Birkózás: Hatos a sportágban ötödik magyarként londoni kvótát szerzett

Vágólapra másolva!
2012.04.27. 13:25
Címkék
Hatos Gábor londoni kvótát szerzett a szabadfogású birkózók 74 kilogrammos kategóriájában, miután pénteken bejutott a döntőbe a kínai Tajjüanban zajló olimpiai selejtezőn.
Hatos Gábor (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Hatos Gábor (Fotó: Tumbász Hédi, archív)

 

A 2010-ben világbajnoki bronzérmes, idén Európa-bajnoki harmadik szombathelyi sportoló nagyszerű birkózással jutott be a legjobb négy közé, ahol a kirgiz Bator Bazarovot három menetben (1:0, 0:2, 1:0) győzte le az ötkarikás részvételért.

„Éppen most hívtam a szövetséget, hogy mondják le Gabi helsinki foglalását a jövő heti kvalifikációs versenyre, mert nem lesz rá szükség – nyilatkozta az MTI-nek a helyszínről Lázár János csapatvezető, a magyar szövetség alelnöke. – Egészen hihetetlen birkózással jutott a döntőbe, a negyeddöntő után tíz perccel kellett ismét szőnyegre lépnie, de megcsinálta, nagyon boldogok vagyunk.”

Hatos már a múlt heti szófiai kvalifikációs viadalon is közel volt Londonhoz, ám ott az elődöntőben nem bírt a sportág legendás alakjával, a hat év után visszatérő orosz Adam Szajtyijevvel, ezúttal azonban senki sem állította meg a fináléig vezető úton: a 16 között a tavalyi Eb-ezüstérmes Musza Murtazalijevet győzte le Örményországból két menetben (1:0, 2:0), majd a nyolc között ugyanilyen arányban az ukrán színekben szereplő Gija Csihladzét, s végül következett Bazarov.

A már tét nélküli fináléban Hatos két szoros menetben kikapott (0–1, 2–2) a mongol Unurbat Purevjavtól, és ezzel a második helyen zárta a viadalt.

Az athéni és a pekingi játékokat is megjáró Hatos Ligeti Dániel (120 kg) múlt heti szófiai sikere után a második szabadfogású, s összességében az ötödik magyar birkózó, aki biztosította a helyét a játékokon. A tavalyi világbajnokságon Sastin Marianna (63 kg), illetve a kötöttfogású Módos Péter (55 kg) és Deák Bárdos Mihály (120 kg) szerzett kvótát.

A kínai viadal első napján a másik három magyar egyaránt a negyeddöntőben kapott ki: Wöller Gergő (66 kg) és Veréb István (84 kg) veresége után a 96 kg-ban szereplő Kiss Gergely is ebben a szakaszban veszített, méghozzá két menetben (1:5, 0:4) az ukrán Eb-második Valerij Andrijcev ellen.

Közülük csak Veréb István került vigaszágra, miután legyőzője, a venezuelai José Daniel Díaz döntős lett. Veréb azonban a vigaszágon rögtön az első mérkőzésén kikapott, így ő is búcsúzott.

A kvóta nélkül maradt versenyzők számára az utolsó esélyt a Helsinkiben jövő héten sorra kerülő kvalifikációs viadal kínálja.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik