Szilágyi Áron: a verhetetlen tizenegyedik

Vágólapra másolva!
2012.08.22. 13:34
null
Bár az aranyérem jobban csillog, a balatoni hekk biztosan ízletesebb volt – abból sem kaptak a riválisok (Fotó: Szabó Miklós)
Címkék
Fuchs Jenő, Pósta Sándor, Tersztyánszky Ödön, Piller György, Kabos Endre, Gerevich Aladár, Kovács Pál, Kárpáti Rudolf, Pézsa Tibor, Szabó Bence, Szilágyi Áron. Lélegzetelállító névsor a magyar kardvívás egyéni olimpiai bajnokaié – babérkoszorú, márványtábla, külön páholy a mennyországban, rögtön jobbra a Teremtő mellett. A halhatatlanok e nemes társaságának tizenegyedik tagja még csak 22 éves, de bármit is ér el ezután, már a történelem része.

– Mit érzett az olasz Diego Occhiuzzi elleni döntő utolsó tusa után?
– Hatalmas megkönnyebbülést, leszakadt a vállamról minden teher. Megláttam az edzőmet, Somlai Bélát, beugrott rengeteg kép, Gyuri bácsi, a szüleim, a testvéreim. Utána a technikai teendők már elterelték a figyelmemet, ide állj, oda nézz, erről beszélj, azt csináld, menj doppingvizsgálatra, ilyesmi.

– És éjjel visszament az olimpiai faluba, hogy olimpiai bajnokként hajtsa álomra a fejét?
– Ezt még nem éreztem. Nem tudom, mikor fogom majd fel. Még nem volt katartikus ahaélményem, nagy ráeszmélésem arra, mit értem el.

– Azt mondta, előzetesen öt magyar aranyérmet remélt Londonban. A sajátját is közé számolta?
– Nem. Érzésre mondtam ötöt. Általában annyit tippeltek, nem? Azért vívóaranyra számítottam, noha a pekingi tizenöt fős csapathoz képest Londonban csak négyen álltunk pástra, de a velem utazó három vívó nagyon rutinos, az éremszerzésre mindenképpen esélyes volt. Ám sajnos nem sikerült jó napot kifogniuk, Szász Emese és Imre Géza messze nem tudta kihozni magából, amit tud, pedig szenzációs vívó.

– Szilágyi Áron aranyérme megmenti a magyar vívósportot?
– Nem gondolnám, hogy megmenti, inkább abban bízom, hogy újra a mi kis sportágunkra irányítja a figyelmet. Hogy ez az arany motiválja a fiatalokat. A kisgyerekek, a szülők fontolóra veszik, hogy a vívást válasszák. A Vasas vívószakosztályának elnökét ötven-hatvan gyerek kereste meg az elmúlt hetekben...

– Férfi kard egyéniben malajziai, kínai, koreai, hongkongi, venezuelai versenyző is pástra lépett. Az aranyérmesek között nem volt orosz, német vagy francia. Ennyire átalakult volna a vívás?
– Ennyire. Már nemcsak a hagyományos vívónemzeteknél népszerű a sportág, hanem Ázsiában, Amerikában is. Hatalmas tömeget tudnak mozgósítani, nagyobb a merítés, egy-egy tehetség felbukkanására is nagyobb az esély. Persze az előrelépéshez az is kellett, hogy rengeteg európai edzőt tudnak alkalmazni. De azért London alapján még nem kell temetni az európai vívást.

– A magyar vívók között is lát ígéreteket?
– Akár már Rióra is. Fiataljaink junior világbajnokságot, U23-as Európa-bajnokságot nyertek – ahol még én is vívhattam volna –, de nélkülem is győzni tudtak. Szatmári András junior Eb-, U23-as Eb-aranyat nyert egyéniben! Nem én vagyok az utolsó tehetség...

– Elárulja, mivel töltötte a nyilvánosság elől elbújva az időt itthon?
– A barátaimmal töltöttem nyolc napot a Balatonon. A strandon sokan felismertek, egy-egy autogram, közös fotó erejéig megszólítottak, gratuláltak. Sőt, az egyik tóparti büfében még ingyen hekket is kaptam...

HA SZERETNÉ MEGTUDNI, MIT VÁLASZOLT SZILÁGYI ÁRON AZ NSO OLVASÓINAK KÉRDÉSEIRE, ILLETVE NÉMETH ANDREA TELJES INTERJÚJÁRA IS KÍVÁNCSI, KERESSE A SZERDAI NEMZETI SPORTBAN!

AZ NS VENDÉGE VOLT SZILÁGYI ÁRON OLIMPIAI BAJNOK KARDVÍVÓ
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik