Szoboszlai Dominik: Egyelőre nem akarok a klubváltással foglalkozni

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2020.06.27. 08:45
null
Szoboszlai Dominik sok pluszmunkát végzett az elmúlt hónapokban
Jó csatárok, jó középpályások, jó védők: ez a salzburgi eredményesség kulcsa a gólokat szerző és gólpasszokat adó Szoboszlai Dominik szerint.

 

– Három-négy naponta jönnek a meccsek. Bírja?
– Hogyne, sőt, nagyon élvezem, hogy ilyen sűrűn játszunk – válaszolta lapunknak Szoboszlai Dominik, a Salz­burg 19 éves, nyolcszoros magyar válogatott középpályása. – A pályán érzem igazán jól magam, örülök, hogy ismét futballozhatunk. Az igazi persze az lenne, ha szurkolók is lehetnének a stadionban, de egyelőre ehhez a helyzethez kell alkalmazkodni. Olyan persze nincs, aki ilyen sűrű menetrend mellett a nyolcadik meccs után sem érez fáradtságot, de bírom. Júniusban eddig minden bajnokin kezdőként kaptam lehetőséget, remélem, ez a hátralévő három fordulóban sem változik.

– A formája alapján aligha. Az újraindulás óta lejátszott nyolc találkozón hat gólt szerzett és kilenc gólpasszt adott, a legutóbbi, Rapid elleni hét kettes győzelemből egy góllal és három gólpasszal vette ki a részét.
– Pedig azon a meccsen nem kezdtünk jól, a Rapid szerezte meg a vezetést. Utána azonban összekaptuk magunkat, tíz perc alatt megfordítottuk a meccset, és a végén kiütéssel győztünk.

MÓDOSULT VÁLOGATOTTUNK NL-PROGRAMJA

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) pénteken kihirdette a Nemzetek Ligája módosított programját, amelyben a magyar válogatott négy mérkőzésének dátuma is módosult. A szeptemberi dupla fordulóban maradtak az eredeti időpontok, azaz Marco Rossi szövetségi kapitány együttese 3-án Törökország vendége lesz, majd három nappal később az orosz csapatot fogadja. A két októberi körben a mieink találkozóira az eredeti időponthoz képest két nappal később kerül sor: Szerbiában 11-én, míg Oroszországban 14-én lépnek pályára. Novemberben pedig egy nappal csúszott a meccsek dátuma, így Szerbia 15-én, Törökország pedig 18-án játszik hazánkban.

– Zlatko Junuzovic pedig lőtt egy gyönyörű gólt az ön szöglete után, ami a Puskás-díjra is esélyes lenne, ha az idén átadnák a legszebb gólért járó elismerést. Begyakorolt figura volt?
– Nem, de a korábbi szögleteknél észrevettem, hogy egyedül hagyják, nem figyelnek rá a tizenhatos sarkánál. Szóltam neki, hogy figyeljen, mert a következő szögletnél odarúgom neki a labdát. Bejött, ő pedig remekül találta el a labdát, hatalmas gólt ragasztott a léc alá.

– Legutóbb hét gólt szereztek, összesen pedig már kilencvenkilencnél járnak a bajnokságban, ami az európai ligákat tekintve is kiemelkedő teljesítmény. Minek köszönhető a csapat kimagasló eredményessége?
– Egyszerű: jó csatáraink, jó középpályásaink és jó védőink vannak. Gólra törő futballt játszunk, hátul pedig igyekszünk lenullázni az ellenfél játékosait.

– Tavaly októberben az angol bajnokságot toronymagasan megnyerő Liverpool otthonában négy háromra elveszített meccsen is három gólt szereztek, pedig a legtöbben bizonyára inkább beálltak volna védekezni az Anfielden.
– Nem tudom, azzal mit értünk volna el... Viszont azt tudtuk, milyen erős a Liverpool, akkor sem lettek volna jobbak az esélyeink, ha betömörülünk a kapunk elé. Így legalább játszottunk egy izgalmas, gólokban gazdag mérkőzést, amire sokáig emlékezhetnek a szurkolóink.

– A folytatás óta elképesztő formában futballozik, nemrégiben az edzőjük, Jesse Marsch hangsúlyozta, mentálisan és erőnlétileg nagyszerű állapotban tért vissza. Ennyire elszántan készült a kényszerszünetben?
– Egy napra sem álltam le, otthon a szobámat és az erkélyemet konditeremmé alakítottam, és ott készültem a folytatásra. Aki ismer, tudja, mennyire lelkiismeretesen dolgozom a céljaim elérése érdekében. Sok pluszmunkát végeztem az elmúlt hónapokban, ez így lesz a jövőben is, de profi futballistaként szerintem ez a minimum.

– Mindenesetre a nemzetközi sajtó egyre többet ír önről, a közelmúltban felkerült a legjobb Európában játszó huszonegy éven aluli játékosnak járó Golden Boy-díj jelöltjeinek százas listájára.
– Örültem neki, de ez még csak az első lépcsőfok, remélem, hogy a húszas listán is ott lesz a nevem, úgy érzem, ez reális lehet. Igazán boldog akkor lennék, ha bekerülnék az első tízbe. Nagyszerű futballisták szerepelnek a listán, ott van mások mellett a nemrégiben még a Salzburgban játszó Erling Haaland, kíváncsi vagyok, ki lesz az idei győztes.

– Marco Rossi azt nyilatkozta, jelenleg mindössze két mezőnyjátékos van, akinek a formája miatt nem aggódik az őszi Nemzetek Ligája-mérkőzések, valamint a Bulgária elleni Európa-bajnoki pótselejtező miatt. Tudja, melyik két labdarúgót említette?
– Talán Sallai Rolandot és engem. Pillanatnyilag valóban mi kapunk rendszeres játéklehetőséget, de a bolgárok elleni meccsig még sok minden változhat. Remélem, úgy tudunk kifutni a pályára, hogy mindenki kicsattan az erőtől és duzzad az önbizalomtól. Mindannyian tudjuk, mekkora a tét, ha nyerünk, Romániával vagy Izlanddal játszhatunk azért, hogy jövőre hazai közönség előtt futballozhassunk az Európa-bajnokságon. Nem akarjuk veszni hagyni ezt a lehetőséget.

– Tudom, hogy nem szívesen beszél a jövőjéről, de megkerülhetetlen a kérdés, az utóbbi hetekben ugyanis rengeteg topcsapat érdeklődéséről lehetett olvasni, és az olasz sajtóban is egyre gyakoribb téma az esetleges klubváltása.
– Örülök, hogy nagy klubokkal hoznak hírbe, de ezzel továbbra sem akarok foglalkozni. Van még hátra három forduló az osztrák bajnokságból, egyelőre arra fókuszálok, a jövőmmel kapcsolatban csak annyi a biztos, hogy igyekszünk a lehető legjobb döntést meghozni, ha elérkezik az ideje.

– A bajnokságban három fordulóval a zárás előtt nyolc ponttal vezetnek a Linz előtt. Ünneplésre lesz lehetőségük, ha sikerül a címvédés?
– Ezen ráérünk később gondolkodni, előbb legyünk bajnokok. Megvan rá az esélyünk, hogy július ötödikén már biztos aranyérmesként menjünk a Linzhez, s ha így lesz, akkor is komolyan vesszük a meccset, megadjuk a tiszteletet az ellenfélnek. Főleg azután, hogy májusban pontlevonással sújtották őket a karanténintézkedések megszegése miatt.

A Nemzetek Ligája csoportbeosztása

B-osztály
1:
Románia, Észak-Írország, Norvégia, Ausztria
2: Izrael, Szlovákia, Skócia, Csehország
3: MAGYARORSZÁG, Törökország, Szerbia, Oroszország
4: Bulgária, Írország, Finnország, Wales

A magyar válogatott menetrendje
Szeptember 3., 20.45:
Törökország–Magyarország
Szeptember 6., 18.00: Magyarország–Oroszország
Október 11., 20.45: Szerbia–Magyarország
Október 14., 20.45: Oroszország–Magyarország
November 15., 20.45: Magyarország–Szerbia
November 18., 20.45 :
Magyarország–Törökország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik