Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes, egy jukó döntött

Vágólapra másolva!
2012.07.29. 17:44
null
Ungvári ezüstérmes lett Londonban (Fotó: Szabó Miklós)
Ezüstvasárnap, Ungvári módra: Ungvári Miklós két villámgyőzelem után nagy csatában a szlovén Rok Draksicot is felülmúlta a londoni olimpián a 66 kg-os súlycsoportban, majd a legjobb nyolc között a lengyel Pawel Zagrodnik ellen is nyert, és bejutott az elődöntőbe. Itt a spanyol Uriarte ellen győzött jukóval, a fináléban ellenfele a grúz Lasa Savdatuasvili volt. Egy korai jukó döntött a grúz javára, Ungvári a magyar cselgáncssport harmadik ezüstérmét szerezte meg az olimpiai játékokon egész napos parádés menetelése után.

Ungvári Miklós nem panaszkodhatott a sorsolásra, hiszen először az afgán Adzsmel Faizzada, majd a belize-i Eddermys Sanchez került az útjába, és a magyar versenyzőnek a két meccs összesen nem vitte el egy percét: előbbit 16, utóbbit 19 másodperc után győzte le ipponnal.

Ungvári menetelése Szabó Miklós kollégánk és a Reuters képein 
(Fotó: Szabó Miklós, Darren Staples)
Ungvári menetelése Szabó Miklós kollégánk és a Reuters képein (Fotó: Szabó Miklós, Darren Staples)

Várható volt, hogy a szlovén Rok Draksic sokkal nehezebb ellenfél lesz, hiszen ő korábban kétszer is legyőzte Ungvárit. A felek tényleg keményen gyűrték egymást, végül az döntött, hogy a szlovént kétszer figyelmeztették, ez pedig egy jukóval ért fel. Draksic ezt pedig már nem tudta ledolgozni…

A nyolc között a lengyel Pawel Zagrodnik volt az ellenfél, aki háromszor is veszített a magyar cselgáncsozóval szemben, legutóbb a cseljabinszki Európa-bajnokságon. Az azonban intő jel lehetett, hogy Zagrodnik olyan neveket „takarított” el az útból, mint a tavaly világbajnoki ezüstéremig jutó brazil Leandro Cunha, vagy a 2005-ben a 60 kg-osok között Európa-bajnok örmény Armen Nazarjan.

Ungvári aktívan kezdett, és ennek következtében a lengyelt már egy perc után megintették. Ráadásul Zagrodnikot bő egy perccel a vége előtt újra figyelmeztette a mérkőzésvezető, ezzel Ungvári jukóelőnybe került, ezzel meg is nyerte a mérkőzést.

NÉVJEGY
Ungvári Miklós (1980. 10. 15.)
Versenyszám: férfi 66 kg
Egyesület: Ippon Judo Tatabánya SE
Olimpiai részvétel: 2004 (helyezetlen), 2008 (helyezetlen), 2012 (ezüstérmes)
Legjobb eredmények:
Olimpia: helyezetlen (2004., 2008.)
Világbajnokság: 3. (2005., 2007., 2009.)
Európa-bajnokság: 1. (2002., 2009., 2011.)

Háromszoros Európa-bajnokunk a spanyol Sugoi Uriartéval csapott össze az elődöntőben, akivel eddig háromszor találkozott: legutóbb a cseljabinszki Európa-bajnokságon legyőzte, ám a bécsi kontinenstorna döntőjében és a rotterdami vb elődöntőjében ellenfele nyert.

A magyar fiú az egész nap tőle megszokott vehemenciával vetette bele magát a küzdelembe, s egy perc elteltével le is szorította ellenfelét, amiért egy jukót kapott. Bár a spanyol ezt követően próbálkozott, Ungvári rutinosan kontrázta a kísérleteit, s többször is a spanyol került meleg helyzetbe, végül azonban egyikből sem született újabb pont.

Ungvári az elődöntőben, a spanyol Uriarte ellen (Fotó: Reuters)
Ungvári az elődöntőben, a spanyol Uriarte ellen (Fotó: Reuters)


A végén a magyar fiú, előnye tudatában már okosan lopta a másodperceket is, amelyek elfogytával a döntőbe jutását ünnepelhette. Finálébeli ellenfele a grúz Lasa Savdatuasvili volt, aki a döntőben egy jukóval hamar vezetést szerzett Ungvári ellen. Három perccel a vége előtt még mindig ez az egyetlen jukó állt az eredményjelzőn, közben Ungvári szabálytalan technikáért intést is kapott. A magyar cselgáncsozónak kellett kezdeményeznie, de újabb perc telt el – először volt a nap folyamán hátrányban. és a grúz minden kísérletét hárította.

Az utolsó percre még mindig Savdatuasvili-vezetéssel fordultak a mérkőző felek, az idő nagyon fogyott, Ungvári meg hiába próbálkozott, nem tudott dobásból pontot szerezni. Maradt a földharc, peregtek a másodpercek – tizenhárom másodperccel a vége előtt állásból folytatták. Savdatuasvili menekült – sikerrel – és győzött, ezzel olimpiai bajnok lett – Ungvári Miklós egész napos pazar szereplés után a finálét elveszítette, de ezüstérme így is csodálatos teljesítmény.

A magyar cselgáncssportnak korábban három olimpiai döntőse volt, mindhárom 1992-ben. Kovács Antal győzött, Csák József és Hajtós Bertalan ezüstérmet szerzett – az újabb finalista az ezüstök számát gyarapította. A magyar olimpiai küldöttség egyelőre egy ezüst- és egy bronzéremmel áll, Ungvári illetve a szintén dzsúdós Csernoviczki Éva révén.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik