Légióssors: Tizenegyesölőként könyveltek el - Köteles

Vágólapra másolva!
2013.04.03. 10:19
null
Köteles ismét kifogott az Anderlechten (Fotó: AFP)
A belga felsőházi rájátszás hétfő esti rangadóján, az Anderlecht–Genk összecsapáson Köteles László a hajrában büntetőt hárított, csapata 2–1-re nyert Brüsszelben. Tizenegyesölés és következményei.
„Belgiumban tizenegyesölőként könyveltek el, pedig az Anderlecht elleni kupameccs visszavágóján a szétlövésben talán egyszer találtam el az irányt, védenem nem sikerült, ellenben belőttem a döntőt érőt.”

Ha a statisztika pontos, Köteles László 2009-től íródó belgiumi időszakára vonatkozóan beikszelte a hatodik kivédett büntetőt – már ami a rendes játékidőben elvégzett tizenegyeseket illeti (2011 nyarán a BL-playoffban a Maccabi Haifa ellen a szétlövésben két tizenegyest is hárított). A magyar kapus a hétfői Anderlecht–Genk felsőházi rangadó hajrájában Bram Nuytinckkel szemben párbajt nyert, csapata, a Genk pedig – neki köszönhetően – két pontot, a Racing 2–1-re győzött.

„Pedig az idén talán hétfőn játszottunk a legrosszabbul, az Anderlecht az első félidőben lefutballozott minket, de a szünetben egy nullás vezetésnél leállt. Kiüthetett volna minket, de leeresztett, figyelmetlen lett – összegezte kritikusan a több szakoldal által a mérkőzés legjobbjának választott magyar kapus. – Nuytinck a kupameccsünkön is lőtt tizenegyest, megpróbáltam felidézni a részleteket, de nem sikerült. Olvastam a meccs utáni nyilatkozatát, ugyanúgy járt az agyunk: mind a ketten változtattunk az utolsó pillanatban. Jobbra mozdultam, ő pedig a jobb kezemhez lőtte a labdát. A belgiumi ragadványnév, a tizenegyesölő részben teher, mert az azért nem úgy működik, hogy a Genk ellen megítélt büntetőt Köteles úgyis kivédi. A célom persze ez, de a szerencsén is múlik, sikerül-e a bravúr.”

Az Anderlecht ellen Köteles különleges sorozatot tudhat magáénak: a brüsszeliek utóbbi három, rendes játékidőben végrehajtott büntetője kimaradt.

„Jovanovics, Gillet és hétfőn Nuytinck – sorolta a vele szemben csatát vesztő brüsszeli játékosokat Köteles. – A győzelemmel nyílttá tettük a bajnokságot, a listavezető és a hatodik között hét pont a különbség. Az Anderlecht bombaerős, ha Brüsszelben minden klappol, Belgiumban nincs ellenfele.”

A légiós szerint a Genk tavaly jól igazolt, utánpótlásvonalon is erős, s ha a csapatot a következő átigazolási időszakban nem szedik szét (a csapatkapitány, a válogatott csatár Jelle Vossen nyári távozása borítékolható), egy-két évben belül európai mércével is jelentős tényező lehet. Addig viszont duplázhat, a bajnoki mellett a kupaaranyat is megszerezheti – még az idén.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik