Nem Marko Futac! – horvátnak hitték, magyarként írhat történelmet

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2017.05.24. 17:20
null
Futács tesz róla, hogy Horvátországban megjegyezzék a nevét (Fotó: archív)
A napokban a horvát sajtóban is slágertémának számít a legutóbbi bajnoki fordulóban, az Inter Zapresic ellen négy gólt szerző, ezzel 16 találatnál járó és a góllövőlista élére ugró Hajduk-csatár, Futács Márkó, aki több szempontból is történelmet írhat a horvát élvonalban. A nyári átigazolási időszakhoz közeledvén a csatár piaci lehetőségeiről ügynökénél, Filipovics Vladannál érdeklődtünk, aki elmesélte, egyre többen keresik különböző országokból a játékos miatt, és sokan hiszik azt, már csak a neve alapján is, hogy horvát labdarúgóról van szó.


TÖRTÉNELMET ÍRHAT – DÉLSZLÁV GÓLKIRÁLYOK NYOMÁBAN

A HORVÁT ÉLVONAL GÓLLÖVŐLISTÁJA – ÉLCSOPORT
Futács Márkó (Hajduk, magyar) 16 gól
Franko Andrijasevic (Rijeka, horvát) 15 gól
Armin Hodzic (Dinamo Zagreb, bosnyák) 15 gól
Muzafer Ejupi (NK Osijek, macedón) 14 gól
El-Arbi Hillel Szudani (Dinamo Zagreb, algériai) 14 gól

Futács Márkó csapata, a horvát élvonalban 3. helyen álló Hajduk Split pénteken a Slaven Koprivnica vendégeként fejezi be a szezont, és ha a magyar csatár a kaproncai meccs után is megőrzi egytalálatos előnyét a góllövőlistán 2. helyen álló, 15-15 gólos Franko Andrijasevic (Rijeka), Armin Hodzic (Dinamo Zagreb) duóval szemben, több szempontból is történelmet ír.

Először is ő lehet az önálló Horvátország élvonalbeli bajnoksága, a Prva Liga 1992 óta íródó történetének első olyan külföldi gólkirálya, aki nem délszláv származású (a 2007-ben 34 találattal gólkirály brazil Eduardo sem délszláv, de őt 2002-ben honosították, így már nem számított légiósnak). A Hajduk Split pedig a 25 év alatt másodszor adhatná a gólkirályt. Legutóbb éppen az első szezon végén végzett Hajduk-játékos az élen, Adrian Kozniku 12 góllal.

Az is igaz, hogy három szezon után most fordul elő újra, hogy 20 találat alatt marad a gólkirály (hacsak nem szerez ismét négyet Futács), viszont korábban gyakran volt példa erre. 2009-ben például a ma már a Juventusszal BL-döntőre készülő Mario Mandzukic (Dinamo Zagreb) lett 16 góllal gólkirály, de ő 28 meccsen lőtt ennyit, míg Futács eddig 25 bajnokin lépett pályára ebben a szezonban.

Ami még mindenképp említést érdemel, hogy a horvát élvonal legutóbbi három gólkirályából ebben az idényben már mind a hárman topligában termelték a gólokat: a macedón Ilija Nesztorovszki az olasz Palermóban (30 meccs, 10 gól), Andrej Kramaric a német Hoffenheimben (34 meccs, 15 gól), Duje Cop pedig az olasz Cagliari kölcsönjátékosaként a spanyol Sporting Gijónban (31 meccs, 9 gól). Adja magát a kérdés, merre vezethet az útja Futács Márkónak, aki az említetteknél idősebb korára, 27 évesen lehet gólkirály?

„Egy gólkirályra mindenhol jobban odafigyelnek, legyen szó bármilyen bajnokságról. Kiváltképp igaz ez Horvátországra, ahol amúgy is sok külföldi megfigyelő fordul meg a mérkőzéseken. Futács Márkó teljesítménye azért is kiemelkedő, mert Horvátországban ritkán jutnak ilyen magasságba a góllövőlistán külföldi játékosok, a nem délszláv futballistákra pedig egyáltalán nem jellemző ez. Teljesítményének értékét növeli, hogy nem a legtöbb gólt szerző bajnokcsapatban nyújtott kiemelkedőt és a Lokomotiva Zagrebet leszámítva mindegyik ellenféllel szemben eredményes tudott lenni" – fogalmazott a Nemzeti Sport Online megkeresésére a csatár menedzsere, Filipvocs Vladan.

A LEGUTÓBBI TÍZ GÓLKIRÁLY A HORVÁT ÉLVONALBAN
2015–2016 Ilija Nesztorovszki (Inter Zapresic, macedón állampolgár) 25 gól
2014–2015 Andrej Kramaric (Dinamo Zagreb, horvát) 21 gól
2013–2014 Duje Cop (Dinamo Zagreb, horvát) 22 gól
2012–2013 Leon Benko (Rijeka, horvát) 19 gól
2011–2012 Fatos Beciraj (Dinamo Zagreb, montenegrói) 15 gól
2010–2011 Ivan Krstanovic (NK Zagreb, bosnyák) 19 gól
2009–2010 Davor Vugrinec (NK Zagreb, horvát) 18 gól
2008–2009 Mario Mandzukic (Dinamo Zagreb, horvát) 16 gól
2007–2008 Zelimir Terkes (Zadar, bosnyák) 21 gól
2006–2007 Eduardo (Dinamo Zagreb, horvát) 34 gól
Forrás: wikipedia

FUTÁCS TAVALY MÉG AZ NB I-EN GONDOLKODOTT – NYÁRON ÉLETE SZERZŐDÉSÉT KÖTHETI

„Amikor Márkó Horvátországba igazolt, az volt a célunk, hogy a hosszú sérülése után újra játékba lendüljön, mert tudtam, hogy ha itt kiemelkedően teljesít, akkor tovább tud lépni. Erre nyáron biztosan meg is lesz a lehetősége. Azt azonban most nehéz megmondani milyen irányba mehet. Az elsődleges cél persze Nyugat-Európa lenne, de miután a klub élt opciós jogával és további egy évvel meghosszabbodott Márkó szerződése, bármekkora összeget kérhet érte, akkorát is, melyet az iránta érdeklődő nyugati klubok már nem biztos, hogy kifizetnének. Mindenesetre minden ajánlatot meghallgatunk majd” – folytatta Filipovics, aki szerint Futács kezdetben tartott attól, hogy nem hoz jó döntést a Hajdukkal.

NÉVJEGY – FUTÁCS MÁRKÓ
Született: 1990. február 22., Budapest.
Állampolgárság: magyar
Magasság/testsúly: 196 cm/ 89 kg
Junior klubjai: II. kerületi VSE, FTC, AS Nancy (francia), Werder Bremen (német)
Profi klubjai: Werder Bremen (német, 2009–2011), Ingolstadt (német, kölcsönben, 2010–2011), Portsmouth (angol, 2011–2012), Leicester (angol, 2012–2014), Blackpool (angol, kölcsönben, 2013), DVTK (kölcsönben 2013–2014), Mersin (török, 2014–2016), Hajduk Split (horvát, 2016-tól)
Válogatottság: 3-szoros felnőtt, 29-szeres utánpótlás-válogatott
Legnagyobb sikere: U20-as vb-bronzérmes (2009)

Tavaly nyáron, amikor Márkó először hallott a horvát lehetőségről, még nem volt meggyőződve róla, hogy ez lesz számára a legjobb választás, és erősen tanakodott, Magyarországot vagy Horvátországot válassza-e – tekintett vissza a menedzser. – Szerencsére azonban sikerült meggyőznöm, hogy itt sokkal inkább fel tudja hívni magára a figyelmet, mint az NB I-ben. Nem beszélve arról, hogy a Hajduk portugál sportigazgatója, Mario Branco már ismerte őt, és sokkal inkább érződött rajta, hogy komoly terveik vannak Márkóval, mint a magyar érdeklődőkön, akik a sérülése után talán tartottak attól, hogy nem sikerül újra formába lendülnie. A kezdet nehéz is volt, időre volt szüksége, de aztán elkapta a fonalat. Ebben nagy segítségére volt a szezon közben érkező új vezetőedző, a korábban a Videotonnal bajnoki címet nyerő Joan Carrillo is, aki jól ismerte Márkót Magyarországról, és akkor is bízott benne, ha egy-két meccsen nem talált a kapuba. Mostanra pedig eljutott odáig, hogy a horvát liga valaha volt legjobb légiósai között emlegetik, és már meghívták a szezont lezáró hivatalos díjátadó gálára is, melyen az idény legjobb játékosait is jutalmazni fogják különböző kategóriákban."

NEM MARKO FUTAC, HANEM FUTÁCS MÁRKÓ

Kíváncsiak voltunk, hogy Filipovics véleménye szerint mennyiben segíthetné Futács további előmenetelét, ha ismét szerepelhetne a magyar válogatottban, hiszen az U20-as vb-bronzérmes, háromszoros felnőttválogatott csatár 2014 júniusa óta nem lépett pályára a nemzeti csapatban, és Bernd Storck szövetségi kapitány legújabb, júniusi keretében sem szerepel a neve.

„A válogatottság minden játékosnak jó lehetőség, hogy nemzetközi szinten is megmutathassa magát, hogy megismerjék a nevét. Futáccsal kapcsolatban érdekes, hogy a neve alapján nemrég horvátnak nézték, mivel a válogatottból nem ismerték, meg is kérdezték tőlem, mennyi esélyt látok rá, hogy Mario Mandzukic és Nikola Kalinic mellett egyszer feltűnjön a horvát keretben is, mert a teljesítményét látva akár erre is lehet esélye. Mire közöltem, ha valaki nem tudná, ő nem Marko Futac, hanem Futács Márkó, és magyar állampolgár!"

Az Inter Zapresic elleni parádé:


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik