Az amerikai kosárcsapat nehezen, de hozta a kötelezőt

Vágólapra másolva!
2012.08.12. 15:55
Az Egyesült Államok férfi kosárlabda-válogatottja megvédte olimpiai bajnoki címét, miután a fináléban 107–100-ra legyőzte a Pau Gasol húzta Spanyolországot. A spanyolok vezéregyénisége a negyedik negyedre elfáradt, a számban a 14. olimpiai aranyérmüket megszerző amerikaiak végül izgalmas végjáték nélkül nyerték meg a tornát.

Kobe Bryant zsákolása a helyenként látványos kosárlabdadöntőben (Fotók: Reuters)
Kobe Bryant zsákolása a helyenként látványos kosárlabdadöntőben (Fotók: Reuters)
Kobe Bryant zsákolása a helyenként látványos kosárlabdadöntőben (Fotók: Reuters)
Kobe Bryant zsákolása a helyenként látványos kosárlabdadöntőben (Fotók: Reuters)
Kobe Bryant zsákolása a helyenként látványos kosárlabdadöntőben (Fotók: Reuters)

 

Az Egyesült Államok férfi kosárlabda-válogatottja a 30 pontot dobó Kevin Durant és a 19 pontig jutó, a csapatát a negyedik negyedben a vállára vevő LeBron James vezérletével 107–100-ra legyőzte Spanyolországot a londoni olimpia fináléjában, ezzel 14-edszer is a sportág olimpiai bajnoka lett a férfiak versenyében.

A spanyol válogatott az első félidőben még tartotta a lépést az amerikaiakkal, sőt a harmadik negyedben remeklő Pau Gasolnak köszönhetően az utolsó tíz perc előtt is nyílt volt a küzdelem. Ám a Los Angeles Lakers sztárja a hajrára elfáradt, a korán négy faultig jutó, ezért a meccs nagy részén pihentetett fivére, Marc Gasol vette át a pontdobó szerepét.

Ám a hatékonyság csökkent, az amerikaiak pedig felőrölték ellenfelüket, és a végén hét ponttal megnyerték a vasárnapi finálét.

ELŐZMÉNYEK

Az amerikaiak úgy készültek a mérkőzésre, hogy a spanyol válogatott sokat fejlődött a négy évvel ezelőtti finálé óta, a meccs előtti fogadkozások alapján nem számíthatunk arra, hogy a címvédő félvállról veszi a finálét.

„Nagyon jó meccs lesz, alaposan felkészültünk" – mondta LeBron James, aki Michael Jordan után a második kosarasként egy éven belül az NBA alapszakaszának és döntőjének is a legértékesebb játékosa lehet, miközben az NBA-ben és az olimpián is bajnok lesz.

A lelátón Arnold Schwarzenegger és David Stern NBA-vezér
A lelátón Arnold Schwarzenegger és David Stern NBA-vezér

A két csapat júliusi felkészülési mérkőzésén Barcelonában 100–78-ra nyertek az amerikaiak, akiket várhatóan utoljára vezényel szövetségi kapitányként Mike Krzyzewski.

Az NBA-játékosok 1992 óta vehetnek részt az olimpián, azóta egy híján az összes olimpiai aranyat bezsebelte az amerikai csapat, csak 2004-ben botlott, Athénban csak a 3. lett Argentína és Olaszország mögött.

1. NEGYED

Feldobáskor nem volt telt ház a csarnokban. Az első támadást az amerikaiak vezették, az első kosár Tyson Chandleré. Juan Carlos Navarro triplával válaszolt, és még dobhatott is egy büntetőt. Kevin Durant triplával felelt, az első támadásokban szórták a kosarakat a csapatok. 7–6-os amerikai vezetés után kisebb üresjárat következett, Navarro újabb triplái után 12–7-re ment Spanyolország.

Az amerikaiak nem késlekedtek a válaszokkal, Kobe Bryant első triplája kezdte meg azt a 7–0-s rohamot, amely után 14–12-re már ők voltak előnyben.

David Beckham is a lelátóról figyelte, amint Anthony triplája után már 25–16 volt az amerikaiak előnye. A spanyolok nem estek kétségbe, korai lett volna – amerikai faultok után magabiztosan dobálták a büntetőket, feljöttek 25–20-ra. Csakhogy Deron Williams triplával jelentkezett.

A hátul bizonytalan amerikaiak elöl zseniálisan játszottak, Williams pazar betörése és passza után Kevin Love zsákolt, Sergio Scariolo, a spanyolok olasz mestere pedig időt kért (30–21).

Ibaka két büntetője után 8/9 volt a spanyolok egypontos mérlege, de nem sokra mentek ekkor a büntetőkkel, amíg az amerikaiak triplákkal válaszoltak. Legutóbb Durant tette ezt (35–25).

Rudy Fernández pazar zsákolása hozzátett a show-hoz, de az első negyed végén Pau Gasol sarokból eleresztett tripláját Durant lesapkázta – csak, hogy ne szaladjon el a ló az európaiakkal. Az első tíz perc 35–27-tel zárult.

2. NEGYED

Fernández triplájával indult a második periódus, Anthony elkövette második személyi hibáját. Pau Gasol betörése után 35–32 volt az állás. Rodríguez két büntetőjével 35–34-re feljöttek a spanyolok, majd kosárváltás történt, de a minimális előny az amerikaiaknál maradt.

Rodríguez a triplája után kakaskodott kicsit
Rodríguez a triplája után kakaskodott kicsit

Rodríguez triplájával aztán a spanyoloké lett az előny (37–39). A játékos utána belekötött Chandlerbe, mindketten technikai hibát kaptak.

Ezt követően kosár kosarat váltott, a negyed derekán is fej fej mellett haladtak a felek. Az amerikaiak és a spanyolok is megosztották a kosarakat, 44–43-as spanyol vezetésnél Krzyzewski időt kért.

Marc Gasol fél percen belül két személyi hibát kapott, ezzel négyre nőtt a faultjainak száma, és a kipontozódás szélén le kellett ültetni a kispadra.

Az amerikai időkérésnek meglett az eredménye, zsinórban 7 amerikai pont után már 50–44 volt a tengerentúliak előnye. Navarro triplája törte meg az amerikai menetelést.

Újabb kosárváltások után a brazil játékvezető is egyre többször avatkozott bele a játékba látszólag indokolatlanul, az amerikaiak pedig tripláikkal, illetve azok kihagyása után a támadólepattanók leszedése utáni közeli kosarakkal 58–51-re elhúztak.

Rengeteg volt a személyi hiba, egy perccel a negyed vége előtt 15:15 volt e tekintetben az állás. A spanyoloknál közben jelentkezett a probléma a cserékkel, a Marc Gasol sok személyi hibája miatt kényszerből játszatott Felipe Reyes nem ütötte meg azt a szintet, amit a többi, pályán lévő játékos képviselt.

59–54-es amerikai vezetésnél Krzyzewski kért időt. Ibaka ezt követően két büntetőt értékesített. Paul rossz triplakísérlete után az utolsó támadás a spanyoloké lett volna, de eladták a labdát, ahogy az amerikaiak is. A frissen beálló Andre Iguodala szándékos szabálytalansága után Rudy Fernández két büntetőt értékesített, majd maradt 3 másodpercük, a félpályáról hozhatták a labdát, de nem tudtak mezőnykosarat dobni. Az első félidő 59–58-as amerikai vezetéssel ért véget.

Érdekesség, hogy védőlepattanók tekintetében a spanyolok 13-at szereztek, az amerikaiak viszont 11-et, míg a támadólepattanók tekintetében 8:8-cal zárták a felek az első félidőt.

3. NEGYED

A fordulás után Chris Paul triplájára Pau Gasol duplája volt a válasz (62–60). Az első félidőben 17-szer szabálytalankodó amerikaiak nem tudták tartani Pau Gasolt, aki ontotta a kosarakat, és 65–64-es vezetéshez juttatta a spanyolokat.

Az amerikaiak kapkodtak támadásban, a lepattanók a spanyoloké lettek, Pau Gasol háromra növelte a spanyol előnyt.

A túloldalon James és Bryant magához ragadta a kezdeményezést, és felhozta csapatát (70–70). A túloldalon Pau tartotta a spanyolokat, akik minden támadásban őt próbálták megjátszani.

Éppen ez szólt az amerikaiak mellett: amíg a spanyoloknak egy emberük volt, a túloldalon Bryant, James, illetve Durant is hidegvérrel dobta be a labdát a gyűrűbe (75–72).

Ám így sem tudtak meglógni az amerikaiak, a spanyoloknál Ibaka és Rodríguez is eredményes volt, 80-nál utolérték az amerikaiakat. Durant triplával válaszolt (83–80). Az utolsó percre beálló Iguodala újabb faulttal avatkozott be a játékba, a büntetőket Ibaka értékesítette. 83–82 volt az állás a 3. negyed végén.

4. NEGYED

Az amerikaiaknál James Harden és Anthony Davis, a spanyoloknál Víctor Claver, Víctor Sada és Fernando San Emeterio nem kapott még lehetőséget.

James duplája indította a záró negyedet, Llull válaszolt. Paul újabb triplája után 90–84-re vezetett az USA, amely továbbra is elmaradt lepattanók tekintetében a spanyoloktól (25:29).

Sok hibával játszottak a csapatok, közel kétperces gólcsend után James belecsapott Pau Gasol arcába. Marc Gasol is visszajött a pályára négy faultjával. Végül két és fél perc után esett az újabb kosár, Marc Gasol szerezte (90–86).

Durant triplája következett, 6:10 perccel a vége előtt 93–86-ra vezetett a Team USA. Bryant triplakísérletébe belenyúlt Fernández, a Los Angeles Lakers sztárja a háromból 2 büntetőt értékesítve 9 pontra növelte csapata előnyét (95–86).

 

LeBron James öröme
LeBron James öröme

 

Öt és fél perccel a vége előtt Anthony a kipontozódás szélére került, de a spanyolok nagyobb bajban voltak, nem sikerült ugyanis pontokat szerezniük, 97–87-nél már tíz egység volt a különbség, és kevesebb mint öt perc volt hátra.

Két gyors spanyol lerohanással Navarrónak és Fernándeznek köszönhetően hat pont lett közte, majd Anthony eladta a labdát. 3:20 perccel a vége előtt 97–91-re vezettek az amerikaiak, de a spanyolok támadtak. Elszúrták a végét, és a túloldalon James tisztán törhetett be, zsákolásával nyolcra nőtt a különbség (99–91).

Marc Gasol duplával válaszolt, de már nagyon sürgős volt az ibériaiaknak. Az irányítást a végén ezen az olimpián nem először a kezébe vevő James triplával 102–93-ra alakította az állást. 1:52 maradt hátra.

A nagy sietségben a spanyolok pontatlanok voltak, megbocsáthatóak voltak az amerikaiak hibái is a túloldalon. A nagy kapkodásban Paul dobott kétpontost (104–93), majd Marc Gasol válaszolt. Fernández kipontozódott, és Scariolo Navarrót is leültette.

40 másodperccel a vége előtt már örültek az amerikaiak, bejöttek a pályára mindkét oldalon azok, akik eddig nem játszottak.

Marc Gasol még egy kétpontos plusz büntető kombinációval 105–98-ra felhozta a spanyolokat, Harden a túloldalon kihagyott egy büntetőt, Marc Gasol újra kosarat dobott. Újabb fault következett Hardenen 12 másodperccel a vége előtt, 106–100-nál.

Harden újabb hibája (egyet dobott be kettőből) után Llull elrontotta triplakísérletét, és 107–100 lett a döntő végeredménye.

 

OLIMPIA 2012 – KOSÁRLABDA, FÉRFIAK, DÖNTŐ
Egyesült Államok–Spanyolország 107–100 (35–27, 24–31, 24–24, 24–18)
London. V: Maranho (brazil), Hrisztodulu (görög), Aylen (ausztrál)
EGYESÜLT ÁLLAMOK: Paul 11, Bryant 17, James 19, Durant 30, Chandler 2. Cs: Williams 6, Westbrook 3, Love 9, Anthony 8, Iguodala, Harden 2, Davis. Szövetségi kapitány: Mike Krzyzewski

SPANYOLORSZÁG: Calderón, Navarro 21, Fernández 14, P. Gasol 24, M. Gasol 17. Cs: Rodríguez 7, Ibaka 12, Llull 5, Reyes, Sada, San Emeterio, Claver. Szövetségi kapitány: Sergio Scariolo


OLIMPIA 2012 – A FÉRFI KOSÁRLABDATORNA VÉGEREDMÉNYE
Ob:Egyesült Államok
2.Spanyolország
3.Oroszország
4.Argentína
5.Brazília
6.Franciaország
7.Ausztrália
8.Litvánia
9.Nagy-Britannia
10.Nigéria
11.Tunézia
12.Kína
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik