Olimpia: a világbajnok Japán döntőbe jutott női futballban

Vágólapra másolva!
2012.08.06. 19:50
Címkék
A londoni olimpia női labdarúgótornájának döntőjében megismétlődik a tavalyi világbajnoki finálé. Japán az Egyesült Államokkal csap össze. Az ázsiai csapat 2–1-re nyert Franciaország ellen az elődöntőben, míg a címvédő amerikaiak szomszédjukat, Kanadát győzték le drámai összecsapáson 4–3-ra, hosszabbításban.

 

A japán hölgy a mérkőzés után is mosolyoghatott (Fotók: Reuters)
A japán hölgy a mérkőzés után is mosolyoghatott (Fotók: Reuters)

 

FRANCIAORSZÁG–JAPÁN

A japánok egy hatalmas kapushibát kihasználva szerezték meg a vezetést a 32. percben: egy felívelt szabadrúgást követően Sarah Bouhaddi kezéből kiesett a labda, amelyet aztán Ogimi Juki kalandos úton juttatott a kapuba.

A második félidő elején újabb szabadrúgásból növelte előnyét a vb-címvédő, ezúttal Szakagucsi Mizuho szép fejesével.

A francia szövetségi kapitány, Bruno Bini az utolsó fél órára pályára küldte Eugenie Le Sommert, ami nagyon jó húzásnak bizonyult, hiszen a Lyon 23 éves csatára előbb kapáslövésből szépített, majd tizenegyest harcolt ki. A büntetőt azonban Elise Bussaglia mellé lőtte, és hiába volt hatalmas a nyomás az utolsó negyedórában a japán kapun, a franciák nem tudtak egyenlíteni.

Az első – japán – gól pillanata
Az első – japán – gól pillanata

A hivatalos statisztika szerint Japán négy lövéséből három találta el a kaput, a franciáknál ugyanez a mutató 26/11.

 

KANADA–EGYESÜLT ÁLLAMOK

Az Old Traffordon megrendezett észak-amerikai rangadó esélyese az Egyesült Államok válogatottja volt, amely az eddigi négy olimpiából – amelyen a női labdarúgás szerepelt a programban – hármat megnyert, 2000-ben pedig ezüstérmes lett. Ennek ellenére a 22. percben északi szomszédjaik kerültek előnybe, amelyet a második félidő elejéig tudtak megtartani.

A 67. és a 73. perc között felpörögtek az események, három gól is született. Előbb Christine Sinclair szerezte meg másodszor is a vezetést Kanadának, majd Megan Rapinoe másodszor is egyenlített, hogy aztán Sinclair harmadszor is beköszönjön Hope Solónak.

Az Egyesült Államok a 80. percben közvetett szabadrúgáshoz jutott az ellenfél tizenhatosán belül, amelyet büntetőre „váltott” a labdát kézzel blokkoló Melissa Tancredi segítségével. A tizenegyest Abby Wambach értékesítette, kiharcolva a hosszabbítást. Úgy tűnt, a ráadásban nem viszik döntésre a dolgot a felek, ám a 123. percben egy jobb oldali beadás után Alex Morgan a léc alá fejelt.

Az Egyesült Államok 4–3-ra győzött, így visszavághat Japánnak a tavalyi vb-döntőben elszenvedett vereségért. A finálét augusztus 9-én rendezik, pontosan 67 évvel az után, hogy Nagaszakira ledobták az atombombát.

OLIMPIA 2012
NŐI LABDARÚGÁS, ELŐDÖNTŐ
Kanada–Egyesült Államok 3–4 (Sinclair 22., 67., 73., ill. Rapinoe 54., 70., Wambach 80. – 11-esből, Morgan 123.) – h. u.
Franciaország–Japán 1–2 (Le Sommer 83., ill. Ogimi 32., Szakagucsi 49.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik