Megvan az első magyar kézisiker a „halálcsoportban”

Vágólapra másolva!
2012.07.31. 12:10
null
Lékai (jobbra) öt góllal vette ki a részét a sikerből (Fotók: Szabó Miklós)
Címkék
Dél-Korea ellen folytatta szereplését a magyar férfi kézilabda-válogatott a londoni olimpián, és a B-csoport 2. fordulójában a remeklő Mikler Rolandnak és Lékai Máténak köszönhetően 22–19-re nyert. Nem ment könnyen, ugyanis ezúttal nem játszottunk olyan jól, mint a dánok ellen, de nagy küzdelemben a továbbjutás szempontjából létfontosságú győzelmet arattunk.

A kézisek saját hatosuk leggyengébbnek vélt alakulatával, a dél-koreai együttessel találkoztak. Azután, hogy vasárnap két góllal kikaptak az Európa-bajnok dánoktól, újabb vereséggel nagyon nehézzé vált volna számukra a negyeddöntőbe jutás, így rendkívül fontos volt a két pont begyűjtése.

Tétmérkőzésen a két csapat legutóbb 2009. január 27-én Zágrábban, a vb középdöntőjében találkozott, a szünetben még 14–11-re a koreaiak vezettek, de Hajdu János csapata fordított, és 28–27-re nyert.

1. FÉLIDŐ

A mieink Mikler Rolanddal kezdtek a kapuban, míg Pérez Carlos már az első perctől ott volt a balátlövő posztján. Nagy László és Pérez szerezte az első góljainkat, a túloldalon Dzseong Juk Jeong kétszer is eredményes volt átlövésből.

Az ázsiaiak a szokásos kilépős védekezésükkel próbáltak minket megállítani, ám az első percekben rendre a magyar csapat vezetett. Mikler elkapta a fonalat, a 10. percben 5–3-ra mentünk a koreaiak ellen.

Nagy Lászlót ismét szorosan őrizték
Nagy Lászlót ismét szorosan őrizték

Két találatnál jobban azonban nem tudtunk ellépni, bár Nagy László emberhátrányban is nagy gólt akasztott Pak Csan Jung kapujába (6–4). A 17. percben Mocsai Tamás érkezett támadásban Nagy helyére, azonban a koreaiak két gyors indulásból egalizálni tudtak.

Mocsai Lajos a 20. percben kérte ki első idejét, de rögtön utána egy technikai hibát vétettünk, míg az ellenfél a bal szélről befejezett, szép akcióval először vezetett a meccsen (21. perc: 7–6). Miklerre továbbra is számíthattunk, míg a csarnokban hazai pályát teremtett a kilátogató nagyszámú magyar tábor.

A bal szélre bejött Vadkerti Attila, aki – bár befutásból eredményes volt – kétszer is eredménytelenül próbált ejteni a koreai kapusnak. Védekezésünkre továbbra sem lehetett panasz, elöl azonban túlzottan is statikusnak tűntünk, és több ziccert is kihagytunk, így az első félidő utolsó két gólját szerző Dél-Korea 9–7-re vezetett a szünetben.

2. FÉLIDŐ

Jól jött a mieinknek, hogy az új szabályoknak megfelelően 15 perces volt a szünet, ugyanis bőven lehetett megbeszélnivalója Mocsaiéknak. Újra elővettük a kétirányítós játékot, Lékai Máté pedig egyből góllal nyitott. Mikler hetest fogott, de nem tudtunk egyenlíteni.

A magyar szurkolók kitettek magukért
A magyar szurkolók kitettek magukért

A remekül védő magyar kapus azonban újabb büntetőt hárított, Harsányi és Iváncsik góljaival 11–10-re átvettük a vezetést. A szívós koreaiak nem hagytak minket ellépni, és rendre egalizáltak, de pozitív volt, hogy legalább nekik kellett az eredmény után futni.

Több kimaradt helyzetet kihasználva a mozgékony koreaiak újra át tudták venni a kezdeményezést, és kétgólos előnybe kerültek. (16–14). Szerencsére Császárnak kötélből volt az idege, és biztosan értékesített egy büntetőt, majd Zubai beállóból alakította döntetlenre az állást.

Nem álltunk meg iksznél, és kétszer is helyzetbe hoztuk Iváncsikot a bal szélen, aki kíméletlenül élt is a lehetőségekkel. Lékai betörése után 19–16-ra vezettünk, márpedig egyik válogatott sem tudott hárommal menni korábban. Jött is a dél-koreai időkérés!

Meg lett volna az esély a négygólos fórra is, ehelyett az ellenfél tudott szépíteni. Mikler szinte megbabonázta a koreai lövőket, Lékai és Császár góljaival azonban összejött a négygólos vezetés. Nagyot másodszor is kiállították, a koreaiak pedig 2–0-ra megnyerték ezt a periódust. Két percen belül Mocsai kért időt, és bár utána nem tudtunk gólt szerezni, de hátul Lékai szerzett labdát, majd a meccs utolsó gólját is belőtte.

Nem ment könnyen, de végül megvan a kézisek első győzelme a „halálcsoportban”:

VÉLEMÉNYEK
MOCSAI LAJOS: A koreaiak játékstílusát Európában nem lehet modellezni, és igazából a meccs alatt kell észrevenni azokat a dolgokat, amiben jobbak tudunk lenni. Arra is kellett figyelni, hogy a mi játékunkat se ismerjék ki, ezért az utolsó negyedórában próbáltuk meg azt a kétirányítós szisztémát, ami révén sokkal többet futottunk be a védőik mögé labda nélkül, és ezekből jöttek a ziccerek. Az első félidő azért volt fájó, mert akkor még a ziccereket kihagytuk. A kapusuk ellen is sikerült meglőni azokat a pontokat, amiket nem nagyon tudott védeni. Óriási küzdelemben nyertünk! (MTI)
LÉKAI MÁTÉ: A dél-koreaiak nyitott védekezése, lerohanós stílusa kellemetlen az európaiaknak, hiszen ez szokatlan számunkra. Éppen ezért nehéz volt megtalálni ellenük az ütemet a cselekhez, de ahogy teltek a percek, egyre jobban alkalmazkodtunk. A szünetben nem pánikoltunk, arról beszéltünk, hogy a ziccereinket be kell lőjük.
MIKLER ROLAND: Tegnap este tudtam meg, hogy én védek, a szakvezetés célja az, hogy mindenkit tűzben tartson. Csak a végén hittem el, hogy meglesz a meccs, de tanulságként megjegyezhetjük, hogy ennyire nem szabadna magunkra engedni senkit, akit nem muszáj, mert könnyen meglephetnek minket. Úgy éreztem, hogy egyre inkább elbizonytalanítom a lövőiket, bár egy-két lövésről még így is lemaradtam. Ezt majd át kell beszéljük, vissza kell nézzük, de örülök, hogy ennyit hozzá tudtam tenni ehhez a mérkőzéshez, ehhez a győzelemhez.
NAGY LÁSZLÓ: Az elején szenvedtünk támadásban, nem találtuk meg a dél-koreai védekezés ellenszerét, túl közel voltunk a nyitott falukhoz, és egy az egyben harcoltunk velük. A második félidőben nagyobb sebességre kapcsoltunk, több mozgásunk volt, a saját fegyverükkel győztük le őket. A hajrához érve aztán nőtt is a dinamikánk, ezzel nyertünk.
ZUBAI SZABOLCS: Benne van a játékban, hogy a védőmmel így összeakaszkodunk, azzal nincs semmi gond. Nehéz ellenféllel nehéz meccset játszottunk, ez a stílus Európában senkinek nem fekszik, mégis tudtunk győzni.
IVÁNCSIK GERGELY: Elsődleges célunk volt, hogy a déli időben felpörögve tudjunk játszani, mert szerintem az ellenfélnek mindegy volt az időpont. Felvettük a ritmust az elején, amit aztán kisebb hullámvölgytől eltekintve hatvan percen át tartani tudtunk, de az igazán döntő az utolsó tizenöt-húsz perc volt, akkor őröltük fel őket végleg.

 

LONDON 2012, FÉRFI KÉZILABDA
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ
Dél-Korea–Magyarország 19–22 (9–7) – ONLINE TUDÓSÍTÁS
MAGYARORSZÁG: Fazekas, Mikler (kapusok), Császár 4 (2), Gulyás, Harsányi 1, Ilyés, Iváncsik G. 4, Lékai 5, Mocsai T., Nagy L. 3, Pérez 1, Schuch, Vadkerti 1, Zubai 3. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.
Kiállítások: 6, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 4/2, ill. 2/2.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik