Légiósok: Vadócz marad Hongkongban, de...

Vágólapra másolva!
2017.06.20. 09:07
null
A Kitchee nagy csatái, avagy Vadócz Krisztián szerint a <br />hongkongi futball is kemény kihívásnak számít (Fotó: Kitchee FC Instagram)
Azzal szerzett meglepetést Vadócz Krisztián, hogy nem váltott klubot, marad a hongkongi Kitchee-ben – a rutinos középpályás beszélt Afrikáról, fényáradatról és az áhított válogatottságról is.

 

 

– Kispesten edz – Kispesten is marad?
– Nem, nem térek vissza korábbi klubomhoz, korábban is nyilatkoztam, hosszabb távon egyelőre nem tudom elképzelni magam a hazai bajnokságban – mondta lapunknak Vadócz Krisztián, a hongkongi Kitchee 32 esztendős, 40-szeres válogatott középpályása. – Már aláírtam az újabb egy évre szóló szerződésemet, úgy tűnik, nem szerződöm máshová.

– Úgy tűnik?
– Ha valamelyik együttes úgy gondolja, megállapodik a klubommal, majd velem is, lehet, hogy váltok. De erre kevés a sansz, minden bizonnyal maradok – meglepőt húztam, amikor nem a távozás, hanem a maradás mellett döntöttem. Egyelőre tehát kilenc külföldi ország bajnokságában játszottam pályafutásom során.

MINDEN POSZTON BESEGÍT

Egyelőre nem tudni, meddig edz Kispesten Vadócz Krisztián. A játékos elmondta, szinte minden nyáron a Bozsik József Stadionban készül és tartja karban magát. Ott tréningezik, ahol szükség van rá, vagyis nem mindig az első kerettel dolgozik, csak akkor, ha igényt tartanak rá, ha olyan gyakorlatokat végeznek, hogy szükség van rá. Előfordult, hogy a középpályás valamelyik utánpótláscsapattal vagy az NB III-as együttessel készült, sőt olyan is megesett, hogy Tóth Iván kapusedzőnek segített. A Kitchee július 10-én kezdi el a felkészülést a következő szezonra, a bajnokság pedig augusztus 25-én rajtol, a tervek szerint már nem tizenegy, hanem tizenkét klubbal az első osztályban.

– Profiskodott már Franciaországban, Skóciában, Hollandiában, Spanyolországban, Dániában, Indiában, Svájcban, Ausztráliában és Hongkongban is – mi hajtja, mi ösztönzi az újabb és újabb klub- és országcserére?
– Mindig az ajánlatok döntenek. De nem a pénz az elsődleges szempont – persze az sem mellékes –, hanem a klub célja, a kihívás, hogy alapemberré tudjak válni. Kétségtelen, nem hiányzik, hogy egy helyen sok időt töltsek el.

– Észak-Amerikában, Dél-Amerikában és Afrikában nem futballozott még.
– Most mondhatnám, hogy majd Amerikában is játszom, aztán lehet, Afrikában kötök ki… Az esetemben ez tényleg lutri.

– A hongkongi bajnokság utolsó fordulója is annak bizonyult: a záró körben dőlt el, hogy a Kitchee vagy az Eastern nyeri-e meg a bajnokságot.
– Szerencsére mi bizonyultunk jobbnak, így pályafutásom során az első aranyérmemet ünnepelhettem első osztályú csapattal, a Honvéddal és a spanyol Deportivo Alavésszel ugyanis már végeztem az élen a második ligában. Januárban szerződtem Hongkongba, és végig nagy versenyfutás zajlott a két együttes között. Győznünk kellett idegenben, hogy mi nyerjük meg a bajnokságot, győztünk is négy-egyre, örülök, hogy a harmadik gól az én nevemhez fűződött.

– Mennyire erős bajnokság a hongkongi?
– Átlagos nyugat-európai bajnokság iramának felel meg az ottani, de erre a szintre csak a legütőképesebb együttesek képesek, a hátsó régióban szereplők lényegesen gyengébbek, nagy a szakadék. Hibázik, aki lenézi a hongkongi bajnokságot, az iram nagyobb, mint idehaza, ráadásul akad néhány brazil srác a ligában, aki jegyzett bajnokságban is megállná a helyét.

VÁNDORMADÁR

Vadócz Krisztián eddigi pályafutása során 12 klubban szerepelt. Íme, a lista: Budapest Honvéd, Auxerre (francia), Motherwell (skót), NEC (holland), Osasuna (spanyol), Odense (dán), Pune City (indiai), Grasshoppers (svájci), Deportivo Alavés (spanyol), Perth Glory (ausztrál), Mumbai City (indiai) és Kitchee (hongkongi).

– Hogyan érzi magát odakint?
– Hongkong világváros, amely bár Kínához tartozik, európai beállítottságú hely. Élhető, az mondjuk igaz, hogy kis helyen rengeteg, körülbelül hétmillió ember él. Elképesztő az a fényáradat éjszaka, amelyet tükröz a rengeteg reklámfelület, ez azért zavaró, de meg lehet szokni. Ami pedig az ételeket illeti, nos… A hongkongi csirke valahogy nem olyan finom, mint a magyar, más íze van, legalábbis nekem. Az indiai konyha sokkal közelebb áll hozzám. A levegő is lehetne tisztább, a páratartalom is magas, ez azért nem ágyaz meg a még jobb, minőségibb labdarúgásnak. De meg lehet szokni. A legfontosabb, hogy szerepeljünk jól a következő szezonban is, no meg persze az ázsiai Bajnokok Ligájában, amely februárban rajtol. Szeretnénk maradandót alkotni, bízom benne, továbbra is tolhatom a csapat szekerét. Ha a BL-ben kiemelkedően futballozok, talán felfigyelnek a teljesítményemre idehaza is…

– Nyilván a válogatott meghívóra céloz – legutóbb hat évvel ezelőtt játszott a nemzeti csapatban. Lát rá esélyt, hogy negyvenegyedszer is pályára lépjen?
– Néhány éve megígértem, hogy látnak engem még a válogatottban, úgyhogy szeretném betartani az ígéretemet. Természetesen néztem az oroszok elleni felkészülési meccset, amelyen simán kikaptunk három-nullára, és az andorrai egy-nullás kudarcot is figyelemmel kísértem, de nem szeretnék a megmondóember szerepében tetszelegni, elegen elmondták már a véleményüket. Én is játszottam rosszul a válogatottban, de az biztos, hogy világbajnoki selejtezőn gyengébb ellenféllel szemben nem kaphattunk volna ki. Ez van, ez már a múlt, nekem arra kell fókuszálnom, hogy játsszak jól – egyelőre tehát nem Kispesten, hanem Hongkongban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik