Sors Tamás megvédte címét, paralimpiai bajnok!

Vágólapra másolva!
2012.08.30. 15:31
null
Sors Tamás ezúttal is utolérhetetlen volt 100 pillangón
Akárcsak Pekingben, Londonban is Sors Tamás nyerte meg a férfi 100 méteres pillangóúszás (S9-es sérültségi kategória) fináléját, a magyar úszó ezzel megvédte paralimpiai bajnoki címét!

DÖNTŐK

Csakúgy, mint az előfutamban, Sors Tamás az esti fináléban is egy perc alá került 100 pillangón, és ugyan az 59.23-as világcsúcsától némileg elmaradt, így is magabiztosan utasította maga mögé riválisait, közülük is elsősorban a szintén percen belül úszó ausztrál Matthew Cowdreyt.

Sors Tamás a dobogón
Sors Tamás a dobogón

Sors féltávnál még világcsúcsrészidőn belül fordult 27.20 mp-cel, és ezzel természetesen vezetett, a táv második felében azonban kicsit visszaesett, ám így is megmaradt 37 század előnye fő üldözője előtt, így immár kétszeres paralimpiai bajnoknak mondhatja magát!

A finálé másik magyar résztvevője, Tóth Tamás 1:03.07 mp-es időeredménnyel a hetedik helyen ért a célba.

„Szerettem volna világcsúccsal nyerni, persze ezzel együtt örülök az első helynek – nyilatkozta a döntő után az MTI-nek Sors Tamás. – Láttam a végén, hogy jön az ausztrál, és imádkoztam egy jó benyúlásért, sikerült. Külön öröm számomra, hogy öt éve veretlen vagyok ebben a számban, és az, hogy nem lett világcsúcs, azt jelenti, hogy maradt még bennem.”

„Jó formában érzem magam, két súly helyett már két rakéta van a lábamon, várom a holnapi 100 méter hátat. Az uszoda hangulata fantasztikus volt, annyira izgultam a hangzavarban, hogy csak a végén mertem felnézni a lelátóra. Köszönöm, hogy ennyi magyar szorított nekem!” – mondta a kétszeres paralimpiai bajnok.

SORS TAMÁS ARANYAT ÉRŐ ÚSZÁSA



Anatolij Petrov tanítványa pénteken 100 háton, majd a későbbiekben (időrendben haladva) 400 gyorson, 50 gyorson, 200 vegyesen és 100 gyorson is elindul Londonban, utóbbi számban és 400 gyorson bronzéremmel zárt a 2008-as játékokon.

Az 50 méteres női gyorsúszás (S5-ös sérültségi kategória) fináléjában Engelhardt Katalin a hatodik helyen végzett, a számot az ukrán Natalja Prologajeva nyerte meg.

PARALIMPIA 2012
ÚSZÁS, 100 PILLANGÓ (S9-ES KATEGÓRIA)
1. Sors Tamás (magyar) 59.54
2. Matthew Cowdrey (ausztrál) 59.91
3. Federico Morlacchi (olasz) 1:00.77
…7. Tóth Tamás (magyar) 1:03.07
ÚSZÁS, 50 M GYORS (S5)
1. Natalja Prologajeva (ukrán) 35.88
2. Teresa Perales (spanyol) 36.50
3. Inbal Pezaro (izraeli) 37.89
…6. Engelhardt Katalin (magyar) 44.06

AZ ELŐFUTAMBAN

A világcsúcstartó, többszörös világ- és Európa-bajnok pécsi úszó az előfutamban egyedüliként a mezőnyből egy percen belüli idővel csapott célba, 59.94 mp-es eredménye csaknem két mp-cel volt jobb a második helyen fináléba jutó spanyol riválisáénál.

„Jól éreztem magam, az eredménnyel is elégedett vagyok, amikor láttam, hogy a többiek lemaradtak, én is kiengedtem egy kicsit” - mondta Sors az előfutam után. „Este ennél mindenképpen jobb idő kell, szerintem világcsúcsra lesz szükség a győzelemhez. Az ausztrál és az olasz úszó is veszélyes lehet. A horvát sráccal beszéltem, aki szintén nagyon erős, mondta, hogy volt egy vállsérülése, ezért nincs csúcsformában, sajnálom őt, szeretek erős riválisokkal csatázni. Már a délelőtti előfutamokat is 12-13 ezer néző előtt rendezték, bevallom, kicsit meg is ijesztett a hangulat, nem néztem fel a nézőtérre, hallgattam a zenét, és csak arra koncentráltam, hogy minél jobb eredményt érjek el.”

A szám közép-európai idő szerint 20:23 órakor kezdődő döntőjében a pekingi játékok egyetlen magyar aranyát szerző Sors mellett a paralimpiai újonc Tóth Tamás is indul, miután - némi meglepetésre - a hatodik legjobb időt érte el. A szám harmadik magyar indulója, Meilinger Csaba saját futamában 5. lett, összesítésben a 11. helyen végzett. Szintén a 11. eredménnyel zárt Csuri Ferenc (S8) 100 m pillangón és Illés Fanni (S6) 100 m háton.

Az esti úszóprogramban még egy magyar, Engelhardt Katalin lesz érdekelt, méghozzá az 50 m gyors (S5) fináléjában. A férfiaknál ugyanezen a távon Vereczkei Zsolt (S5) a tizenegyedik időt érte el.

Az asztaliteniszezőknél Csonka András (8-as kategória) megnyerte első csoportmérkőzését 3:2-re, a második meccsére magyar idő szerint 19 órakor, a harmadikra pedig pénteken 14.40-kor kerül sor. Pálos Péter (11) 3:0-s győzelemmel kezdett, őt pénteken délben és 21.40-kor szólítják ismét asztalhoz. A harmadik magyar asztaliteniszező, Berecki Dezső 17 órakor kezd.

A sportlövők selejtezőjében Gurisatti Gyula a légpisztolyosok 10 méteres versenyében 558 körrel a 31 induló közül 15. lett. A nyolcas döntőbe jutáshoz a magyar sportlövőnek 563 kört kellett volna elérnie.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik