A Bobál ikrek nem mennek a vb-re, rutintalan Storck-keret

Vágólapra másolva!
2015.04.02. 08:18
null
Kalmár Zsolt (jobbra) ott van a keretben, de vannak korábbi alapemberek, akik biztosan nem mennek a vb-re (Fotó: NS-archív)
Bernd Storck szerdán kijelölte az U20-as labdarúgó-világbajnokságra készülő magyar válogatott bő, 35 fős keretét. Lássuk a lista érdekességeit, a nevesebb kimaradókat, illetve azokat az új neveket, akik korábban, Mészöly Gézánál még nem szerepeltek.

 

A német szakember hálás a kluboknak és az akadémiáknak, amiért lehetőséget biztosítottak a korosztály gyors feltérképezésére. Bizakodó a csapat felkészülését illetően.

Április elsején járt le a FIFA határideje arra, hogy a közelgő U20-as világbajnokságon részt vevő együttesek, köztük az E-csoportba sorolt Magyarország leadja 35 fős bő játékoskeretét. A csapat névsorának kijelölését követően Bernd Storck, a csapatot irányító sportigazgató az mlsz.hu-nak elmondta, két, áprilisi és májusi felkészülési edzőtábor szerepel a programban az új-zélandi elutazás előtt.

„Roppant hálás vagyok a kluboknak és akadémiáknak, amiért rugalmasak voltak, és lehetőséget biztosítottak számomra az elmúlt időszakban ahhoz, hogy minél több személyes benyomást szerezhessek a korosztály tagjairól. Ezzel a kerettel megnyugtatóan el tudjuk kezdeni a közvetlen felkészülést a két hónap múlva induló világbajnokságra, amelyre 21 fős keret utazik el. Célom, hogy e jó kapcsolat megmaradjon az egyesületekkel. A felkészülést illetően optimista vagyok, és remélem, hogy jó irányba vezet a most megkezdett út” – mondta el a német szakember a szövetség honlapjának.

A tavaly nyáron a hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokságon szereplő csapatból többen is kimaradtak az U20-as vb-re készülő 35 fős keretből.

Így nézett ki Mészöly Géza Eb-kerete az U19-es Eb-n
Kapusok:Székely György (1860 München), Hrabina Alex (Nyíregyháza)
Védők:Talabér Attila (MTK), Asztalos Dávid (MTK), Bobál Dávid (Honvéd), Lenzsér Bence (Győri ETO FC), Tamás Krisztián (AC Milan), Forgács Dávid (Atalanta)
Középpályások:Nagy Dominik (FTC), Németh Márió (Szombathelyi Haladás), Mervó Bence (Győri ETO FC), Kalmár Zsolt (Győri ETO FC), Medgyes Zoltán (Szombathelyi Haladás)
Támadók:Zsótér Donát (Videoton FC), Farkas Zoltán (Győri ETO FC), Bobál Gergely (Honvéd), Balogh Norbert (DVSC), Varga Szabolcs (Heerenveen)

A kapusok közül Hrabina Alex (Nyíregyháza) Bernd Storck bizalmát már nem élvezi, Székely György maradt, bekerült az U17-es Eb-elitkörben is védő Demjén Patrik mellett a Hull City légiósa, Bukrán Erik és Horváth Dániel (Győri ETO) is.

A mezőnyjátékosok közül új nevekként találkozhatunk a Csilus testvérekkel vagy éppen a kecskeméti Kitl Miklóssal, aki 17 évesen ebben a szezonban debütált a Kecskemétben, amelynél gyorsan alapemberré nőtte ki magát.

Ugyanakkor a most U20-as korosztálynak éveken át meghatározó játékosainak számító, korábban a Manchester Citynél próbajátékon szereplő Bobál ikreket, Dávidot és Gergelyt hiába is keresnénk a listán, ami az elmúlt időszakban nyújtott teljesítményük alapján nem meglepő. Kikerült a védők közül Asztalos Dávid (MTK), a támadókból pedig Farkas Zoltán is.

Bár nem volt az U19-es csapat tagja, érdekesség, hogy a legutóbbi U20-as találkozón gólt szerző Bereczki Dániel (Debrecen) sem fért be a bő keretbe.

Szintén meglepő, hogy kevés az NB I-es rutinnal rendelkező játékos a keretben, több olyan futballista kimaradt, aki számításba jöhetne, korábban játszott is már ebben a korosztályos csapatban, és a nevezettek jó részénél több játéklehetőséget kap a honi élvonalban.

Ebbe a sorba tartozik például Lorentz Márton, aki ebben az idényben tíz meccsen játszott a Puskás Akadémia színeiben. Ő korábban Mészöly csapatában is szerepelt, de az Eb-keretbe nem nevezte a kapitány, amiért akkor bírálatokat is kapott. Hasonlóan Kővári Róbert kihagyásához, aki az előző szezonban alapembere volt a PMFC-nek, 34 NB I-es meccsen hat gólnál jár. Ennek ellenére a vb-n ő sem lesz ott. Visszatérve a Puskás Akadémiához megemlíthető a hiányzók között a támadó Sallai Roland is, aki még csak 17 esztendős, tehát a fiatalabb korosztályhoz tartozik, de ebben az idényben már bemutatkozott az NB I-ben, jól is ment neki a játék, 11 találkozón, 348 perc alatt két gólt és egy gólpasszt jegyzett.

A nevezett keretből az NB I-es csapatnál lévő játékosok közül a győri Horváth Dániel, az MTK-s Demjén Patrik (ők ketten kapusok, esetükben nem meglepő, hogy ilyen fiatalon még nem játszottak), a paksi Lenzsér Bence, az MTK-s Talabér Attila, a ferencvárosi Nagy Ádám és Zsivoczky Péter még nem mutatkozott be az élvonalban.

A ferencvárosi Csilus Ádámnak, a honvédos Koszta Márknak egy felnőtt első osztályú meccse volt, míg heten az NB II-ből kaptak behívót, egy játékos pedig az NB III-ból. Nyolc légiós szerepel a bő keretben, többségük szintén nem játszott még élvonalbeli felnőttmeccsen. Ugyanakkor a teljes keretre elmondható, hogy a játékosok nagy része jó, ha tíz felnőtt élvonalbeli találkozón szerepelt 19-20 éves korára.

A keret legrutinosabb, legtöbb NB I-es játéklehetőséget kapó tagja Németh Márió, aki már az előző szezonban is alapembere volt a Szombathelyi Haladásnak, eddig összesen 40 alkalommal lépett pályára a magyar első osztályban.

A csapat a tervek szerint május 19-én indul az új-zélandi New Plymouthba, ahol június elsején lép először pályára.

A magyar válogatott U20-as csoportmérkőzései (magyar idő szerint):

Június 1.: Észak-Korea–Magyarország, 5.00
Június 4.: Magyarország–Brazília, 8.00
Június 7.: Magyarország–Nigéria, 6.00

A FIFA-NAK LEADOTT 35 FŐS KERET

KAPUSOK
Bukrán Erik (Hull City)
Demjén Patrik (MTK)
Horváth Dániel (Győri ETO)
Székely György (Újbuda)

VÉDŐK
Csilus Ádám (Ferencváros)
Forgács Dávid (Atalanta)
Kecskés Ákos (Atalanta)
Lenzsér Bence (Paks)
Marcsek Ákos (Vasas)
Osváth Attila (Szigetszentmiklós)
Polgár Kristóf (Liverpool)
Spandler Csaba (Puskás Akadémia)
Talabér Attila (MTK)
Tamás Krisztián (Slavia Praha)

KÖZÉPPÁLYÁSOK
Berecz Zsombor (Vasas)
Csilus Tamás (Lombard Pápa)
Gazdag Dániel (Budapest Honvéd)
Kalmár Zsolt (RB Leipzig)
Kitl Miklós (Kecskeméti TE)
Koszta Márk (Budapest Honvéd)
Nagy Dominik (Ferencváros)
Nagy Ádám (Ferencváros)
Németh Márió (Szombathelyi Haladás)
Oláh László Dávid (Vasas Kubala Akadémia)
Pongrácz Viktor (Lombard Pápa)
Szántó Tamás (Rapid Wien)
Vida Máté (Vasas)
Zsivoczky Péter (Ferencváros)

TÁMADÓK
Balogh Norbert (DVSC-Teva)
Medgyes Zoltán (Mezőkövesd)
Mervó Bence (Győri ETO)
Varga Szabolcs (Heerenveen)
Viczián Ádám (Békéscsaba)
Vida Kristopher (De Graafschap)
Zsótér Donát (Puskás Akadémia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik