A feröeri diadal oly ritka, hogy még a riporter is eszét veszti

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2014.10.14. 08:35
null
A legnagyobb feröeri futballikon: Jens Martin Knudsen, akinek bojtos sapkája később kiállítási tárgy lett (Fotó: Imago)
A magyar labdarúgó-válogatottat kedden Tórshavnban fogadó Feröer válogatottja 1990 óta indul Eb-és vb-selejtezőkön, de huszonnégy év alatt összesen csak kilenc győzelmet aratott tétmérkőzésen. Az elsőt mindjárt a legelsőn: az Ausztria elleni szenzációs diadal azóta is a feröeri futballtörténelem fénypontja. Dárdai Pál, a magyar válogatott megbízott szövetségi kapitánya azonban figyelmeztetett: nem lesz sétagalopp a kedden 20.45-kor kezdődő találkozó.

A feröeri futball rögtön a csúcson kezdett.

Az UEFA egyik legkisebb tagállamát a FIFA 1988-ban, az európai szövetség 1990-ben vette fel soraiba, így Feröer az 1992-es Eb kvalifikációs sorozatától került bele a kontinens válogatott futballéletébe. Arra valószínűleg ők sem számítottak, hogy a svédországi Landskronában (Feröeren nem volt alkalmas pálya még ekkor) meg tudják verni 1–0-ra a világbajnokságot épp megjárt Ausztriát. Az osztrák labdarúgás egyik legsötétebb napja filmbe illő sztori volt – a feröerieknek vígjáték, a vendégeknek alighanem horror.

Az Ausztria elleni győztes gólt szerző, a kommentátorból eksztatikus üvöltést kiváltó Torkil Nielsen több ponton is beírta magát a feröeri futballtörténelembe: ő szerezte Feröer első gólját hivatalos mérkőzésen, egyben első győztes gólját is – 1989-ben Kanada ellen –, majd ezt a „duplát” tétmeccsen is megismételte Ausztria ellen. Azóta szobrot is faragtak hőstettéről, a négy méter magas alkotás Tórshavnban található.

Az egyébként más sportágban még erősebb, három sakkolimpiát megjáró Nielsen mellett a jellegzetes bojtos sapkát viselő (targoncásként dolgozó) kapus, Jens Martin Knudsen volt a feröeriek legjobbja. Knudsen is a huszadik század elejének sportoló polihisztorait idézte: hatvanötször szerepelt a futballválogatottban, egyben Feröer tornászbajnoka és válogatott, első osztályú kézilabdázó is. Ez nem ritkaság egy olyan országban, ahol a játékosok többsége munkája mellett sportol, a jelenlegi miniszterelnök Kaj Leo Johannesen (a remek nevű Sambandsflokkurin párt politikusa) például pont Knudsen tartalékja volt a válogatottban, mellesleg kézilabdázott is.

Hans Pauli Olsen szobra Torkil Nielsen hőstettéről 
(kicsinyített, kiállítási verzió)
Hans Pauli Olsen szobra Torkil Nielsen hőstettéről (kicsinyített, kiállítási verzió)

„A legjobb feröeri játékosok azért nem állnak légiósnak, mert Feröeren lehet jó munkájuk a futballkarrierjük mellett, nem égnek ki a nagy terheléstől, ellenben profi játékoshoz méltó életszínvonalon élhetnek. Lehetnek feröeri sztárok ahelyett, hogy elmennének és légiós senkik lennének” – magyarázta a When Saturday Comes magazinnak Ingi Samuelsen a feröeri szövetség részéről.

Az osztrák szövetségi kapitányt, Josef Hickersbergert úgy rúgták ki a vereség után 1990-ben, hogy kis híján visszarepült északra, és amikor a 2010-es világbajnokság selejtezőin ismét összesorsolták a két csapatot, még mindig gyomorgörcsöt kapott, ha a találkozóra gondolt. Más kérdés, hogy végül nem ő ült a kispadon, de gúnyneve, a Färöer-Pepi rajta maradt mindörökre. A 2008-as meccs pedig 1–1-re végződött, még egy kis diadal Feröernek.

SZAVAZÁS

Milyen eredményt el a magyar válogatott Feröer otthonában?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A kis északi csapatnak a mai napig minden pontszerzés nagy öröm, a győzelem meg pláne: tétmérkőzésen összesen kilencszer ünnepelhettek diadalt. Többnyire futballtörpék ellen: vb-selejtezőn Máltát és Luxemburgot verték meg oda-vissza, majd legutóbb a törpének nem nevezhető Litvániát is elkapták, Eb-selejtezőn pedig az osztrákok elleni győzelem óta kétszer San Marinót, egyszer pedig Észtországot verték meg. Az észtek elleni 2011-es siker egyben a legutóbbi feröeri győzelem is Eb-selejtezőn – a legutóbbi negyvenkét kontinentális kvalifikációs mérkőzésen az egyetlen.

Reméljük, a tizedik, tétmeccsen aratott győzelmet nem kedden ünneplik meg. Könnyű és laza mérkőzésre azért ne feltétlenül számítsunk. Feröer ugyan legutóbbi 30 mérkőzéséből csak kettőt nyert meg (mérlege ezeken 2–2–26), de a vért izzadó olaszok és svédek, valamint a selejtezők nyitányán nagyon megijesztett finnek is tanúsíthatják, Tórshavnban nem adják könnyen a győzelmet. Dárdai Pál is így vélekedik.

„Aki úgy gondolja, hogy kimegyünk a villanyszerelő és haverjai ellen játszani egy jót, az hatalmas tévedésben van. A feröeri jól felkészített együttes, fizikailag teljesen rendben van, senki sem verte agyon. Dolgoznak becsülettel, de ha ugyanúgy teszünk, akkor a végén mi nyerünk, mert jobbak vagyunk.”

TÍZ PLUSZ EGY ÉRDEKESSÉG A FERÖERIEKRŐL
1. A válogatott első, nem hivatalos mérkőzését 1930-ban játszotta, a Shetland-szigetek ellen. A shetlandiek 5:1-re nyertek…
2. Első hivatalos nemzetközi mérkőzésüket 1988-ban, Izland ellen játszották (0–1).
3. 1986-ig homokon játszották a meccseket, ekkor épültek meg az első műfüves pályák. Ma már természetesen UEFA-előírásoknak is megfelelő stadionjuk van – a válogatott meccseknek helyet biztosító Tórsvöllur befogadóképessége 6040 fő, a pálya műfüves.
4. Hivatalos meccsen háromgólos a legnagyobb különbségű győzelmük: San Marino ellen 3–0 és Gibraltár ellen 4–1.
5. A feröeri válogatottnak a jelenleg irányító Lars Olsen a harmadik dán szövetségi kapitánya, bátran állíthatjuk, hogy mindhárom szakvezető jobb játékos volt, mint bármelyik feröeri futballista a történelemben. Lars Olsen és a válogatottat 2002–2005 között irányító Henrik Larsen ugyanis egyaránt kulcsemberei voltak az 1992-es Európa-bajnok dán csapatnak, míg az 1994–2001 között kapitánykodó Allan Simonsen a dánok első és egyetlen aranylabdása.
6. A csapatkapitány Fródi Benjaminsen ha pályára lép Magyarország ellen, beállítja Óli Johannesen válogatottsági rekordját (83 mérkőzés).
7. A feröeri futballtörténelemben egyedül Rógvi Jacobsen érte el a tíz válogatott gólt, ezzel rekorder. Jacobsen Olaszországnak két ízben is betalált, a két gólból a másodikkal lett csúcstartó.
8. A feröeri kapus Gunnar Nielsen volt a Manchester City játékosa is, jelenleg a skót Motherwellben futballozik.
9. A kilencvenes évek egyik legjobb feröeri játékosa, a 37-szeres válogatott Kurt Mörköre foglalkozása pék. Jelenleg a norvég Averöykameratene csapatának edzője.
10. Ez az első összecsapás Feröer és Magyarország között. Az utánpótlás-válogatottak között ötből öt a magyar mérleg, a klubcsapatok összecsapásain pedig hét magyar siker és egy döntetlen (KÍ Klaksvík–Újpest 2–2) született.
11. A bojtos sapka titka: Knudsen kapus 14 éves kora óta, egy meccsen elszenvedett agyrázkódás miatt viselt állandóan sapkát a mérkőzéseken. Felajánlották, hogy viseljen különleges fejvédőt (Petr Cech ilyenben véd fejsérülése óta), de ő nem kért ebből, a bojtos sapka lett az orvossal kötött kompromisszum.

FERÖERI GYŐZELMEK EB-SELEJTEZŐKÖN
1. Feröer–Ausztria 1–0, 1990. 09. 12.
2. Feröer–San Marino 3–0, 1995. 05. 25.
3. San Marino–Feröer 1–3, 1995. 10. 11.
4. Feröer–Észtország 2–0, 2011. 06. 07.

FERÖERI GYŐZELMEK VB-SELEJTEZŐKÖN
1. Málta–Feröer 1–2, 1997. 04. 30.
2. Feröer–Málta 2–1, 1997. 06. 08.
3. Luxemburg–Feröer 0–2, 2001. 03. 24.
4. Feröer–Luxemburg 1–0, 2001. 09. 01.
5. Feröer–Litvánia 2–1, 2009. 09. 09.

EURO 2016, SELEJTEZŐ
F-CSOPORT, 3. FORDULÓ
FERÖER–MAGYARORSZÁG
Tórshavn. 20.45. Vezeti: Kulbakov (fehérorosz)
VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
FERÖER:
G. Nielsen – Gregersen, Nattestad, Justinussen, Davidsen – Naes, Benjaminsen, Hansson – Holst, Edmundsson, Klettskard. Szövetségi kapitány: Lars Olsen
MAGYARORSZÁG: Király G. – Simon K., Juhász R., Korcsmár, Kádár – Lovrencsics, Tőzsér, Gera, Dzsudzsák – Szalai Á., Nikolics. Szövetségi kapitány: Dárdai Pál

AZ ÁLLÁS
1. Észak-Írország 2 2 4–1 +3 6
2. Finnország 2 1 1 4–2 +2 4
3. Románia
2
1
1

2–1
+1
4
4. MAGYARORSZÁG 2 1 1 2–3 –1 1
5. Görögország 2 1 1 1–2 –1 1
6. Feröer 2 2 1–5 –4 0

A 3. ÉS 4. FORDULÓ PROGRAMJA:

Október 14.:
Feröer–Magyarország, 20.45

Finnország–Románia 20.45
Görögország–Észak-Írország 20.45

November 14.:
Magyarország–Finnország, 20.45

Görögország–Feröer 20.45
Románia–Észak-Írország 20.45

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik