London 2012: hegyikerékpáros női kvótát kaptunk, Benkó megy

Vágólapra másolva!
2012.06.19. 07:04
Címkék
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) levélben értesítette június 18-án a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB) és a hazai szövetséget, hogy Magyarország kapott egy női kvótát a londoni olimpia hegyikerékpáros viadalára. A hazai szövetség által kiírt válogatók alkalmával már korábban kiderült: kvóta esetén Benkó Barbara utazik a nyári ötkarikás játékokra.

A férfimezőnyben is lesz magyar induló, ezt az UCI már korábban, május végén jelezte a magyar szövetségnek. A három válogató alkalmával Parti András (EuroOne Cube Pro MTB Team) érdemelte ki a londoni szereplést.

A magyar női eredmények tekintetében minimális volt a lemaradás a kvótát még éppen szerző nemzetekhez képest, a magyar szövetség ez ügyben levélben fel is vette a kapcsolatot a nemzetközi szervezettel.

Mountain Bike-ban az elmúlt két esztendő eredményeit vették figyelembe, a kvalifikációt a nemzet szerezte meg. A pontgyűjtő magyar válogatottat Benkó mellett Dósa Eszter és Módos Gabriella alkotta.

Benkó 2008-ban juniorként világbajnoki ezüstérmes, 2009-ben, az U23-asok között világ- és Európa-bajnoki hatodik, 2010-ben Eb-ötödik, vébé-hetedik helyet szerzett, 2011-ben többszörös világkupa-dobogós, összetett második; az olimpiai szám sokszoros magyar bajnoka.

„Amerika, Kanada, majd franciaországi világkupa szerepel a programomban, és természetesen szeretnék egy újabb magyar bajnoki címet szerezni még a londoni utazás előtt az olimpiai számban. Mindent megteszek a sikerért, de az biztos, az olimpia miatt vigyázni fogok magamra, kevesebbet fogok kockáztatni!" – nyilatkozta a közelmúltban szerzett bokasérüléséből gyógyulóban lévő kerékpáros.

Hegyikerékpárban a két kvóta jelentős siker és előrelépés. Athénban Vinczeffy Zsolt, Pekingben Parti András állt rajthoz; Londonban Parti és Benkó személyében egy-egy férfi és női kerekes képviseli majd Magyarországot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik