Olimpia: átok ül tornában a női összetett világbajnokon

Vágólapra másolva!
2012.07.29. 23:29
null
Wieber világbajnoki összetett címvédőként szállt el (Fotó: Reuters)
Késő este véget értek Londonban a női torna egyéni és csapat selejtezői: egyéni összetettben az orosz Viktorija Komova, csapatban pedig az Egyesült Államok áll az élen.

Az oroszok egyik nagy fájdalma, hogy tradicionális sikersportágukban Jelena Susunova 1988-as diadala óta nem nyertek női egyéni összetettben olimpiai aranyat (azóta két ukrán – Gucu és Podkopajeva – tudott nyerni az exszovjet iskolából). Komova most mindenesetre jól kezdett, a selejtezőn kevéssel megelőzte az amerikai Alexandra Raismant. Utánuk két további amerikai (Gabrielle Douglas és Jordyn Wieber), egy orosz (Alija Musztafina) és egy kínai (Teng Lin-lin) jött, így nem meglepő, hogy a csapatversenyben is amerikai (181.863), orosz (180.429), kínai (176.637) volt a sorrend.

A nap tragikus szereplője Wieber, aki egyéni világbajnokként nem jutott be az egyéni összetett döntőbe, mivel két honfitársa is megelőzte. Persze a címvédő egyéni világbajnok hagyományosan elátkozott az olimpiai versenyeken – Lilja Podkopajeva kettős diadala (1995 vb, 1996 olimpia) óta nem jön össze az elsőség a regnáló világbajnoknak a nőknél...

A csapatdöntőbe még Románia, Nagy-Britannia, Japán, Olaszország és Kanada jutott be. Az már korán eldőlt, hogy Böczögő Dorinának (összpontszám: 50.599) nincs esélye sem egyéni összetettben, sem ugrásban a fináléra – a 47. helyen végzett holtversenyben a magyar versenyző.

„A gerenda előtt nagyon izgultam, már a várakozásnál bestresszeltem, de igazából nem tudom az okát. Ez látszott is a gyakin, nem sikerült túl jól. A talajjal elégedett vagyok és a felemáskorláttal is, de az ugrás teljesen elment, ugyanígy volt az Eb-n is. El vagyok keseredve, mert az lett volna a célom, hogy négy hibátlan gyakorlatot mutassak be, helyette kettő sikerült. Négy éve Pekingben kevesebbet rontottam” – értékelt Böczögő.

A szerenkénti döntőkbe a legmagasabb pontszámmal bejutó szerspecialisták: ugrásban az amerikai McKayla Maroney (ismét szerenkénti döntős a veterán német Chusovitina!), felemás korláton a hazai kedvenc Elizabeth Tweddle, gerendán a kínai Lü Szuj, míg talajon az amerikai Alexandra Raisman.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik