Szabics: Nem akartam elveszíteni a civil életemből három-négy évet

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.01. 09:44
null
A támadó nem akart három-négy évet még elfocizgatni (Fotó: Action Images)
A Sport Klub Dodzsem című műsorának vendége volt Szabics Imre, az aktív pályafutását 32 évesen a napokban lezáró labdarúgó. A 36-szoros válogatott futballista továbbra is a Sturm Graz alkalmazásában marad, de már nem mint az első keret tagja, hanem a játékos-megfigyelői hálózat koordinátora. A támadó elmondta azt is: fontosabb volt számára a civil karrierjének építése, mint hogy három-négy esztendeig még elfocizgasson valahol.

 

„Úgy terveztem, hogy jövő nyáron hagyom abban a labdarúgást, de azzal, hogy a Sturm Graz ilyen rosszul kezdte a szezont, minden megváltozott – mondta Szabics. – A klub ugyanis úgy tervezte, hogy jövő nyáron nagyon átalakítja, megfiatalítja a csapatot, ám ezt a lépést, mivel a kitűzött célokat ebben a szezonban már nem tudja elérni, előrébb akarták hozni egy évvel. Nem akartak várni vele még egy teljes esztendőt, nem akartak elfecsérelni ennyi időt. Azt mondták nekem, hogy a jelenlegi idényben már kevesebbet játszom, és kérdezték, hogy mit tervezek a jövőmmel kapcsolatban. Mondtam nekik, hogy jövő nyáron amúgy is szerettem volna befejezni, tehát most egy közös, minden fél számára optimális megoldást találtunk.”

Nem szokványos, hogy egy válogatott kerettag szezon közben, ráadásul 32 évesen hagyjon fel az aktív játékkal, de Szabics szerint az ő szemszögéből nézve mindez érthető lépés.

„Igazából semmi különös nem történt szerintem, csupán annyi, hogy én és a klub is egy évvel előrébb hozta a jövő évi terveit. Olyan nagyon nagy változás tehát elvileg nem történt. Nyilván ez nagyon meglepő lehet mindenki más számára, de úgy érzem, hogy nekem már nem a labdarúgó-karrieremet kell építenem, hanem a civil életemet. Számomra ez sokkal fontosabb volt jelen állás szerint, mint hogy három-négy évet még elfocizgassak, és ezzel elveszítsek a civil életemből három-négy évet. Ez egy nagyon megfontolt és felelősségteljes döntés volt, ami nem egyik napról a másikra született.”

Visszavonuló grazi légiósunk hozzátette: a klub szezon előtt kitűzött célja az első három hely valamelyikének megszerzése volt, a keret is ennek megfelelően lett összeállítva a nyáron. Viszont a rossz rajt átírta a programot, s már most megkezdték az eredetileg csak jövő nyárra tervezett átalakítást.

„Így működik a labdarúgás. Valóban furcsa lehet, hogy mindez most történt meg, és nem mondjuk a szezon előtt, viszont menet közben jöttek a változások, melyek mindezt kiváltották. Nem volt semmiféle fegyelmezetlenség vagy minőségbeli probléma, a klub egyszerűen másként volt kénytelen tervezni szeptembertől, ezért alakult így az én helyzetem.”

A 36-szoros válogatott elmondta: nagyon szép éveket töltött el játékosként a labdarúgásban, és büszke arra, hogy 15 évet légiósként húzott le.

„Nincs bennem semmiféle csalódottság. Új feladatom van, és megpróbálom a legjobb tudásom szerint ellátni. A feladatom a jövőben összetett lesz, hiszen nálunk a játékos-megfigyelői részleg kialakításra szorul, és ennek leszek én a koordinátora, vezetője. Utóbbi azért furcsa lesz számomra, hiszen volt játékostársaimmal dolgozhatok majd együtt. Inkább társak leszünk, de valakinek mégis össze kell fognia ezt a fajta munkát, ami elég összetett tevékenység. Nemcsak a felnőttcsapat számára kell megtalálni azokat a futballistákat, akik jövőre a keretet alkotják, hanem hosszabb távban is gondolkodnunk kell, nyilván az utánpótlásra is kiterjed ez a feladatkör.”

Szabics Imrének elmondása szerint a válogatott nagyon hiányzik majd, hiszen meggyőződése, hogy csapatunk meg tudja szerezni a második helyet a vb-selejtezőcsoportjában, és ő is szeretett volna részese lenne egy világbajnoki szereplésnek, amiről viszont így lemarad. Erről azonban már az észtek elleni meccs után tájékoztatta Egervári Sándor szövetségi kapitányt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik