Paralimpia: Pálos Péter aranyérmes asztaliteniszben

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2012.09.03. 11:18
null
Pálos Péter visszavágott a csoportkörös vereségért, a legjobbkor! (Fotó: EPA)
Címkék
Az asztaliteniszező Pálos Péter aranyérmet nyert a londoni paralimpián, miután a 11-es kategória hétfői fináléjában legyőzte dél-koreai ellenfelét.

Pálos 12:10, 9:11, 11:9, 11:9-re győzte le a dél-koreai Szon Bjeong Dzsunt.

A 11-es kategóriában érdekelt – azaz enyhén értelmi fogyatékos –, háromszoros világ- és Európa-bajnok játékos a döntőben azzal a dél-koreai Szon Bjeong Dzsunnal szállt szembe, aki 3-1-re verte őt a csoportkörben. A német TTC Mühlhausenben légióskodó Pálos 5:3-ra elhúzott az első szettben, innen ellenfele ugyan még többször kiegyenlített, ám a játszma végül az övé lett (12:10).

ÁZSIA ITT IS DOMINÁL

A paralimpián az Ázsia–Európa asztalitenisz „különpárbaj” még mindig az ázsiaiaknak áll: nem meglepő módon Kína vezeti a sportági éremtáblázatot (6 arany, 3 ezüst), Hong Kong (1) és Thaiföld (1) is szerzett aranyérmet. Európában jóval nagyobb a szórás, eddig svéd (1), német (1), norvég (1), lengyel (1) és immár magyar (1) versenyző is a dobogó tetején ünnepelhetett.

A folytatásban a mindössze 16 éves ázsiai asztaliteniszező 9:3-ra vezetett, s ezután már hiába jött vissza néhány látványos labdamenet után a magyar 10:9-re, a játszma 11:9-re ellenfeléé lett.

A harmadik felvonásban Pálos lényegesen jobban kezdett, mint az azt megelőzőben, s 6:2-re ellépett, riválisa ugyanakkor 8:8-nál utolérte őt, fordítania azonban nem sikerült, s a játszma - egy szerencsés ponttal - 11:9-re a magyar játékosé lett.

Dzsun kezdte jobban a negyedik játszmát, de a paralimpiai újonc riválisa tartotta vele a lépést, 6:6-nál pedig a dél-koreai edző időt kért. A szünet Pálosnak tett jót, aki végül nagy csatában 11:9-re megnyerte a szettet, ezzel 3-1-re a döntőt is.

AZ ÚSZÓK ÉS A SPORTLÖVŐK NEM JUTOTTAK DÖNTŐBE
Nem jutottak döntőbe a londoni paralimpia hétfői versenynapján érdekelt magyar úszók és sportlövők.

Az uszodában Illés Fanni (SM6-os kategória) 200 vegyesen futamában 7., összesítésben pedig 14. lett, míg Csúri Ferenc (S8) 50 gyorson futamában a 6., míg a végelszámolásban a 13. helyen zárt.
Hirdetés

A sportlövőknél Gurisatti Gyula és Dávid Krisztina a 30+30 lövéses sportpisztoly számban próbált szerencsét, melyben a férfiak és a nők együtt versenyeztek. Gurisatti a lassú szakasz után 280 körrel a 11. volt, ám a 265 körös gyors résszel végül visszacsúszott a 18. helyre. Dávid a 30 lassú után 274 körrel a 19. helyen állt, a gyors szakaszban viszont egy (későn jelzett) pisztolyhiba miatt egy lövést nem tudott leadni, 268 kört lőtt, ezzel összesítésben a 20. helyen végzett.

A szerdai nyitóünnepségen a magyar küldöttséget vezető atléta ikerpár, Biacsi Ilona és Bernadett eredetileg hétfőre kiírt 1500 méteres előfutamát a visszalépések miatt törölték, így a testvérpár csak a szerda esti, hatfős döntőben lesz érdekelt.

„Tudtuk, hogy mit fog játszani a koreai, és azt is játszotta. A csoportkörben elvesztett meccshez képest bátran kezdtem, kezdeményeztem, volt bennem egy kis bosszúvágy, így nem az ő akarata érvényesült” - nyilatkozta Pálos, aki a magyar küldöttség második aranyérmét nyerte Londonban, az úszó Sors Tamás csütörtöki sikere után. - „A háló ugyanannyira segített nekem, mint neki, de nekem talán jobbkor. Ez egy teljesen más verseny volt a többihez képest, sokáig tartott, amíg sikerült leküzdenem a belső izgalmat. Nagyon boldog vagyok.”

Aranyosi Péter szövetségi kapitány rövid bréktáncot járt örömében a beütött meccslabda után:
„Ki kellett adnom a feszültséget magamból egy kis electric boogie-val. A két játékos hasonló stílusa miatt nagyon látványos meccs volt, és így utólag jó, hogy elbuktuk a csoportmérkőzést, mert Peti így jobban harapott. A felkészülésben nagy hangsúlyt fektettünk a beszélgetésekre, ebben a kollégák és versenyzők is segítettek. Peti 27 évesen nem számít öregnek az asztaliteniszben, úgyhogy megyünk tovább!”

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke elégedetten nyilatkozott az MTI-nek:

„A pekingi egyhez képest már két aranyunk van, ez annak köszönhető, hogy két élversenyzőnk is azt nyújtotta, ami benne van. Péternek ezzel együtt nem volt könnyű átlépni a saját árnyékát, mivel a csoportkörben kikapott a koreaitól, sőt, az elmúlt öt évben csak tőle szenvedett vereséget. Újonc létére csodásan helytállt itt Londonban.”

Az enyhén értelmi fogyatékosok között érdekelt, háromszoros világ- és Európa-bajnok játékos a magyar csapat második aranyérmét szerezte meg Londonban.

A 27 éves, paralimpiai újonc Pálos – aki a csoportkörben kikapott az ázsiai asztaliteniszezőtől – az úszó, Sors Tamás csütörtöki sikere után a magyar küldöttség második aranyérmét nyerte meg Londonban. Csapatunk harmadik érmét, egy bronzot a cselgáncsozó Szabó Nikolett szerezte meg.

A magyar küldöttség két aranyérmével már most eredményesebb szereplést könyvelhet el, mint Athénban és Pekingben, bár „éremtermésben” még elmarad a 2004-es és 2008-as szerepléstől. Magyarország jelenleg a 26. az éremtáblázaton, melyet hatalmas fölénnyel Kína vezet.

BALOG ZOLTÁN: NAGYON JÓ HULLÁMBAN VAGYUNK
Nagyon jó hullámban vagyunk, sikeresek a magyarok, és ezeknek a győzelmeknek mindenki örül – fogalmazott Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere hétfőn az MTI-nek nyilatkozva Londonban a paralimpián. A politikus elismeréssel beszélt a londoni paralimpián szerzett eddigi tapasztalatairól.

„Ma reggel érkeztem két napra, és nem először járok ilyen eseményen, de nagyon imponál, hogy a szervezők és a közönség is ugyanolyan komolyan veszik a paralimpiát, mint az olimpiát – nyilatkozta a tárcavezető az asztalitenisz-versenyeknek is otthont adó ExCeL sportközpontban. – Az angol szervezésű rendezvényeknek van egy külön hangulatuk, mivel a pedantéria mellett jelen van egy kis lazaság is."

Az eddigi – két aranyból és egy bronzból álló – éremtermés kapcsán, Balog Zoltán úgy fogalmazott: „A kollégáimmal azon szoktunk viccelni, hogy én vagyok a legsikeresebb sportminiszter, mivelhogy már az idei olimpián is kiváló eredményeket értünk el." De a tréfát félretéve: a minisztériumnak a lehető legjobbkor jönnek ezek a remek teljesítmények élsportolóinktól, hiszen most vezetjük be a mindennapos testnevelést az általános iskolákban, amelynek ennél jobb propagandára aligha van szüksége" – tette hozzá.

A miniszter hozzátette, jó látni, ahogy a nem ép sportolók sokszor nagyobb teljesítményt képesek nyújtani, mint ép társaik, és érdekes, hogy az olimpián is indult dél-afrikai futót, Oscar Pistoriust legyőzték a paralimpián. Nagy tanulságul szolgálhatnak a fogyatékkal élő sportolók azoknak, akik egészségesen feladják a küzdelmet, mert ők megmutatják, hogy hátrányos helyzetből is lehet teljes életet élni.

Ami a következő két nap programját illeti, Balog Zoltán közölte, magyar sikereknek szeretne tapsolni a vívócsarnokban és az uszodában, és bízik benne, hogy honfitársainak adhat érmet: „Holnap este a női vívók éremátadásán vállalok szerepet, és óriási örömömre szolgálna, ha a négy tőröző lányunk valamelyikének gratulálhatnék a dobogónál" – mondta a politikus.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik