Hatosnak nem sikerült a bravúr, ötödikként zárt

Vágólapra másolva!
2012.08.10. 15:55
null
Iráni ellenfele az elődöntőben legyőzte Hatos Gábort, aki utána a bronzmeccsen is kikapott (fotó: MTI)
A szabadfogású birkózók 74 kg-os súlycsoportjának elődöntőjében Hatos Gábor két győzelem után kikapott az iráni Szadeg Szaed Gudarzitól, így a bronzmérkőzés következett számára, amelyet a pekingi ezüstérmes üzbég Szoszlan Tigijev ellen vívott. A közép-ázsiai két menetben jobbnak bizonyult, így Hatos pontszerzőként az ötödik helyen zárt.

 

A BRONZMECCS

Hatos Gábor éremért birkózott a szabadfogás 74 kilogrammos kategóriájában, a bronzmeccsen az ellenfele a pekingi olimpia ezüstérmese, az üzbég Szoszlan Tigijev volt.

Mindkét birkózót az iráni Gudarzi „tette el az útból”, Tigijevet a negyeddöntőben győzte le, majd az üzbég a vigaszágon a bolgár Kiril Terziev ellen javított.

Aktívan egymásnak estek a felek, de akció nem volt az első 50 másodpercben. Tovább gyürkőzött a két birkózó, aztán 1:20-nál az üzbég egy gyors lábratámadással pontot szerzett. Hatos próbált erőlködni, támadta az ellenfelet, de az első menet elment, ez az üzbégé lett.

A második menetben Hatos kezdeményezett, de az üzbég remekül hárított. Akciót egyik birkózó sem tudott kezdeményezni, így 2 perc után jöhetett a golyózás, ebben Tigijev szerencsés volt és a pirosat húzta. Tigijev hatos bal lábát kérte, aki ügyesen igyekezett tartani magát, de végül 10 másodperc után „felborultak”, és a mérkőzésvezető megadta a pontot az üzbégnek.

Tigijev tehát megnyerte a bronzmeccset, Hatos pontszerzőként az ötödik helyen zárt a férfi szabadfogású birkózók 74 kilós súlycsoportjában.

„Nagyon hosszú volt a nap, egytől nyolcig itt voltam, próbáltam melegen tartani az izmaimat. Nehéz volt összeszednem magam az elveszített elődöntő után. A golyózás sajnos nem nekem kedvezett, amikor kihúzta a pirosat, biztos volt, hogy akciót hajt majd végre. Pedig a harmadik menetben meg lehetett volna a meccs, éreztem rajta a fáradtságot. Stabil, rutinos birkózó az üzbég, sajnos otthon kevés ilyen szintű edzőpartnerem van. Persze járunk külföldre, de az ennyire elég. Egyik szemem sír, a másik nevet, mert örülök, hogy olimpián lehettem, és szabadfogásúként pontot szereztem. Remélem van még bennem annyi, hogy Rióban is ott legyek, és megszerezzem az érmet" – mondta Hatos Gábor a Nemzeti Sport tudósítójának.

OLIMPIA 2012
BIRKÓZÁS, FÉRFI SZABADFOGÁS, 74 KG
1. Jordan Ernest Burroughs (Egyesült Államok)
2. Szadeg Szaed Gudarzi (Irán)
3. Szoszlan Tigijev (Üzbegisztán) és Gyenyisz Cargus (Oroszország)
5. Hatos Gábor (Magyarország) és Matthew Judah Gentry (Kanada)

 

A SIKERTELEN ELŐDÖNTŐ

Az elődöntőben a világbajnoki ezüstérmes iráni Szadeg Szaed Gudarzi kezdett jobban: 23 mp után kiszorította Hatost a körön kívülre, ezzel vezetést szerzett, majd a második percben egy mögé kerüléssel növelte az előnyét, és meg is nyerte az első menetet.

Gudarzi a második menetben is meggyőzően kezdett, megfogta Hatos lábát, és újra mögé került. Alig fél perccel később a magyar birkózó már ismét a szőnyegen kívül volt, és gyakorlatilag reménytelen helyzetbe került. A folytatásban az iráni jól védekezett, Hatos pedig nem tudott újítani, így a bronzmérkőzésen folytatja a küzdelmet.

„Hihetetlenül erős volt az iráni, pedig úgy mentem fel a szőnyegre, hogy győzni akarok – nyilatkozott csalódottan a meccs után Hatos. – Iránban még van húsz ilyen kaliberű birkózó, sok edzőpartnerrel gyakorolhat, ennyivel jobb. Én annyit dolgozom, mint egy gép, de vannak helyzetek, amelyre nem lehet felkészülni.”

„Az volt a terv, hogy kifárasztja az iránit, de nem sikerült. A bronzmeccsnek meg kell lennie” – tette hozzá Gulyás István szakágvezető.

A harmadik helyért rendezendő összecsapáson Hatos a bolgár Kiril Sztojcsev Terciev és az üzbég Szoszlan Tigiev mérkőzés győztesével találkozik, a találkozóra a kiírás szerint 18:54 órakor kerül sor.

ELŐZMÉNYEK

A negyeddöntőben Hatos a kazah Abdulhakim Sapijev ellen lépett szőnyegre. A két birkózó ismerhette egymást, hiszen 2010-ben egy dobogón álltak, amikor a vb-n mindketten bronzérmesek lettek, míg tavaly épp a kazah búcsúztatta Hatost a világbajnokság elején.

Ezúttal azonban Hatos volt az aktívabb, az első menetben nem volt értékelhető akció, a hosszabbításban viszont ő volt a kedvezményezett, és kitolta a szőnyegről ellenfelét. A második menetben a magyar birkózónak ismét sikerült kitolnia ellenfelét, így megnyerte az összecsapást.

„Visszavágtam a tavalyi vb-vereségért, megyek tovább” – mondta a meccs után a láthatóan felpörgetett állapotban lévő Hatos.

Hatos az első fordulóban a kínai Csang Csung-jao ellen birkózott. Az első menetet két mögé kerüléssel nyerte meg könnyedén, majd a második menetben is aktívan birkózott, és két újabb mögé kerüléssel végleg eldöntötte az egymásnak gyürkőzést.

„Kezdésnek azt hiszem, ez nagyon jó volt. Nem ismertem a kínait, az Ázsia-bajnokságon ért el jó eredményeket. Most nagyon erős ellenfél jön, a kazahhal legutóbb nulla nullát birkóztam, most szeretnék átgázolni rajta, nem akarom a labdakihúzást választani″ – nyilatkozta az MTI-nek az első meccs után Hatos Gábor.

OLIMPIA 2012
BIRKÓZÁS, FÉRFI 74 KG, BRONZMÉRKŐZÉS
Szoszlan Tigijev (üzbég)–Hatos Gábor 3:0 (2:0, 2:0)
ELŐDÖNTŐ
Szadeg Szaed Gudarzi (iráni)–Hatos Gábor 3:0 (2:0, 2:0)
NEGYEDDÖNTŐ
Hatos Gábor–Abdulhakim Sapijev (kazah) 3:0 (1:0, 1:0)
NYOLCADDÖNTŐ
Hatos Gábor–Csang Csung-jao (kínai) 3:0 (2:0, 2:0)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik