HIRDETÉS
HIRDETÉS
CSERHÁTI ANDRÁS 2017.12.30 09:28 Frissítve: 2017.12.30 10:07

Vadócz Krisztián: Újra válogatott akarok lenni!

A már 12 esztendeje külföldön futballozó Vadócz Krisztián beszélt a Nemzeti Sportnak sportautókról, címvédésről, és persze a Honvéd is szóba került.

HIRDETÉS
A rutinos Vadócz Krisztián a tétmeccseken is bűvöli a labdát, középpályásként már négy gólt szerzett a hongkongi élvonal 2017–2018-as idényében (Fotó: www.kitchee.com)

 

– Szóval nem az igazi a kinti konyha?
– Finoman szólva sem az – mondta lapunknak Vadócz Krisztián, a hongkongi élvonalban szereplő, bajnoki címvédő Kitchee SC 32 esztendős, 40-szeres válogatott középpályása. – Mivel szeretik az itteniek a labdarúgást, elég nagy a médiafelhajtás, így engem is bemutattak egy kisfilmben a drukkereknek. Megkóstoltattak velem minden helyi ételt, s mit mondjak, nem voltam elragadtatva… Még a tengeri herkentyűkkel nem is lenne baj, de a csirkét és a marhát úgy készítik el, s olyan szószokkal öntik le, amelyek nem nyerték el a tetszésemet. De nincs ezzel semmi baj, hiszen nekik meg nyilván a magyar konyha lenne furcsa.

MÉRETES SZAKADÉK

A hongkongi bajnokságban tíz együttes szerepel, az első helyezett az Ázsiai Bajnokok Ligájában, míg a második a BL-selejtezőben indulhat. A liga utolsó helyezettje kiesik az élvonalból. Hogy nagy a szakadék a csapatok között, jelzi, hogy az első Kitchee és a harmadik Dreams között nyolc fordulót követően már kilenc pont a különbség.

– A hongkongi élet is fura egy európai ember számára?
– Hongkong hatalmas, szórakoztató város, ha innen el sem lehetne mozdulni, akkor sem lenne semmi probléma, hiszen itt mindent megkap az ember. Mindig lehet újdonságokat felfedezni, rengeteg a kivetítő az utcákon, mintha egy show részesei lennénk. Budapesti vagyok, vagyis a nyüzsgést ismerem, de a hihetetlen mennyiségű fényreklám miatt teljesen más érzése van errefelé az embernek. Hongkong kicsit Mumbaira hajaz, az indiai város sem alszik sohasem. Állandó a több száz lóerős sportautók bőgése, de sajnos a lég- és fényszennyezés is. Viszont sok a zöldfelület, vagyis ha szeretnénk, a feleségemmel felruccanhatunk valamelyik hegyre. A kínaiak azt mondják Hongkongra, hogy már Nyugat, a Nyugat meg azt mondja, ez már Kína… A kettő között van az igazság. De nem turistának érkeztem, vagyis természetesen a futball az elsődleges.

– Vezetik a bajnokságot nyolc forduló után – sikerül a címvédés?
– Mivel csak három pont az előnyünk a második Pegasus előtt, egyáltalán nem telt nyugodtan a karácsonyi időszakunk. De nincs megállás, pénteken edzőmeccset játszottunk, majd két hét múlva folytatódik a bajnokság. Égek a vágytól, hogy újra sikereket érjünk el a csapattal. Idekint három kupasorozat indul, a Senior Shieldből sajnos kipottyantunk – ami rendkívül fájó pont a szezonban, hiszen ez amolyan Magyar Kupa itt Hongkongban. De hasonló presztízzsel bír az FA-kupa is, abban még állunk, csakúgy, mint a Ligakupának megfelelő Sapling-kupában. No és ugye az Ázsiai Bajnokok Ligájában is szerepelünk februártól. A klub ambiciózus, ez nagyon szimpatikus, a vezérkar szeretne néhány új játékost szerződtetni, hogy még erősebb kerettel vágjunk neki az évnek.

– S ebben kulcsszerep hárulhat önre – már négy gólnál tart az élvonalban.
– Kicsit többet támadhatok, mint korábban, mert a középpályástársam több védekező feladatot lát el, mint én. Maradjunk annyiban, hogy a négy gólom úgy jöhetett össze, hogy jókor voltam jó helyen… Mindenki csak a gólokat látja, de engem jobban foglalkoztatnak a gólpasszok, vagy a gólpasszt megelőző passzok. Ebből nekem sok van, a szélsőink rendre várják is, hogy pattanjon le előttük labda – ha nem indítom őket pontosan, nagyon mérgesek.

VADÓCZ KRISZTIÁN
 Született: 1985. május 30., Budapest
Posztja: középpályás
Válogatottság/gól: 40/2
Klubcsapatai: Kispest-Honvéd/Budapest Honvéd (2002–2005), Auxerre (francia, 2005–2007), Motherwell (skót, 2007), NEC Nijmegen (holland, 2007–2008; 2011–2012), Osasuna (spanyol, 2008–2011), Odense (dán, 2012–2014), Pune City (indiai, 2014), Grasshoppers (svájci, 2015), Deportivo Alavés (spanyol, 2015–2016), Perth Glory (ausztrál, 2016), Mumbai City (indiai, 2016), Kitchee (hongkongi, 2017–)

– Hogyan képzeljük el a hongkongi ligát, mennyire erős?
– Így, egy év tapasztalattal a hátam mögött azt mondom, kicsivel gyengébb, mint egy közepes nyugat-európai bajnokság. A nézőszám általában néhány ezres, bár nyilván a BL-ben ez ötszámjegyűre duzzad majd. Nem olyan a hangulat, mint egy-egy indiai meccsen, amikor hatvanezren ültek a lelátókon…

– Érezhetően megszerette a hongkongi életet, de pályafutása során már tizenkét klubban szerepelt – elképzelhetőnek tartja, hogy a nyáron, amikor lejár a szerződése, továbbáll?
– Aki megnézi, játszottam néhány csapatban, vagyis persze, benne van a pakliban. De mindig az dönt, hogy a klub és az én céljaim megegyeznek-e, s ha igen, van-e esély a megegyezésre.

– Lehet, hogy hazatér?
– Előfordulhat, hogy egyszer még játszom Kispesten – az biztos, ha még játszom Magyarországon, nem kérdés, hová szerződöm. Csak a Honvéd! De tudjuk, a bajnokcsapatba nehéz beférni… Hogy egyáltalán ez a lehetőség szóba kerüljön, nemcsak nekem kell jól futballoznom, hanem a klubnak is érdeklődést kell mutatnia. Minden nyáron a Bozsik-stadionban edzek, örülök, hogy lehetőséget kapok Kispesten. Olykor az NB III-as csapattal, máskor valamelyik utánpótlás-együttessel edzem, úgyhogy olyanokat is ismerek, akiket a nagyközönség még nem feltétlenül. Tisztában vagyok azzal, hogy kik mutatkozhatnak be hamarosan az NB I-ben.

– Ön tizenöt évvel ezelőtt, 2002 őszén debütált az élvonalban. Meddig tart még a pályafutása?
– Sokáig szeretnék még futballozni, ez biztos. De az is igaz, hogy már tíz esztendeje tervezem a pályafutásom utáni életet.

– Hogyan képzeli el a jövőjét?
– Lehet, edzőként dolgozom majd, de a menedzsereim már mondták, hogy annyi átigazolásban vettem részt, hogy sportigazgatóként is tevékenykedhetnék. Meglátjuk, mit hoz a jövő.

– Válogatottságot hozhat?
– Már több alkalommal is kijelentettem, hogy újra válogatott akarok lenni! Csakúgy, mint tíz éve mindig, most is az lebeg a szemem előtt, hogy 2011 után megint pályára lépjek. Remélem, aki lát majd futballozni, azt mondja, hogy elegendő vagyok ehhez a szinthez. Addig pedig marad nekem Hongkong.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.04 23:46:15

Légiósok BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Örülnék, ha Dzsudzsák Balázs egyszer, akár pályafutása végeztével őszintén beszélne döntéseinek miértjéről, az előtte kinyíló vagy éppen bezáruló kapukról, mert ha valamit hiányolok még pályafutásával kapcsolatban, az az, hogy sohasem derült ki, mit miért választott.

2018.11.27 14:40:45

Légiósok nemzetisport.hu

Gráczer Zoltán országszerte bemutató edzéseket tartott, közben ő is leckét kapott nyitottságból, tiszteletből.

2018.11.17 10:03:52

Légiósok SOMOGYI ZSOLT

Mekkora előnyt és hátrányt jelent az ismert és szakmabeli édesapa?

2018.11.14 09:19:17

Légiósok TÓTH ÁDÁM

Azt üzeni válogatottbeli csapattársainak, hogy harcoljanak a hazáért és a címeres mezért.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS