Nemzetisport.hu 2012.07.30 07:01 Frissítve: 2015.03.23 01:02

Szilágyi Áron: Ezt hívhatják önkívületnek

Szilágyi Áron feljutott az Olümposz csúcsára! A Vasas 22 esztendős kardozója varázslatos vívással lett aranyérmes Londonban. A sajtótájékoztatón, az interjúzónában, a személyes interjúkon csillogó szemekkel válaszolt a kérdésekre. Természetesen még nem tudja felfogni, mit is vitt véghez.

Szilágyi Áron csodálatos vívással érdemelte ki a legfényesebb érmet Londonban (Fotó: Szabó Miklós)

 

– Hogyan ébredt vasárnap? Szokták mondani, ott voltaképpen minden eldől.
– A telefonom ébresztésére szeretek felkelni. Ezúttal nem így történt…

NÉVJEGY
Szilágyi Áron (1990.01.14.)
Versenyszám: férfi kard egyéni
Egyesület: Vasas
Olimpiai részvétel (London előtt): 2008 (15. egyéni; 7. csapat)
Legjobb eredmények:
Olimpia: 7. (2008. csapat)
Világbajnokság: 1. (2007 csapat)
Európa-bajnokság: 3. (2011 egyéni)

– Miért?
– Mert Bodnár József masszőr bedörömbölt az ajtón, és azt üvöltötte, hogy Áron, kelj fel. Ha ezt vesszük, nem éppen ideálisan indult a nap.

– Na de aztán a folytatás!
– Éreztem, hogy egyben vagyok. Kárpáti Róbert és Faludi Viktória, a két pszichológusom felkészített mindenre, semmi sem tudott kizökkenteni. Sem az ellenfelek, sem a zsűri, sem a bekapott tusok. Így sikerült elérni, hogy idáig jutottam.

– Milyen lökést adhat ez a magyar kardvívásnak?
– Még otthon mondtam, nem attól függ a magyar kardvívás sorsra, hogy itt kint, Londonban mi történik. Nem egyedül fogom megmenteni, ezt senki sem várhatja, és nem is várta. Vannak szakembereink, jó edzőink, akik hosszú, fáradságos munkával elérik, hogy újra rólunk szóljon a sportág.

– Most rólunk szól!

– Örülök. De nagyon hiányoznak a többiek, a társak. Sajnálom, hogy csapatban nem lehetünk itt, a mai nappal eldöntöttem, mostantól azon dolgozom, hogy Rióban együtt éljük át ezeket a pillanatokat.

– Itt bírna még egy meccset?
– Egyetlen másodpercet sem bírnék a páston. Erre az öt meccsre voltam kalibrálva. Nagyon elfáradtam.

1896 ÓTA A LEGFIATALABB
Szilágyi Áron 1990-es születésű, tehát 22 esztendős – ezzel 1896 óta ő a legfiatalabb olimpiai bajnok a fegyvernemben – tudatta a Sportnet információs szolgálat. Az első modern olimpián (1896, Athén) a görög Joannisz Georgiadisz húszévesen diadalmaskodott.

– A negyeddöntő volt a kulcs?
– Nehéz meccs volt, pillanatra kiengedtem, és ez akár sokba is kerülhetett volna. A rengeteg munkának hála sikerült az agyamat visszaállítani normál üzemmódra.

– Az elődöntőre és a fináléra nincsenek szavak. Oktatni fogják a szakemberek szerint.
– Először én is szeretném látni. Remélem, kapok egy felvételt, és megnézhetem szűkebb társaságban vagy akár egyedül. Éreztem, hogy nem érhet baj, nem tudom megfogalmazni, milyen állapotba kerültem. Valószínűleg ezt hívhatják önkívületnek. Mondhatok köszönetet az újságon keresztül?

– Megtisztel bennünket, sorolja!
– A család, a barátok hite adta a legnagyobb erőt. Somlai Béla Gerevich György halála után lett az edzőm, neki is rengeteget köszönhetek, hamar sikerült egy hullámhosszra kerülnünk. Preisler Gábor a fizikai felkészítőm, ő ugye cselgáncsedző, az állóképességem neki is hála lett olyan, amilyen. És köszönöm mindenkinek, aki itt és otthon szorított értem. Annyi sms jött a telefonomra, amennyi egész életemben összesen nem, fogalmam sincs, hogy tudom ezt megköszönni.

HA ARRA IS KÍVÁNCSI, MITŐL SÍRTA EL MAGÁT MAJDNEM OLIMPIAI BAJNOKUNK, TOVÁBBÁ HOGY IS LETT BELŐLE VÍVÓ, KERESSE A HÉTFŐI NEMZETI SPORTOT!

 

2013.01.09 10:56:24

London 2012

Londonban paralimpikonjaink is kitettek magukért. Ön kinek adná az Év sportolója címet?

2013.01.05 09:18:33

London 2012

Erős női nyolcas küzd, benne a víz és a tatami csillagaival az Év sportolója címért.

2013.01.02 11:06:27

London 2012

Nyolc egyéniség, akinek a versenyéért, küzdelméért, játékáért egy ország szorított a játékok alatt.

2012.12.21 19:21:51

London 2012 KARÁDI ZOLTÁN

A nyáron Gyurta, Berki, Kozák, Fazekas, Szabó és Kökény is begyűjtötte a világ- és Európa-bajnoki cím mellé az olimpiai aranyat.