MTI/NSO 2012.03.28 16:37 Frissítve: 2015.03.29 03:32

London 2012: magyarról neveztek el 13 metróállomást Londonban

Az olimpiai legendák térképével új arculatot kapott a londoni metróhálózat: az idei nyári játékok városának 361 földalatti állomása az újratervezés után ötkarikás bajnokok, illetve további világhírű sportolók nevét viseli. Az új térképen Picadilly Circus, Baker Street és Knightsbridge helyett van például Michael Phelps vagy Carl Lewis állomás, de 13 magyarról is neveztek el megállót.

 

A TÉRKÉP NAGYÍTÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!

„Nagy viták voltak, néhány helyen az utolsó pillanatban változtattunk, de elégedettek vagyunk a végeredménnyel: több tucat nemzet képviselteti magát, a 2012-es játékok minden sportága jelen van, és minden idők legnagyobb olimpikonjai közül kettő, Muhammad Ali, illetve Phelps fogadja az utazókat az Olimpiai Parknál, Stratfordban” – fogalmazott közös közleményében a két tervező, Alex Trickett és David Brooks.

A 14-szeres olimpiai aranyérmes Phelps nevével fémjelzett állomás a fő ötkarikás megálló (a hagyományos térképen Stratford), közvetlenül mellette található a Cassius Clay állomás (Stratford International).

A teniszező Rafael Nadal, a tornász Nadia Comaneci, az ötszörös Tour de France-győztes Miguel Induraín vagy az 1992-es amerikai kosárlabda-válogatottat, a Dream Teamet erősítő Michael Jordan és Larry Bird mellett 13 magyar is állomást „kapott”.

A kiválasztott magyar sportolók: Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Gyarmati Dezső, Kárpáti György, Bozsik József, Czibor Zoltán, Puskás Ferenc, Kocsis Sándor, Takács Károly, Balczó András, Gerevich Aladár, Kárpáti Rudolf és Papp László.

Az új térképen nemcsak többszörös ötkarikás bajnokok kaptak helyet, hanem olyan legendás sportolók is, akik nem nyertek olimpiát, de teljesítményük e nélkül is örökre emlékezetes marad.

 

ÉRDEKESSÉGEK
A wimbledoni állomás névadója nem teniszező, hanem a gátfutó Edwin Moses...
…igaz, Dél-Wimbledont megkapta Serena Williams
A Harry Potter-könyvekben is kulcspozíciót betöltő King's Cross állomás olimpiai névadója Nadia Comaneci, minden idők egyik legjobb tornásza
Összesen 361 állomás neve változott meg
Minden metróvonal állomásnevei más sportág nagy alakjaihoz köthetők
Az alternatív metrótérkép természetesen megvásárolható
Az Olimpiai Stadionhoz legközelebbi megállók Michael Phelps és Cassius Clay (Muhammad Ali) nevét viselik
A jamaicai atlétaklasszisok (nem véletlenül) a sárga és a zöld színnel kódolt vonalakon kaptak megállót
Egymás utáni megállókat kaptak az Aranycsapat kulcsemberei, Bozsik József, Kocsis Sándor, Puskás Ferenc és Czibor Zoltán
Szintén „szomszéd” Gyarmati Dezső és Kárpáti György
A TELJES TÉRKÉPET MEGTEKINTHETIK ITT!

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2013.01.09 10:56:24

London 2012

Londonban paralimpikonjaink is kitettek magukért. Ön kinek adná az Év sportolója címet?

2013.01.05 09:18:33

London 2012

Erős női nyolcas küzd, benne a víz és a tatami csillagaival az Év sportolója címért.

2013.01.02 11:06:27

London 2012

Nyolc egyéniség, akinek a versenyéért, küzdelméért, játékáért egy ország szorított a játékok alatt.

2012.12.21 19:21:51

London 2012 KARÁDI ZOLTÁN

A nyáron Gyurta, Berki, Kozák, Fazekas, Szabó és Kökény is begyűjtötte a világ- és Európa-bajnoki cím mellé az olimpiai aranyat.