Újabb klasszikus született: a magyar kézisek a négy között!

Vágólapra másolva!
2012.08.08. 11:49
null
Lékai utolsó másodperces találata kellett a hosszabbításhoz (Fotó: Action Images)
A szerbek hétfői legyőzésével a legjobb nyolc közé jutó férfi kézilabda-válogatott az elődöntőbe kerülésért lépett pályára a Pekingben négy éve ezüstérmes izlandiak ellen. A meccs elején még nem tudhattuk, hogy a forgatókönyvet Alfred Hitchcock írta, márpedig így történt! A rendes játékidőben nagyon közel álltunk a sikerhez, hiszen szinte végig mi vezettünk, ám végül Fazekas Nándor hetes védése és Lékai Máté gólja kellett ahhoz, hogy ne essünk ki, és hosszabbítás legyen. Utóbbiból repetáztak is a csapatok, de végül a Nagy László vezérelte magyar válogatott 34–33-mal kiharcolta a négy közé jutást.

A válogatott a lehetőségekhez mérten igyekezett rápihenni az északiak elleni összecsapásra. Hétfő délután a továbbjutás örömére városnézés volt a program, és kedden is csak fitnesz- és kondiedzés, valamint egy kis futás volt a penzum, elvégre volt mit kihevernie a csapatnak. A tornának ebben a szakaszában már átköltözött a mezőny a Rézdobozból a Kosárlabdacsarnokba, ahol mi játsszuk az első meccset.

A két csapat legutóbb januárban, az Európa-bajnokság középdöntőjében játszott egymással, akkor 27–21-re az izlandiak nyertek kéziseink ellen. Most eljött az idő a visszavágásra!…

A MÉRKŐZÉS

1. FÉLIDŐ

Iváncsik Gergő fontos gólokat lőtt
Iváncsik Gergő fontos gólokat lőtt

A mieink Fazekas – Harsányi, Nagy László, Császár, Zubai, Ilyés, Iváncsik Gergő összeállításban kezdték a meccset, és alaposan meglepték az izlandiakat, a 6. perc kezdetén 5–1-re vezettünk. Biztos kézzel értékesítettük a helyzeteinket, míg hátul jól zárt a falunk.

Amikor lehetett, próbált mindkét csapat gyorsan indulni, a nagy rohanásból az északiak jöttek ki jobban, és felzárkóztak mínusz egyre (11. perc: 5–4). Nagy László második találata akasztotta meg az izlandi felzárkózást, de Sigurdsson gyors indítás után szerzett góljával visszaállt az egygólos különbség.

Támadásban érkezett Putics Barna, de több kimaradt lövésünk után a félidő felére utolértek minket az izlandiak. A vezetést nem tudták átvenni, a két szélsőnk talált be, így 8–6-ra újra nálunk volt az előny. Fazekas jól védett, de a kezdeti bizonytalanság után a túloldalon is összeállt a fal, így sokszor kellett passzívnál ellőnünk a labdát.

Többször is meg tudta játszani az ellenfél a beállót vagy a szélről befutót, így Mocsai a 19. percben kikérte idejét. Pálmarsson átlövésével azonban a 20. percben először vezetett Izland.

Felváltva estek a gólok, Harsányi és Iváncsik révén emberhátrányban is gólokat tudtunk szerezni, így tartottuk a döntetlen közeli eredményt (23. perc: 11–11). A beálló semlegesítése újfent problémát okozott Gunnarsson sorra lőtte a gólokat, vagy éppen hetest harcolt ki. Stefansson először hibázott hetest a tornán, vagy ha úgy tetszik, Fazekas védett bravúrral – Putics pedig hátrányban is eredményes volt.

Sarokdobásból is megtaláltuk a beálló helyén Zubait, Harsányi pedig belőtte a megítélt hetest. Nagyszerűen ismertük fel az adódó lehetőségeket, az izlandiak pedig mintha el is bizonytalanodtak volna támadásban. Nagy László szabaddobásból a lefújás pillanatában ragasztott hatalmas gólt a jobb felsőbe, amivel kialakult a négygólos előnyünk, 16–12 ide!

2. FÉLIDŐ

MOCSAI: KORÁBBAN IS MEGNYERHETTÜK VOLNA!

„Korábban is megnyerhettük volna a meccset, az utolsó négy ziccert mi hagytuk ki, de utána kiemelkedő tartásról tett tanúbizonyságot a csapat. Ez a férfiválogatott történetének egyik legnagyobb győzelme" – nyilatkozta a lefújás után Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

„Fantasztikus volt! Elmondhatatlanul boldog vagyok, mivel utólag hívtak be, és egy ilyen meccsen pályára léphettem – mondta a mérkőzés után Putics Barna a Nemzeti Sportnak. – Egy győzelemre vagyunk az éremtől. Pokoli nehéz lesz az elődöntő is, de ha ugyanezzel az akarattal dolgozunk, akkor bármi megtörténhet.″

Fazekas bravúrosan, 45 százalékkal védett az első félidőben, a túloldalon messze elmaradt tőle Gústavsson, érkezett is Gudmundsson a folytatásra. Nagy László bombája vezette fel a második játékrészt, de három gyors izlandi gól következett ezután (15–17).

Több elrontott támadás, Gunnarsson beállós gólja, egy gólra csökkenő előny – Mocsai érthetően időt kért a 35. percben. Hiába blokkoltunk többször is jól, Sigursson a bal szélről csak belőtte az egyenlítő gólt.

Zubai szerencsére megtörte a gólcsendünket, de hátul nem tudtuk megállítani az északiakat. Putics gyors egymás után szerzett két találatot, újra nálunk volt az előny (40. perc: 18–20). Az indításokat ezúttal hibátlanul használtuk ki, egy ilyen akció végén Császár állította vissza a háromgólos előnyt.

Putics a jobbátlövő helyéről, talpról akasztott hatalmas gólt a jobb felsőbe, míg Fazekas a védőfallal összhangban továbbra is tartotta a kitűnő százalékát (47. perc: 20–23). Negyedóra elteltével Nagy pihenőt kapott, ami hátul és elöl is meglátszott a teljesítményünkön.

Védekezésben lankadt a figyelem, az 50. percben Pálmarsson góljával egyenlített Izland. Schuch gólja a legjobbkor érkezett, így nem tudta átvenni a vezetést az ellenfél. Lékai új lendületet hozott, előbb egy gólpasszal, majd egy remek találattal jelentkezett.

Egygólos vezetésünknél kezdődött az utolsó öt perc, Lékai sajnos kétszer is hibázott. Petersson egyenlített, ráadásul Zubait kiszórták két percre – idegölő pillanatok következtek. Sigurdsson bal szélről kihasználta a ziccert (27–26), Mocsai másfél perccel a vége előtt időt kért.

Iváncsik csak a kapufát találta el éles szögből, majd csalták az időt az izlandiak, és 22 másodperccel a vége előtt ők is kikérték az idejüket. Stefansson hetest harcolt ki, Fazekas kivédte Gudjonsson próbálkozását, gyors indulás után Lékai kiegyenlített!

Kétszer öt perc hosszabbítás!

HOSSZABBÍTÁS

Zubai és Fazekas a lefújás után
Zubai és Fazekas a lefújás után

Gudjonsson kiállítása miatt emberelőnyben kezdtük a ráadást, és egy Iváncsik-góllal. Két kivédekezett izlandi támadás után Iváncsik újabb próbálkozását már fogta Gudmundsson. Stefansson talpról hatalmas góllal egalizált, de megvolt Nagy válasza is. Kár volt az utolsó másodpercekért, ugyanis Atlason a lefújás pillanatában egalizált (29–29).

Mi kezdhettük a hosszabbítás második félidejét, de nem tudtunk élni vele. Fazekas kifogta Petersson ziccerét, de Atlason lövésénél tehetetlen volt. Hetest harcoltunk ki, de Harsányi a kapufára pattintott. Az izlandiak elrontották a támadást, majd Nagy kapussal együtt belőtte. Újabb jó védekezés után még volt lehetőségünk egy lövésre, de Nagy a felső lécre bombázott. 30–30 – újabb hosszabbítás.

2. HOSSZABBÍTÁS

Gyors gólváltással indult a második hosszabbítás, majd indulásból Nagy László lőtte be nyolcadik találatát. Meglett volna az esély az újabb gyors góljára, de másodjára Gudmundsson fejét találta el estében (előtte ugyanis nagyot taszítottak rajta). Fazekas ki tudja hányadik védését követően újabb esélyt puskáztunk el a plusz kettőhöz. Nagy hálószaggató bombája, Fazekas újabb ziccervédése, kettővel megyünk a második hosszabbítás második félideje előtt.

Petersson szépített már egy erősen passzívgyanús szituációban, de Császár a legjobbkor vett elő egy sikeres betörést (32–34). Már úgy tűnt megvan a labda, de Iváncsik eladta a megszerzett labdát. Kivédekeztük, de passzívnál elvették elöl, Petersson pedig szépített. Harsányi ziccerét védte Gudmundsson, az ellenfél pedig lehozta a kapust is, de az izlandi lövés mellé szállt! Megvan – drámai meccsen, bravúrral a négy között a kézilabda-válogatott!

A döntőbe jutásért pénteken a Svédország–Dánia negyeddöntő győztesével játszunk. Az olimpiák történetében a magyar férfi kézilabda-válogatott legjobb eredménye negyedik hely volt, ezt a legrosszabb esetben is beállítja Londonban.

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT TALÁLJÁK!

OLIMPIA 2012
FÉRFI KÉZILABDA, NEGYEDDÖNTŐ
IZLAND–MAGYARORSZÁG 33–34 (30–30, 27–27, 12–16) – kétszeri hosszabbítás után
London, Basketball Arena, V: Lazaar, Reveret (franciák).
IZLAND: Gustavsson (19/3 – 16 %), H. Gudmundsson (32/14 – 44 %) (kapusok), Atlason 4, Gudjonsson, Gunnarsson 5, Halgrimsson, Ingimundarsson, Jakobsson, Kristjansson, Palmarsson 7, Petersson 6, Sigurdsson 8, Stefansson 3, Svavarsson. Szövetségi kapitány: Gudmundur Gudmundsson.
MAGYARORSZÁG: Fazekas (54/21 – 39 %), Mikler (kapusok), Császár 3, Harsányi 5 (1), Ilyés 1, Iváncsik G. 5, Laluska, Lékai 3, Mocsai T., Nagy L. 9, Putics 4, Schuch 1, Vadkerti, Zubai 3. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.
Kiállítások: 4, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 2/0, ill. 2/1.
Össznépi örömtánc a győzelem kiharcolása után (Fotó: MTI)
Össznépi örömtánc a győzelem kiharcolása után (Fotó: MTI)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik