Könnyek, dráma, amerikai diadal női tornában

Vágólapra másolva!
2012.08.02. 19:46
null
Douglas szárnyalt, megszerezte második aranyát Londonban (Fotók: Reuters)
Remek párbajt hozott a női torna egyéni összetett olimpiai döntője az amerikai Gabrielle Douglas és az orosz Viktorija Komova között – minimális különbség döntött, Douglas 62.232 ponttal győzött, két és fél tizeddel megelőzve vetélytársát. Negyedszer van női összetett egyéni olimpiai bajnoka az amerikai tornasportnak, az Egyesült Államok 2004 és 2008 után sorozatban harmadszor adott aranyérmest.

Két amerikai és két orosz tornásznőnek volt elsősorban esélye arra, hogy megszerezze az egyéni összetett elárvult trónját – az összetett világbajnoki címvédő Jordyn Wieber ugyanis csak a harmadik legjobb amerikai volt a selejtezőben, így fináléba sem került. Másképp: szokás szerint lesújtott a világbajnokra az olimpiai átok – az egyéni összetett világelső nem szokott jól szerepelni egy évvel később.

Az első rotáció után az amerikaiak voltak egy picit előrébb: Gabrielle Douglas, Alexandra Raisman, Viktorija Komova, Alija Musztafina volt a sorrend. „Féltávnál" Douglas még mindig vezetett (31.699), Komova (31.432) és Musztafina (31.333) előtt, Raisman visszaesett, igaz, mumus szerén, felemás korláton így sem volt rossz (30.233). Komova a harmadik körben igen szép gyakorlattal zárt gerendán, és drukkolhatott, hogy Douglas ne tegye meg ugyanezt. Nos, az amerikai hölgy nem tett szívességet, remek gyakorlatot mutatott be, és a záró rotáció előtt 47.199 ponttal vezetett, előnye kicsivel több mint három tized volt. A hazai közönség közben konstatálhatta, hogy Hannah Whelan – az egyik brit tornász két kedvencükből – az ugrást 0.000 ponttal zárta...

Komova könnyei, miután kiírták pontszámát talajon
Komova könnyei, miután kiírták pontszámát talajon

Két nyitott kérdés maradt az utolsó szerre, a talajra. Az aranyéremért Komova és Douglas harcolt, a bronzért pedig Teng Lin-lin, az egy hibával (leesett a gerendáról) a fényesebb éremtől elbúcsúzó Musztafina és Raisman. Utóbbinak voltak a legjobbak az esélyei a bronzra, a mezőny egyik legjobb talajtornászai lévén.

Musztafina 14.600-zal tudta le a talajgyakorlatot, ezzel veszélybe került a bronza, de Raisman csak utolérni tudta, megelőzni nem, 59.566-tal zárt mindkét lány, de Musztafinát a három magasabb szerpontszáma és magasabb végrehajtási (E-) pontszáma előrébb sorolta. Douglas elegáns és meggyőző volt talajon (15.033), mosolyogva és integetve jött le. Komova pedig elég sápadtan készülődött, tudván, csak egy fantasztikus – és legalább 15.360-at érő – gyakorlattal van esélye az olimpiai aranyéremre.

A remek gyakorlat stimmelt Komovánál, jött a legfeszültebb pillanat – várni az arany sorsát eldöntő pontszám megjelenésére. 15.100 jelent meg az eredményjelzőn, a Musztafinával összeölelkezve váró Komova könnyekben tört ki – Gabrielle Douglas pedig a tornasport történetének negyedik amerikai női összetett egyéni olimpiai bajnoka lett Mary Lou Retton (1984), Carly Patterson (2004) és Nastia Liukin (2008) után. Egyben ő, a „Repülő Mókus” az első afroamerikai olimpiai bajnoka egyéni összetettben a női tornasportnak.

Oroszország pedig továbbra is vár – az orosz tornaiskola 1988, Szöul óta nem nevelt ki egyéni összetett olimpiai aranyérmest. Jelena Susunova sikere óta két ukrán, egy román és immár három amerikai hölgy került a tornasport trónjára.

Komova hiába teljesített fantasztikusan...
Komova hiába teljesített fantasztikusan...

 

LONDON 2012, TORNA
NŐI ÖSSZETETT EGYÉNI, A VÉGEREDMÉNY
1. Gabrielle Douglas Egyesült Államok 62.232 pont
2. Viktorija Komova Oroszország 61.973
3. Alija Musztafina* Oroszország 59.566
4. Alexandra Raisman Egyesült Államok 59.566
5. Sandra Izbasa Románia 58.833
6. Teng Lin-lin Kína 58.399
…49. Böczögő Dorina Magyarország 50.599
*: Musztafina magasabb végrehajtási (E-) pontszámmal került Raisman elé.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik