Sidi irányzékát ellopták, „Trabant-kormánnyal” lett hatodik

Vágólapra másolva!
2012.08.06. 16:14
null
Sidi Péter kölcsönalkatrészekből rakta össze a fegyverét (Fotó: Action Images)
Címkék
Sidi Péter a selejtezőben nem teljesített jól, csak szétlövéssel jutott döntőbe a londoni olimpia kisöbű sportpuska összetett versenyszámában. A magyar versenyző a fináléban ugyan a második legjobb teljesítményt nyújtotta, de ez csak a hatodik helyhez volt elég. De mint kiderült, a 33 éves sportlövőnek egyáltalán nem volt könnyű a helyzete...

 

„Nagyon pozitívnak értékelem a hatodik helyemet, főleg az elmúlt napok történései után – árulta el a sportlövő a döntőt követően. – Tegnap ugyanis a lőtérről ellopták a komplett első irányzékomat. Egész nap ez után rohangáltam, s bár a helyi szervizcsapattól kaptam alkatrészeket, azoknak teljesen más a mérete és a súlya. Itt pedig minden milliméter és gramm számít, így teljesen szokatlan testhelyzetből kellett lőnöm."

A világ- és Európa-bajnok versenyző elmondta, ilyen még sohasem fordult vele elő húszéves pályafutása során.

„Ez olyan, mintha egy Formula–1-es autónak ellopnák a kormányát, és egy Trabantéval helyettesítenék. Jeleztem a bíróknak az esetet, de ők csak széttárták a kezüket. Mivel a lőtérre csak bírók, edzők és versenyzők jöhetnek be, nem tudok másra gondolni, mint hogy a konkurencia így próbált meg keresztbe tenni nekem."

Sidi megpróbálta magát függetleníteni a történtektől, és a körülményekhez képest igyekezett nyugodtan készülni a döntőre.

„Ezért nem is akartunk nagyobb feneket keríteni eddig a történteknek, hogy ma csak a versenyre koncentrálhassak, de nem tudom, hogy ez mennyire sikerült. Ha csúcsformában vagyok, és minden feltétel tökéletes, az aranyérmet ma valószínűleg akkor sem tudtam volna megszerezni, mert olasz riválisom ezúttal verhetetlen volt, de az ezüst és a bronzéremért versenyben lehettem volna."

Így is pályafutása második legjobb döntőbeli eredményét tudta elérni.

„A szétlövés pszichikailag elég megterhelő volt, pláne, hogy csak az első ment tovább, de sikerült. Utána pedig úgy álltam a döntőhöz, hogy a sorsom a többiek kezében van. Ha a riválisok csak azt hozzák, amit átlagosan, akkor a mostani eredményemmel három-négy helyet is előreléphettem volna, de többségük most átlagon felül teljesített, így csak a hatodik helyig tudtam előrelépni."

A kiváló portlövő elmondta, hogy esze ágában sincs befejezni a versenyzést: „Most kis szünetet tartok, s majd októbertől folytatom az edzéseket. Biztos, hogy nem hagyom abba, ott akarok lenni Rióban is, sőt úgy érzem, hogy három-négy olimpia is bennem van még. Mindhárom számban döntőbe jutásra, sőt éremre is esélyesnek tartom magamat a jövőben is."

Sidi értékelte a háromfős sportlövő-különítmény teljesítményét is: „Mindhárman pontszerző helyen végeztünk, amiért komoly köszönet illeti a Magyar Olimpiai Bizottságot, amely közvetlenül támogatta a felkészülésünket. Ha a feltételek hasonlóak maradnak, négy év múlva több éremesélyes versenyzőnk is lehet majd Rióban."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik