Viszik a hírnevünket – magyar labdarúgók a külföldi ligákban

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2019.01.16. 14:43
null
<a href="http://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/67/89/55/cikk_2678955/legiosok.jpg" target="_blank">A NAGYOBB MÉRET MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!</a>
A német élvonalban öt magyar futballista szerepel, de a topbajnokságokba azon kívül csak Olaszországba adunk játékost. Helyzetkép a világ élvonalbeli bajnokságaiban játszó magyarokról.

Túlzás lenne azt állítani, hogy hétről hétre futballistáink nevétől hangos Európa, a topbajnokságok közül három, az angol, a spanyol és – ahogy a PSG miatt az utóbbi időben egyre többen idesorolják – a francia élvonalban egyetlen csapat sem számol meccskeretében magyar labdarúgóval. Az olasz és főként a német első osztályban ugyanakkor folyamatosan izgulhatunk valamelyik válogatott futballistánkért, Európa hátrébb sorolt bajnokságaiban rendre letesszük névjegyünket, illetve a kontinensen kívül is találunk olyan országot, ahol labdarúgóink jó játékukkal öregbítik a magyar futball hírnevét.

TOPBAJNOKSÁGOK

Olaszországban Nagy Ádámot érdemes figyelemmel követni, a Bologna védekező középpályása harmadik idényét tölti a Serie A-ban. Csapata foggal-körömmel küzd a kiesés ellen, és a harcban rá is számítanak: az eddig lejátszott tizenkilenc bajnoki mérkőzésből tizenkettőn kapott lehetőséget.

Ennél is jobb a helyzet, ha Németországot nézzük. Szalai Ádámot 2010 nyara óta a Bundesliga jegyzett csatárai között tartják számon: 204 bajnoki mérkőzésen 49 gól és 22 gólpassz áll a neve mellett. Török sajtóhírek szerint felvetődött a szerződtetése a Galatasaraynál, ennél azonban sokkal inkább valószínű, hogy a tavaszt még a Hoffenheimben tölti, és a nyáron ingyen igazolhatóként szabadon dönt arról, hol folytatja tovább.

Szalai Ádám (jobbra) 2010 januárja óta szerepel a német élvonalban, s az előző idényben bronzérmes lett a Hoffenheim együttesével (Fotó: AFP)
Szalai Ádám (jobbra) 2010 januárja óta szerepel a német élvonalban, s az előző idényben bronzérmes lett a Hoffenheim együttesével (Fotó: AFP)

Arról, hogy a jövőben se maradjunk a Bundesligában eredményes magyar támadó nélkül, Sallai Roland gondoskodhat. A 21 éves támadó a nyári átigazolási időszak hajrájában szerződött a Freiburgba. Belépője remekül sikerült, első mérkőzésén gólt szerzett a Wolfsburg ellen (3–1). Nagy kár, hogy hét fordulóval később megsérült, és a teljes felépüléséhez a téli pihenő sem volt elég. Visszatérése kulcsfontosságú lesz – ha jó teljesítményt nyújt, hosszabb távon megragadhat a Bundesligában, ellenkező esetben könnyen bekerülhet a folytonos klubváltások, kölcsönadások hálójába.

Ennél sokkal stabilabb a helyzete a Leipzigben Gulácsi Péternek és Willi Orbánnak. Előbbit a Bundesliga legjobb kapusai között tartják számon, a néhány hónappal ezelőtt a magyar válogatott mellett döntő védőtársa 15 millió eurós becsült piaci értékével a legértékesebb válogatott labdarúgónak számít.

Ugyancsak a német első osztályban szerepel ifjabb Dárdai Pál, akinek az édesapja az edzője a Hertha BSC-nél.

EURÓPA

A NEVELŐKLUBOK ÖRÖME
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a 2018–2019-es idénytől az addig alkalmazott „fiatalszabály” helyett bevezette a produktivitási rendszert, amelynek célja a minőségi futballistákat nevelő egyesületek támogatása. Alapja a pályán eltöltött idő, amelyet a pontszámítási rendszer a mérkőzés szintje és a játékos életkora alapján súlyoz, a pontok alapján pedig kiszámítja a támogatás összegét. Ez annál nagyobb, minél nívósabb bajnokságban minél több percet tölt a pályán a futballista, ráadásul a külföldi bajnokságok ebből a szempontból extra szorzóval számíthatnak. Minőségi magyar labdarúgót nevelni a jelenlegi feltételek mellett tehát mindenképpen megéri.

Hogy jó magyar futballistákra mindenhol van kereslet, bizonyítja, hogy az olasz és német élvonal mellett tizenöt európai ország első osztályában játszik legalább egy. Kádár Tamás Ukrajnában a Dinamo Kijev alapembere, Nagy Dominikra Lengyelországban, a varsói Legiában tekintenek ugyanígy, tizennyolc bajnoki mérkőzésen szerzett négy gólja és hét gólpassza miatt nem alaptalanul.

Bogdán Ádám papíron a Liverpoolhoz tartozik, kölcsönben azonban Skóciában a Hibernian kapuját védi, állandó játéklehetőséghez jutva ezzel. Hasonló okból szerepel Cipruson Balogh Norbert, aki az olasz másodosztályú Palermótól távozott kölcsönbe az APOEL-be, és az utóbbi időben egyre több játéklehetőséget kap.

Érdekes megfigyelni, hogy az utóbbi években növekedésnek indult a szomszédos országok élvonalában szereplő magyar futballisták száma. Az élen Szlovákia jár, a bajnoki címért harcoló két klubban összesen öten (DAC: Kalmár Zsolt, Vida Kristopher, Vida Máté, Csóka Dániel; Slovan: Holman Dávid) szerepelnek, míg Horvátországban Gyurcsó Ádámra, Romániában Lang Ádámra, Ausztriában Szántó Tamásra és Szoboszlai Dominikra érdemes figyelni. Ismét lett egy légiósunk a norvég élvonalban Torvund Alexander (Stabaek) révén, s gyarapodott a görög légió is, a minap Korhut Mihály (Arisz Szaloniki) csatlakozott a Megyeri Balázs, Ugrai Roland (mindkettő Atromitosz) és Windecker József (Levadiakosz) alkotta táborhoz.

Sallói Dániel kulcsember a Sporting Kansas Citynél (Fotó: Reuters)
Sallói Dániel kulcsember a Sporting Kansas Citynél (Fotó: Reuters)

ÉSZAK-AMERIKA

Tíz évvel ezelőtt még meglehetősen furcsán néztek volna arra a futballistára, aki azt mondja, hogy az MLS-ben szeretné folytatni pályafutását, az észak-amerikai profi liga azonban olyan ütemben fejlődik, hogy most már európai topcsapatok is igazolnak onnan. Könnyen lehet, hogy ez vár Sallói Dánielre is, aki a Sporting Kansas City játékosaként kiváló idényt tudhat maga mögött, és 22 évesen még éppen idejében térhetne vissza az európai vérkeringésbe. Csapattársa, Németh Krisztián most kezdi újra felépíteni magát, a Budapest Honvédtól nemrégiben igazolt Baráth Botond pedig első idényére készül légiósként.

Ha a gólerősséget nézzük, vitathatatlanul Nikolics Nemanja (Chicago Fire) a legjobb magyar légiós a tengerentúlon, a 2017-es idény alapszakaszának gólkirálya mindent összevetve 65 MLS-találkozón 39 alkalommal talált az ellenfelek kapujába. Az ötödik magyar futballista az Egyesült Államokban Stieber Zoltán, aki a D. C. United színeiben az előző évben 27 mérkőzésen öt gólt szerzett és hat gólpasszt adott.

ÁZSIA

A sort egyértelműen Dzsudzsák Balázzsal kell kezdeni, aki tavaly jó ideig csapat nélkül készült, és végül nem tért vissza Európába, maradt az Emírségekben, az al-Ittihad Kalba ajánlatát fogadta el. Teljesítményét meglehetősen nehéz nyomon követni, de ez nem tartotta vissza Marco Rossit attól, hogy meghívja a válogatott keretbe és lehetőséget adjon neki az Észtország és a Finnország elleni Nemzetek Ligája-találkozón.

Rajta kívül Kazahsztánban Eppel Márton (Kajrat Almati) és Kleinheisler László (FK Asztana), Iránban Koman Vladimir (Szepahan), Hongkongban Vadócz Krisztián (Kitchee SC) lép időről időre pályára. A Kajrat keretének tagja volt az ősszel Elek Ákos is, aki néhány nappal ezelőtt a Mol Vidihez szerződött, bevallása szerint többek között azért, hogy a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga csoportkörében szerepelhessen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik