20 év ászai: drótból is lehet hajtogatni – ki a legjobb jobbhátvéd?

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2020.08.01. 08:32
null
Ki a legjobb jobbhátvéd?
Olvasóink segítségével keressük a 2000-es évek legjobbjait, vagyis azokat, akik meghatározó szerepet játszottak a XXI. század magyar labdarúgásában, és teljesítményükkel letették névjegyüket a harmadik évezred kezdetén. Szavazzanak! A kapusok között Király Gábort választották meg olvasóink a legjobbnak.

Azt mondják, egyszerű poszt, hiszen hátulról és oldalról nem jöhet ellenfél, csak szemből, és az oldalvonal mellett területet kell lezárni – még nyersebben úgy fogalmaznak a „régiek”, hogy jobbhátvédet drótból is lehet hajtogatni. Ám ma már egy szélső védőnek kötelező felzárkóznia a támadásokhoz, és gólpasszokkal illik jelentkeznie.

A Nemzeti Sport szerkesztősége először elkészített egy bővített, összesen 148 nevet tartalmazó listát, amely objektív szempontok alapján állt össze. Azok a labdarúgók kerültek fel rá, akik 2001 és 2020 között a Nemzeti Sport posztonkénti rangsorában a posztjukon az élen végeztek, vagy abban az évben a válogatott alapemberének számítottak. A névsorban összesen 13 jobb oldali védő volt. Lapunk szakírói közülük választottak ki szavazással ötöt, akik versenybe szállhatnak az olvasók szavazataiért és a csapatba kerülésért.

SZAVAZÁS

20 év ászai: ki a XXI. század legjobb kapusa?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

1. BODNÁR LÁSZLÓ

Klubjai: Debreceni VSC, Dinamo Kijev (ukrán), Arszenal Kijev (ukrán), Roda (holland), Salzburg (osztrák), Debreceni VSC, Salzburg (osztrák), Pécsi MFC, Nyíregyháza Spartacus, Kisvárda, Mándok VSE
Debrecenben kezdte pályafutását (tagja volt 1999-ben a klub első Magyar Kupa-győztes csapatának), 2000-ben állt légiósnak, amikor az ukrán Dinamo Kijev szerződtette, melynek színeiben a BL-ben és az UEFA-kupában is játszott. A holland Rodánál, majd Salzburgban folytatta. Ezután visszatért a DVSC-hez, amellyel a BL csoportkörébe jutott. Kétszeres osztrák és kétszeres ukrán bajnok, valamint Ukrán Kupa-győztes.

Érdekességek:
● a Levszki elleni BL-rájátszás első meccsén óriási gólt rúgott Szófiában
● a holland Roda színeiben 38 bajnoki mérkőzésen összesen nyolc gólt szerzett
● 2009-ben közlekedési baleset miatt egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott

1 – alkalommal szerepelt az NS legjobbjai között
4 – trófeát szerzett 2010-ben a Lokival: bajnok, MK-, Ligakupa- és Szuperkupa-győztes lett
46 – alkalommal lépett pályára a válogatottban

2. FEHÉR CSABA

Klubjai:
Szekszárdi Dózsa, Pécsi MSC, Újpesti TE, MTK Hungária, Verbroedering Geel (belga), NAC Breda (holland), PSV (holland), Újpest FC, Willem II (holland), NAC Breda (holland), Újpest FC, Szekszárdi UFC, Unione
Szekszárdon született, a Pécsi MSC-ben vált NB I-es futballistává, majd az Újpest igazolta át (tagja a lila-fehérek 1997–1998-as bajnokcsapatának), a belga Geel azonban már az MTK-tól szerződtette 2000-ben. Játékára felfigyelt a NAC Breda, a holland csapatban alapember lett, itt töltötte a legsikeresebb éveit. A PSV-vel papíron kétszer bajnok lett (2005, 2007), de nem tudta megvetni lábát a csapatban, többször is kölcsönadták. 2011-ben hazatért, az Újpesttől kurtán-furcsán távoznia kellett.

Érdekességek:
● fegyelmi vétség miatt távozott 2011 nyarán Újpestről, ez volt az úgynevezett „bilincs-ügy”
● utolsó válogatott meccsén mintegy negyedórát kapott Románia ellen (0–1, 2009. augusztus 12., Gyepes Gábor helyett állt be csereként)
● jelenleg a Magyar Labdarúgó-szövetség szakmai bizottságának a tagja

13
– meccset játszott a BLSZ I-es Unione színeiben a 2019–2020-as idényben, az NB I-ben 167 meccs és 10 gól a mérlege
17– éves volt, amikor a pécsiek labdarúgójaként bemutatkozott az élvonalban
41 – alkalommal lépett pályára a válogatottban

3. KORSÓS GYÖRGY

Klubjai:
Rába ETO/Győri ETO FC, Sturm Graz (osztrák), Rapid Wien (osztrák), Skoda Xanthi (görög), Austria Wien (osztrák), SV Stegersbach (osztrák), SV Wimpassing (osztrák), DAC 1912 SE, Bácsa
A Rába ETO színeiben kezdte felnőttpályáját (a magyar élvonalban 128 meccs, 17 gól), majd 1999-ben az osztrák Sturm Grazhoz került. Öt évvel később a Rapid Wien alkalmazta, a bécsiekkel bajnoki címet nyert. Egyéves görögországi kitérő után visszatért Ausztriába. Az osztrák hatodik ligás Wimpassingnál már játékos-edzőként tevékenykedett. A Bácsa FC-nél fejezte be pályafutását, legutóbb televíziós szakértőként láthattuk.

Érdekességek:
● 22 meccsen lépett pályára a BL-ben főtáblás mérkőzésen, ezzel csúcstartó a honfitársaink között
● válogatottbeli egyetlen gólját 1998-ban a Svájc elleni barátságos meccsen szerezte (2–0)
● 28 éves korában, a Rapid játékosaként 1.1 millió euróra becsülték piaci értékét

2 – bajnokságot nyert játékos-edzőként Ausztriában
22 – éves volt, amikor Ivica Osim először bevetette a Sturm Grazban (Verebes Józsefnél 17 évesen debütált az NB I-ben)
33 – alkalommal lépett pályára a válogatottban

SZAVAZÁS

20 év ászai: ki a XXI. század legjobb jobbhátvédje?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

4. LOVRENCSICS GERGŐ

Klubjai:Gödöllői Góliát, Szent István SE, Budafoki LC, Pécsi MFC, Lombard Pápa, Lech Poznan (lengyel), Ferencváros
Szolnokon született, Gödöllőn, majd a Szent István SE-ben nevelkedett, 2006-ban került Budafokra. Hatékony játékára felfigyeltek a pécsiek, akik 2008-ban szerződtették, ám három év múlva már pápai játékosként veszélyeztette az ellenfelek kapuját (30 NB I-es bajnokin 7 gól). Nem tévedés, Lovrencsics Gergő sokáig szélsőként szerepelt, majd azzal, hogy a Lech Poznanhoz került (2012), a jelenkori magyar futball egyik első lengyelországi képviselője lett. 2016-ban hazahívta a Ferencváros.

Érdekességek:
● jobb- és balszélsőként, valamint jobb oldali középpályásként is megállja a helyét
● egyszeres lengyel (2015), valamint kétszeres magyar bajnok (2019, 2020)
● sérülés miatt a 2016-os Eb-n csak Portugália (3–3) és Belgium (0–4) ellen játszhatott

1 – alkalommal szerepelt az NS legjobbjai között
22 – éves, 10 hónapos és 14 napos volt, amikor bemutatkozott az élvonalban
36 – alkalommal lépett pályára a válogatottban, egy gólt szerzett

5. SZÉLESI ZOLTÁN

Klubjai: Újpesti TE/Újpest FC, Energie Cottbus (német), RC Strasbourg (francia), Debreceni VSC, Olympiakosz Volosz (görög), NEC (holland), Újpest FC, Puskás Akadémia FC
Profi pályafutását Újpesten kezdte, első élvonalbeli mérkőzését 1999 májusában játszotta. A 2004–2005-ös idényt a német másodosztályú Cottbusnál kezdte, 2006-ban feljutott vele az élvonalba. A folytatásban a francia Strasbourg szerződtette, amelyben két évet töltött, majd a Debrecen tagjaként bajnokságot és kupát nyert, továbbá szerepelt a Bajnokok Ligájában is. Légióskodott még Görögországban és Hollandiában is, a Puskás Akadémia védőjeként, 2015 nyarán jelentette be a visszavonulását.

Érdekességek:
● 2013-ban fél évig parkolópályára került Újpesten, de szigorú napirendet írtak elő neki
● az U17-es válogatottat szövetségi edzőként Európa-bajnoki 6. helyig vezette (2017)
● Bernd Storck 2017-es távozása után Luxemburg (1–2) és Costa Rica ellen (1–0) megbízott szövetségi kapitányként irányított

2 – alkalommal szerepelt az NS legjobbjai között
2 – alkalommal ünnepelt Magyar Kupa-győzelmet
28 – mérkőzésen lépett pályára a nemzeti csapatban

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik