Risztov Éva zseniális úszással aranyérmes Londonban!

SOMLÓVÁRI DÁVIDSOMLÓVÁRI DÁVID
Vágólapra másolva!
2012.08.09. 15:06
null
Risztov Éva aranyérmes – már a rajtnál tudta a nyerő taktikát (Fotó: MTI)
Risztov Éva aranyérmet szerzett női 10 kilométeres hosszútávúszásban a londoni olimpián. A magyar versenyző szenzációs úszással, szinte végig vezetve diadalmaskodott, a végén négy tizedmásodperccel megelőzve az amerikai Haley Andersont. A harmadik az olasz Martina Grimaldi lett.

„Zseniális, váratlan, megható, megérdemelte" – pár szó, ami az ember eszébe jut Risztov Éva teljesítményéről. Persze egyszerű szavakkal szinte lehetetlen leírni azt a csodát, amit a magyar versenyző véghez vitt – azaz megnyerte a londoni olimpia hosszútávúszó versenyét.

A Hyde Parkban megrendezett versenyen Risztov Éva már a rajtnál az élre állt, pontosabban a brit Keri-Anne Payne mellett úszva vezette a mezőnyt. Ez jó döntésnek bizonyult, mert így az adok-kapokból (a tavalyi vb-n kizárták Risztovot) kimaradt a magyar versenyző.

Risztov ráadásul az első kör végén a legjobb idővel fordult, s a második kör után is a harmadik helyen úszott. A mezőny egyébként ekkor még teljesen együtt tempózott, mindössze pár tizedmásodpercet jelentett egy jobb helyezés. Messzemenő következtetést ebből még nem lehetett levonni.

A számunkra oly kedves helyszín
A számunkra oly kedves helyszín
RISZTOV ÉS A LEPEDŐ
„Ennél nagyobb örömöt nem tudtak szerezni, hogy itt lehetett édesanyám" – mondta a Magyar Televíziónak Risztov Éva.

A történet hátterében az áll, hogy Orendi Mihály, a Debreceni Sportcentrum igazgatója titokban kiutaztatta Londonba Risztov édesanyját, akivel Éva tegnap találkozhatott.

„Azt mondták, hogy ne mondjam, hogy nem hiszem el: tehát elhiszem. Az a legjobb érzés, hogy a szeretteiddel együtt ünnepelhetsz. Ez Debrecen aranya is. Fejben ott voltam, végig uraltam a testemet, most muszáj volt bizonyítanom, mert tavaly elvettek tőlem egy aranyérmet" – tette hozzá a magyar sportoló, aki szerint Lénárt Ágotának, az olimpia csapat mellett dolgozó pszichológusnak is nagy szerepe van a győzelemben.

„Lepedőre le kellett rajzolnom a pályát, mindent, a fákat, a házakat. De nem csak úgy nagyjából, még a színüket is. Hogy ez pályafutásom csúcsa? Lehet" – zárta gondolatait újdonsült aranyérmesünk.

A verseny előtt Risztov amúgy is elmondta, hogy az elsődleges célja, hogy ne keveredjen küzdelembe a többi versenyzővel, s viszonylag tisztán tudjon haladni. Ennek megfelelően a harmadik kör vége előtt egyértelműen élre állt, és ott is haladt egészen sokáig. Később kiderült: a célig...

Sőt! Az utolsó kör kezdetén még mindig Risztov diktálta a tempót, s ami örömteli volt, egy ötös tagjaként meglépett a mezőnytől. Bő másfél kilométerrel a vége előtt tehát úgy tűnt, hogy Risztov legrosszabb esetben is ötödik lesz.

Martina Grimaldi, Haley Anderson, Angela Maurer és Keri-Anne Payne haladt még a magyarral. 1200 méterrel a vége előtt azonban Risztov robbantott, és több testhosszal meglépett a többiektől. Ráadásul folyamatosan növelte előnyét: egy testhossz, két testhossz, három…

Féltettük, rettegtünk, hogy Évi elfárad, de csak nem akarta kiadni a kezéből az elsőséget.

Az utolsó méterekre az amerikai Anderson megérkezett Risztov mellé, de a többiek ekkorra már kicsit leszakadtak. Ekkor már biztosnak tűnt az ezüstérem...

Évi azonban szenzációsan húzta elő erőtartalékait, nem esett szét az úszása, és négy tizedmásodpercet a végégig megtartott az előnyéből. Amikor elsőként célba ért, még akkor is hihetetlennek tűnt, de elmondhatjuk:

Risztov Éva a nyolcadik aranyérmünket szerezte Londonban!

„A végén láttam, hogy jön az amerikai, de tudtam, hogy nem lehet baj, képes lettem volna még egy hajrát indítani. Nem jutott eszembe, hogy az olimpia a tét, úgy voltam vele, hogy ez csak egy sima úszóverseny.

Az volt a tervem, hogy már az elején előremegyek, mert a vébén elvettek tőlem egy aranyérmet, amikor együtt úsztam a mezőnnyel” – mondta a verseny után Risztov Éva a Nemzeti Sportnak.

UGYANAZ AZ EMBER MARADOK! – RISZTOV ÉVA
RISZTOV ÉVA – NÉVJEGY
Születési idő: 1985.08.30
Klub: Debreceni Sportcentrum
Olimpiai részvétel: 2000 (14. 800gy, 16. 200p, 29. 400gy), 2004 (4. 400v, 8. 200p, 15. 400gy), 2012 (1. 10 km)
Legjobb eredmények:
Olimpia: 1. (2012 női 10 km), 4. (2004 női 400 vegyes)
Világbajnokság: 2. (2003 női 400 gyors, 200 pillangó, 400 vegyes)
Európa-bajnokság: 1. (2002 női rp. 400, 800 gyors, 200 pillangó, 2003. 200 pillangó, 400 vegyes, 2004 400 vegyes)
BALÁZS ZSÓFIA 18.
A verseny érdekessége még, hogy kanadai színekben is indult egy magyar versenyző. A 22 éves Balázs Zsófia Magyarországon született, jól is beszél magyarul – ezúttal pedig a 18. helyen érkezett a célba.

OLIMPIA 2012, NŐI 10 KM-ES NYÍLT VÍZI ÚSZÁS
1. RISZTOV ÉVA (MAGYAR) 1:57:38.2
2. Haley Anderson (Egyesült Államok) 1:57:38.6
3. Martina Grimaldi (Olaszország) 1:57:41.8
4. Keri-Anne Payne (Nagy-Britannia) 1:57:42.2
5. Angela Maurer (Németország) 1:57:52.8
6. Ophelie Aspord (Franciaország) 1:57:43.1
Risztov Éva boldogan mutatja londoni aranyérmét (Fotó: MTI)
Risztov Éva boldogan mutatja londoni aranyérmét (Fotó: MTI)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik