Mikor menjenek külföldre? - Kovács, Varga, Radó

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2013.05.30. 17:23
null
Varga József után Radó András és Kovács István is kipróbálhatja magát külföldön<br /> – a nehéz kérdés: mikor kell elindulni? (Fotó: NSO-montázs)
Az egyik legtöbb magyar válogatott labdarúgóval, illetve az NB I-es futballisták jelentős részével dolgozó hazai játékosügynökség az F-Group menedzseriroda. Vezetője, Filipovics Vladan segítségével konkrét példákon keresztül nézzük végig a külföldre szerződés útját, nehézségeit, buktatóit.

 

Mikor érdemes egy magyar tehetségnek külföldre szerződnie? Ez olyan kérdés, amelyet valószínűleg minden hazai menedzsernek feltettek már, és aligha létezik egyetlen jó válasz rá. Van, aki úgy tartja, hogy akkor kell külföldre igazolni, amikor ajánlat érkezik a játékosért – függetlenül az életkortól, a megszerzett tapasztalatoktól. Mások szerint csak megfelelő NB I-es tapasztalat birtokában érdemes külföldre menni, és akadnak, akik úgy vélik, az a legjobb, ha egy nyugat-európai klub utánpótlásában pallérozódik, ott szocializálódik a magyar futballista, vagyis eleve belenő az ottani közegbe.

Pró és kontra lehet érveket és példákat is sorakoztatni, de mivel minden pályafutás, minden élethelyzet más és más, nincs egyetlen járható út. Valakinek sikerül megtalálni a helyes utat, és befutja a neki jósolt pályát, valakinek pedig különböző okokból ez nem jön össze. Most az F-Group menedzseriroda játékosain, vagyis konkrét példákon keresztül foglalkozunk ezzel a témakörrel.

KÖRKÉP HUSZTITÓL KENESEIIG

A F-Group menedzseriroda a cikkben említetteken túl további légiósok és NB I-es játékosok ügyeivel is foglalkozik. Légiósfronton a nyár egyik slágertémája is lehet a hannoveri Huszti Szabolcs jövője. Ennek egy fajta előszeleként múlt héten már hírbe hozták a Schalkéval, ám mint később kiderült ennek a pletykának nem volt alapja. Filipovics Vladan Husztival kapcsolatban elmondta, a jó szezonját beárnyékolja tavaszi sérülése, ennek ellenére nem zárható ki, hogy kap ajánlatot, és egy még jobb csapathoz tud szerződni. Gera Zoltán szintén sérülésből lábadozik, ő a West Bromnál képzeli a folytatást, ám erről még tárgyalnia kell a klubvezetőkkel. Juhász Roland esetében a fehérvári kölcsönjáték lejárta után kell majd egyeztetni az Anderlechttel, ám aligha marad a belga klubnál. Ennek ellenére nem zárható ki esetében a külföldi folytatás, de attól sem zárkózik el, hogy végleg a Videotonhoz szerződjön. A szaúdi al-Ittihadban szereplő Sándor György, aki tegnap éppen gólt szerzett a Bajnokok Kupája sorozatban, féléves kölcsönszerződése után is maradhat az arab világban, mert edzője jelezte – a korábbi távozásáról szóló hírek ellenére –, hogy számítana rá. Ha azonban a kluboknak nem sikerül megegyezniük, akkor visszatér a Videotonhoz, ahová még szerződés köti. Olaszországban Laczkó Zsolt vicenzai kölcsönből tér vissza a Sampdoriához.

 

Az iroda itthon futballozó játékosai közül az MTK-nál lejáró szerződésű Zsidai László, Vadnai Dániel páros elsősorban külföldön képzeli el a folytatást, ahogy a Honvédtól biztosan távozó Debreceni András is. Utóbbi esetében tegnap arról számoltunk be, hogy az Újpest és a Ferencváros is szívesen látná, de Filipovicshoz konkrét megkeresés a két klubtól még nem futott be. Kenesei Krisztiánnak Szombathelyen járt le a szerződése, és bár a csatár már tárgyalt a vezetőkkel a hosszabbításról, egyelőre úgy tűnik, máshol folytatja a pályafutását.

VARGA JÓZSEF PÉLDÁJA BIZONYÍTJA, NAGYON SOK TÉNYEZŐN MÚLHAT EGY KÜLFÖLDI SZERZŐDÉS

Kezdjük a sort egy olyan játékossal, Varga Józseffel, akinek a külföldi szerződése immár évek óta, minden átigazolási időszakban téma Magyarországon. Az ő esete jól példázza, hogy mennyire nehéz az NB I-ből jegyzett nyugat-európai bajnokságba szerződni. Hiába játszott 2009 óta immár húsz meccset a válogatottban, hiába volt alapembere az egyik meghatározó magyar csapatnak, a Debrecennek, amellyel bajnok és kupagyőztes is volt, és hiába szerepelt a Bajnokok Ligája és az Európa-liga csoportkörében, mindez máig nem volt elég ahhoz, hogy kivásárolják őt jelenleg 2016-ig szóló debreceni szerződéséből.

Tavasszal kölcsönben ugyan megmutathatta magát a német élvonalbeli Fürthnél, de a csapat kiesett a Bundesligából, ami után a jövőben már nem számolnak vele, így most ismét elkezdődött a külföldi csapatkeresés…

„A Fürth a jövő csapatát építi, nem feltétlenül akar fizetni játékosokért, márpedig Varga Józsefet ki kellene vásárolni a szerződéséből. A németországi kölcsönjáték jól indult Varga számára, de az edzőváltás után már kevesebb lehetőséget kapott, ráadásul abból is rosszul jött ki, amikor a Dortmund ellen jobbhátvédként játszott” – vélekedik a féléves németországi kölcsönjáték kapcsán Varga menedzsere, Filipovics Vladan.

„Varga megmutatta magát külföldön, és van is iránta érdeklődés, tehát van rá esély, hogy külföldön maradhat. Az ő fejlődését egyértelműen ez szolgálná. Azután, hogy a német élvonalban játszott, a magyar bajnokság egyértelműen visszalépés lenne számára, itthon már nem tudna megfelelő ütemben tovább fejlődni. Mindenkinek, a klubnak és a játékosnak is a külföldi szerződés lenne az érdeke, ezért ezen fogunk dolgozni” – tette hozzá a játékosügynök.

Érdekes, a pályafutása alakulását is meghatározó elem Vargával kapcsolatban, hogy több poszton, jobbhátvédként és védekező középpályásként is bevethető. Elsőre azt gondolnánk, hogy ez előnyt jelenthet egy játékos eladásánál, Varga esetében azonban ez eddig inkább hátrányként jelentkezett. Azért, mert a védekező középpályást kereső klubok sokszor, a játékosok megítélése szempontjából legfontosabb meccseken, épp a válogatott találkozókon nem tudták lemérni Varga képességeit azon a poszton, mert a nemzeti csapatban többször jobbhátvédként szerepelt. Védőként pedig egyértelműen nem képes ugyanarra a szintű játékra, mint szűrőként. Még akkor sem, ha a válogatottban – a szegényes kínálat okán – a teljesítménye elegendő volt ahhoz, hogy védőként kapjon lehetőséget.

SOKAT SZÁMÍT A KLUBMODELL, FONTOS A FOLYAMATOS ELŐRELÉPÉS – RADÓ ANDRÁS, KOVÁCS ISTVÁN

Egy játékos eladását alapvetően befolyásoló tényező, hogy klubja mennyit akar keresni rajta, mennyire tudja reálisan felmérni a labdarúgó értékét. Sokszor látunk példát arra, hogy ígéretesen induló futballistáért, meghallva, hogy több külföldi klub is érdeklődik, hirtelen nagyon magas, egymillió euró körüli összegeket kér a klubja, márpedig ennyi pénzt magyar játékosért ritkán fizetnek ki. Ezért az árért sokkal előbb megvesznek egy hasonlóan tehetséges cseh vagy akár délszláv labdarúgót. Tudunk olyan válogatott tehetségről, akiért télen a belga élvonalból hatszázezer eurós ajánlat érkezett az egyik élcsapatunkhoz, de visszautasították. Azóta a futballista teljesítménye hullámzóvá vált, nem biztos, hogy a közeljövőben érkezik hasonló ajánlat, márpedig fejlődése szempontjából előrelépést jelenthetett volna a belgiumi szerződés…

A menedzser szerint Guzmics Richárd (zöldben) 
is fejlődhetne külföldön (Fotó: Török Attila)
A menedzser szerint Guzmics Richárd (zöldben) is fejlődhetne külföldön (Fotó: Török Attila)
Ebből a szempontból szerencsés helyzetben van a kétszeres válogatott Guzmics Richárd, illetve az utánpótlás-válogatott Radó András, mert klubjuk, a Haladás üzletpolitikája éppen a saját nevelésű játékosok körforgására épít. Jó példa erre, hogy a szombathelyiek tavaly eladták Kovács Istvánt a Videotonnak, majd bő egy év alatt felépítették Radó Andrást, akit hamarosan szintén továbbadhatnak, és valószínűleg Guzmics távozása esetén is megvan az a saját nevelésű játékos, akit majd be tudnak építeni a csapatba.


„Guzmiccsal kapcsolatban úgy érzem, hogy erősebb bajnokságban, külföldön még többet ki tudna hozni magából. A válogatottban csereként beállva éppen az igazán éles Törökország elleni idegenbeli meccsen bizonyította, hogy lehet rá számítani, a fejlődéséhez sokkal több ilyen meccsre lenne szüksége. Radó előtt jó példa lehet Kovács István, aki egy év alatt rengeteget fejlődött a Videotonban, annak köszönhetően, hogy a nemzetközi porondon is kipróbálhatta magát és bajnoki címért harcoló csapatban, hétről hétre nagy elvárásoknak kellett megfelelnie. Ezért nyilatkoztam vele kapcsolatban, hogy számára a fehérvári csapat lehetne a megfelelő, következő lépcsőfok, bár az esetleges átigazolása ügyében konkrét lépések még nem történtek” – fogalmazott Guzmiccsal és Radóval kapcsolatban a játékosügynök.

Vagyis nem minden esetben lehet kizárólagos cél a külföldi szerződés. A 26 éves Guzmicsnak már nincs mire várnia, a 19 esztendős Radónak ugyanakkor fölösleges lenne kapkodnia, neki jól jönne további egy év egy hazai élcsapatban, hogy még inkább bizonyítsa rátermettségét, próbára tegye magát az európai kupaküzdelmekben is.

És mi a helyzet „kis Kokóval”, aki másfél évvel idősebb, és nagyjából annyival előrébb is jár Radónál? Az ő külföldi szerződésén, a Videotonnál megszerzett tapasztalatok birtokában már érdemes gondolkodni?

„Dolgozom rajta – válaszolta a felvetésre Filipovics. – Ha most nem sikerül, akkor legkésőbb jövőre összejöhet. Mindenesetre már van érdeklődés iránta.”

Kovács szempontjából kulcsfontosságú lehet, hogy ne csak a magyar bajnokikon lőjön bombagólokat és adjon forintos labdákat a társaknak, hanem a megfigyelők által is kiemelten követett Európa-liga, illetve válogatott találkozókon is. Ha formáját állandósítani tudja, akkor valóban csak idő kérése a külföldi szerződés.

A KLUBVÁLASZTÁS SZEREPE

Az elmúlt években azonban többször láthattunk példát arra is, hogy egyes labdarúgók nem tudtak úgy fejlődni egy külföldi szerződéssel, ahogy talán szerettek volna. A szintén a Haladástól Olaszországba, a Palermóba igazoló Simon Ádámnak nem volt szerencséje, megsérült, nem számítottak rá, többször is kölcsönadták. Ebben a szezonban a Haladásnál játszott kölcsönben, de élő szerződés köti az élvonaltól időközben búcsúzó Palermóhoz, elsősorban a klub döntésén múlik, hogyan alakul a jövője.

Ugyanakkor ellenpélda Feczesin Róbert esete, aki az olasz másodosztályban nagyjából kihozta magából azt, ami benne volt. Hat éve szerződött Olaszországba, egy egyéves debreceni kölcsönjátékot és egy nagyon rövid, a Serie A-ban eltöltött időszakot leszámítva azóta az olasz másodosztályban játszik. A Bresciában és az Ascoliban összesen 136 meccsen lépett pályára a Serie B-ben. A 24 szerzett gól csatárként ugyan nem kiemelkedő, de itthon az NB I-ben sem volt sokkal több gólja (27). Nyáron lejár a szerződése, de Filipovics elmondása szerint több országból is van lehetősége, és nem gondolkodik a hazatérésen. Egy sor hasonló képességű magyar csatár feleannyit sem játszik külföldön, mint ő.

A védő Horváth Gábor ugyan nem fér be a magyar válogatottba, a NAC Bredában és az ADO Den Haagban összesen már három szezont lehúzott a holland élvonalban. Más kérdés, hogy gyakori sérülései miatt ebben az idényben keveset játszott, nyártól ő is szabadon igazolható, jelenleg Fehérváron készül.

Pintér Ádám még nem játszott a felnőttválogatottban, amikor 2010-ben már szerződtette őt a spanyol élvonalbeli Zaragoza. Azóta voltak jó és kevésbé jó időszakai is, 43 meccsen lépett pályára a spanyol élvonalban, fontos tagja lett a válogatottnak. Még egyéves szerződés köti a bennmaradásért küzdő klubjához, de szerzett annyi tapasztalatot és ismertséget, hogy hosszú távon külföldön tudja folytatni a pályafutását, nyáron valószínűleg lesz is lehetősége a váltásra.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik