Szalai és a BL-álom: Nem szeretnék elbukni ilyen közel

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.23. 08:49
null
Szalai Ádám (balra) szerint a Schalke nem engedheti meg magának, hogy lemaradjon a BL-főtábláról (Fotó: Imago)
Két forduló után egy pont – és hét kapott gól – a Bundesligában, a BL-rájátszás első meccsén pedig egy egy hazai környezetben a görög PAOK ellen. A Schalke magyar labdarúgója, Szalai Ádám a Nemzeti Sportnak arról beszélt: nagyon közel került egyik álma megvalósításához, és nagyon nem szeretne elbukni. Azt viszont tudja: ehhez csapata védekezésének jelentősen javulnia kell.



„Ugyanabba a folyóba lépünk – válaszolta Szalai Ádám, aki a szerda esti összecsapáson 0–0-nál gólpasszt adott Jefferson Farfánnak. – Ne szépítsük, ezeken a meccseken rosszul néztünk ki, és hiába gondoltuk úgy a PAOK elleni találkozón, hogy a második gólt megszerezve kedvező helyzetbe hozzuk magunkat, végül mi kaptunk egyet. Méghozzá olyan gólt, amely egyértelműen a mi hibánkból született. Holott az első félidőben hetven százalékban nálunk volt a labda, nem éreztem, hogy baj lehet. De legalább van visszavágó.”

„FÉLELMETES JELENETEK VOLTAK”
A szerdai BL-selejtezőn a gelsenkircheni szurkolók ellen elkövetett rendőri túlkapás miatt kivizsgálást követel a Schalke. A hazai drukkerek a találkozó második félidejében kifeszítették a macedón Vardar Szkopje szurkolói táboráról készült drapériát, amit a vendégek – mivel a görögök régóta rossz viszonyt ápolnak Macedóniával – sértésnek vettek. A Schalke tájékoztatása szerint ezt követően mindkét fél támadással fenyegetőzött, ezért a rendőrök a beavatkozás mellett döntöttek, és könnygázt is bevetve megfékezték a hazai szurkolókat.
„A második félidőben szemben álltam azzal a szektorral, ahol kitört a balhé. Én ilyet még nem láttam. És nem csupán a könnygáz került elő, tényleg félelmetes jelenetek voltak” – mondta Szalai Ádám.
A Schalke támadójátéka amúgy összeszedettnek tűnik, sokkal nagyobb baj azonban az, hogy erre a védekezése is képes. Mármint a kapott gólokat tekintve…

„A csapat védekezése – hangsúlyozom, nem kizárólag a hátvédeké, hanem a csapaté, beleértve saját magamat is – nem megfelelő, labdavesztés után sokkal hatékonyabbnak, agresszívabbnak kell lennünk, különben olyan gólokat kapunk, mint Wolfsburgban vagy a PAOK-tól. Márpedig a görög csapat ellen az idény egyik legfontosabb párharcát vívjuk, a Bajnokok Ligája-főtábla, tehát óriási a tét. Én még sohasem játszottam BL-főtáblás mérkőzést, és nem szeretnék elbukni ilyen közel az egyik álmom megvalósulásától.”

Egy ilyen idényrajtot követően, amikor a csapatjáték változtatásra szorul, előtérbe kerülhetne a szakmai munka első számú felelőse és irányítója. De vajon a Schalkénál Jens Keller milyen lépéseket tett?

„A pályán nekünk kell megoldanunk a feladatokat. Kell legalább egy vezéregyéniség, aki a teljesítményével és a hozzáállásával felfelé húzza a többieket, mert a csapatunkat most húzni kell. Klaas-Jan Huntelaar a múlt héten megsérült, de rajta kívül is vannak jó játékosaink, sikerülnie kell. Mi a Schalke vagyunk, és a Schalke nem engedheti meg magának, hogy lemaradjon a BL-főtábláról.”

Hannover, PAOK, Leverkusen, Mainz, Bayern München, plusz a románok elleni selejtező – Szalai Ádám szép, ám egyben nehéz időszak elé néz.

„Kell is, mert meggyőződésem, hogy ezek a meccsek és kihívások még erősebbé tesznek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik