Tell után Vanczák Vilmos is mesterlövész: ő Európa leggólerősebb védője

Vágólapra másolva!
2012.01.01. 20:52
null
Vanczák egyik gólöröme a szezonbeli hétből (Fotó: Action Images)
Címkék
A Svájci Labdarúgó-szövetség a FIFA nyomására 36 pontot levont az FC Sion csapatától, így a piros-fehérek –5 pontról folytatják a bajnoki küzdelmeket – viszont 2011 után elmondhatják, a soraikban játszik Európa leggólerősebb védője. A 2011-es naptári rendszerű (tavaszi-őszi lebonyolítású) bajnokságokat és az őszi-tavaszi ligákat számítva Vanczák Vilmos két északír játékossal (Colin Coates, Daniel Lafferty) együtt 7 bajnoki góllal a legeredményesebb, viszont a magyar védőé a legjobb gólátlag és a legjobb Aranycipő-pontszám is.

Tizenhét mérkőzésen hét gól – egyik sem szabadrúgásból vagy büntetőből –, holtversenyben második hely a svájci Axpo Szuperliga góllövőlistáján, és első hely az európai gólvágó védők rangsorában. Vanczák Vilmos nem panaszkodhat szezonbeli teljesítményére eddig, hogy aztán mire lesz ez elég a Siont sújtó brutális pontlevonás után, az már csak a jövő zenéje.

Mindenesetre a 2011–2012-es bajnokságok őszi szezonja és a 2011-es tavaszi-őszi rendszerű bajnokságok lezárása után Vanczák Vilmos az egyaránt északír Colin Coates-szal (Crusaders) és Daniel Laffertyvel (Derry City) holtversenyben a leggólerősebb hátvéd. Az ír élvonalban futballozó Lafferty már túl van a teljes szezonon (Írországban vége a 2011-es bajnokságnak), ráadásul ő középpályásként is gyakran szerepet kap. Coates és Vanczák viszont a szezon valamivel több mint a felénél tart, és mindkét labdarúgó a rögzített játékhelyzetek specialistájának nevezhető: a magyar védő és az északír középhátvéd a csapat szöglet- és oldalszabadrúgás-variációinak egyik fő célpontja.

KÉT VANCZÁK-GÓL A XAMAXNAK

GÓLVÁGÓ VÉDŐK

Gólvágó védőnek lenni nem könnyű feladat: mutatja ezt például az, hogy a magyar NB I legutóbbi négy évtizedében öt hátvéd –Péter Zoltán (ZTE),Váczi Dénes (Tatabánya, 1991-ben góllövőlista-3. is volt, igaz, 11 találatából ötöt büntetőből szerzett), Bérczy Balázs (Újpest),Korsós György (Győr)ésZahorecz Krisztián(Kaposvár) – jutott el tíz gólig vagy tovább egy bajnoki idényben.

Nemzetközi szinten minden idők legeredményesebb védője a szabadrúgás- és büntetőspecialista Ronald Koeman, aki 533 meccsen 193 bajnoki gólt szerzett, ez egy csatárnak is becsületére válna. A holland bombázó egész elképesztő módon 32 bajnokin 21 gólt szerzett az 1987–1988-as szezonban, és a gólkirályi címre is tudott ezzel hajtani egy ideig. Koemant Daniel Passarella (143 bajnoki gól) követi a védők örök góllövőrangsorában, 100 gól fölé még Egardo Bauza (108), Fernando Hierro (107) és Paul Breitner (103) jutott. Mivel a statisztikák hiányosak, csak valószínűsíthetjük, hogy a magyar rekorder Solymosi Ernő (71 - a szezonrekordot is ő tartja 13 góllal), megelőzve Novák Dezsőt (69).

Összehasonlításul: remek szezon ide vagy oda, Vanczák egész karrierje során összesen 31 bajnoki gólt hozott össze – érdekes módon ebben az idényben már többet, mint teljes magyarországi pályafutása alatt összesen! A mostani nemzetközi védőgarnitúrából Graham Alexander (109 bajnoki találat), Roberto Carlos (84), Ian Harte (68), Marco Materazzi (55), Marcos Túlio Tanaka (55), John Arne Riise (47), Daniel van Buyten (46) tartozik a leggólerősebbek közé. A 2010–2011-es idényben a svéd Andreas Granqvist (akkor Groningen) volt a legeredményesebb védő európai élvonalbeli bajnokságban, 11-szer talált a hálóba.

Vanczák az európai Aranycipő-pontok alapján is vezet a védők között (10.5 pont, mivel a svájci élvonal másfeles szorzójú), az ő helyezése – holtversenyben – a legjobb a hátvédek közül az európai góllövőlistán, ráadásul gólátlagban is eddig a legjobbnak bizonyul. A védelem két szélén és középen is bevethető magyar hátvéd egyik célját már teljesítette – több gólt szerzett, mint a 2010–2011-es kiírásban –, a másikról így beszélt a svájci Blicknek.

„Célkitűzésem az is, hogy én legyek a legjobban fejelő játékos a ligában. Igyekszem felkészülni, sok meccset nézek, tanulmányozom az ellenfeleimet. Carles Puyol fejjátékát szeretném eltanulni, ő mindössze százhetvennyolc centiméter magas, mégis szinte mindegyik fejpárbaját megnyeri, egészen elképesztő. Figyeltem a játékát, és úgy vélem, senki nem tud olyan tökéletes időzítéssel felugrani, mint ő. Egy pillanattal mindig előbb ugrik az ellenfelénél, és ez pont elég is" – mondta Vanczák. A magyar védő góljai ellenére sem lehet biztos abban, hogy a 2012–2013-as szezonban is élvonalbeli csapat tagjának mondhatja magát – miután a svájci szövetség meghajolt a FIFA akarata előtt, és levont 36 pontot a Siontól, –5 pont maradt és egy szinte reménytelen küzdelem a kiesés ellen...

„Bevallom, sokkolt a hír, bár riogattak minket, de nem gondoltam volna, hogy ennyire súlyos büntetést kapunk. Gyanítom, hogy a FIFA nyomására született a döntés. Úgy érzem, ha nem kekeckedtünk volna annyit, a nemzetközi szervezet a svájci szövetségre hagyja az ügyet, s talán enyhébb büntetésben részesülünk. Elnökünk azonban azt szerette volna, hogy az Európa-ligába is visszakerüljünk, ezért hadjáratot indított a FIFA ellen. Egyelőre nem tudok mit tenni, csak bizakodom, hogy sikerül valamiféle egyezségre jutni" – nyilatkozta Vanczák a Nemzeti Sportnak a döntésre reagálva.

EURÓPAI HÁTVÉDEK GÓLLÖVŐLISTÁJA
JÁTÉKOS KLUB MECCS/GÓL ARANYCIPŐ PONT
7 gólos Vanczák Vilmos (magyar) FC Sion (svájci) 17/7 10.5
Colin Coates (északír) Crusaders (északír) 19/7 7
Daniel Lafferty (északír) Derry City (ír) 34/7 7
6 gólos Luis Ibánez (argentin) Dinamo Zagreb (horvát) 15/6 6
Antonis Jemelins (lett) Liepajas (lett) 18/6 6
Igors Savcenkovs (lett) Ventspils (lett) 29/6 6
Colin Nixon (északír) Glentoran (északír) 19/6 6
André Muri (norvég) Valerenga (norvég) 30/6 9
Jim Larsen (dán) Rosenborg (norvég) 29/6 9
Joona Toivio (finn) Djurgarden (svéd) 28/6 6
Chris Venables (walesi) Llanelli (walesi) 19/6 6
Nyikolaj Kasevszki (fehérorosz) Gomel (fehérorosz) 30/6 6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik