

50. A legkedvesebb helye Pécs. „Gyönyörű, mediterrán jellegű város, és mivel itt nőttem fel, minden sarkon van egy barát.”

51. Gyerekkora óta nagy almafogyasztó hírében áll. „A németek nevetnek is, hogy mindig viszek magammal két-három kilót, de nevessenek csak, én és a családom az almának köszönhetjük, hogy sosem vagyunk betegek.”

52. Dárdai Pált talán mindennél jobban jellemzi a következő, karrierje utolsó éveiben tett nyilatkozta: „Első vagyok az edzésen, de a zuhanyzóból is elsőként jövök ki. Nekem már nem program a tökölés, a beszélgetés, a lődörgés, jövök inkább haza, mert a családom az első és a legfontosabb. Ők adnak erőt a mindennapokhoz.”

(A felhasznált idézetek forrása: Képes Sport)

DÁRDAI PÁL ÉDESAPJA, IDŐSEBB DÁRDAI PÁL A NEMZETI SPORT SZOMBATI SZÁMÁBAN MEGJELENŐ INTERJÚBAN BESZÉL FIÁRÓL!

Korábbi válogatott labdarúgók a ma esti Románia–Magyarország Eb-selejtezőmérkőzésről.



Broadcast live streaming video on Ustream

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik