Légiósok: skandináv nyelvlecke – izlandi nyelven irányít a magyar védő

T. N.T. N.
Vágólapra másolva!
2020.08.02. 09:56
null
Zachán Péter paksi mezben (Fotó: Dömötör Csaba)
Bár Zachán Péter angolul is társaloghatna csapattársaival, a július elején a Fjölnir Reykjavíkhoz szerződő belső védő izlandi nyelven próbálja irányítani a védelmet.

 

 

Izlandon július végén is csupán 10–15 fokra emelkedik a nappali középhőmérséklet, a sűrű felhőzet ellenére az égbolt csak fél órával éjfél előtt kezd sötétedni, s hajnali négykor ismét kivilágosodik – mindezt Zachán Péter testközelből tapasztalhatta meg az elmúlt hetekben. A Paksi FC-től július elején távozó 22 esztendős belső védőt ugyanis október 31-ig, vagyis az izlandi élvonalbeli bajnokság végéig szerződtette a Fjölnir Reykjavík.

„A koronavírus-járvány alatt, amikor az MLSZ felfüggesztette a bajnokságokat, beszélgettem a menedzseremmel, hogy szeretnék magasabb szinten futballozni  – kezdte Zachán Péter, aki az elmúlt három és fél évben 22 élvonalbeli bajnokin kapott lehetőséget, mert jobbára a Paksi FC II és a VLS Veszprém NB III-as csapatában, illetve az NB II-es Dorogi FC-ben futballozott kölcsönben.  – A tavasszal a Szekszárdhoz kerültem, de a járvány előtt csupán két NB III-as bajnokit játszottunk. Úgy éreztem, Magyarországon nincs előrelépési lehetőségem, közben pedig kiderült, a Fjölnir belső védőt keres, és egy ideje figyelik is a teljesítményemet, csak sajnos profi osztályban nem nagyon szerepeltem. Aztán június végén felgyorsultak az események, mert hétfőn még otthon, Hatvanban edzettem, szerdán a repülőn ültem, szombaton pedig a Fylkir ellen már játszottam is.”

A magyar légiós az első gyakorlást követően megkérte Asmundur Arnarsson vezetőedzőt, írja le kiejtés szerint a legfontosabb izlandi szavakat, amelyeket a futballpályán egy belső hátvéd a leggyakrabban használhat a védekezés irányításához. Bár a csapattársaival angolul beszélget, a keretnek rajta kívül csupán egy dán légiós tagja van, ezért próbál izlandi nyelven megszólalni a pályán. A Fjölnir Reykjavík kilenc fordulót követően az utolsó, 12. helyen szerénykedik az izlandi élvonalban, s egyelőre csupán három döntetlennel szerzett pontokat.

„Az idény májusban kezdődött, s október végéig lejátsszuk a huszonkét fordulót. Kicsit sűrű a program, mert négy-öt naponta bajnokik vannak, de nekem az a legfontosabb, hogy ismét állandó játéklehetőséget kapok egy élvonalbeli bajnokságban. Később eldől, jól döntöttem-e, de amióta kiutaztam, mind a hat bajnokin pályára léptem.”

Az elsőn, a Fylkir ellen (1–2) a sok utazás miatt csupán harminc percet kapott, a többi ötön azonban egyaránt a kezdőcsapat tagjaként végig a pályán volt. A kék-sárgák legközelebb augusztus 5-én szerdán a nyolcadik helyezett Akranes ellen próbálják megszerezni idénybeli első győzelmüket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik