Légiósok: Nemcsak a Fire-t, Magyarországot is képviselem – Nikolics

Vágólapra másolva!
2017.08.02. 11:18
null
Nikolics körül is nagy a felhajtás (Fotó: MLS Communications/Andy Mead)
Az észak-amerikai labdarúgó-bajnokságban (MLS) játszó Chicago Fire labdarúgója, Nikolics Nemanja magyar idő szerint csütörtök hajnali három órakor az MLS All Star-csapat tagjaként a Real Madrid ellen léphet pályára. A magyar válogatott támadó elmesélte az eseménnyel kapcsolatos eddigi élményeit, és hogy milyen felhajtás övezi a gálamérkőzést.

 

Jó lehet úgy várni a világ egyik legjobb együttese elleni mérkőzést, hogy biztosan kezdő lesz.
– Főleg úgy, hogy a szurkolók voksai alapján kerültem be a csapatba – mondta a magyar idő szerint csütörtök hajnali háromkor kezdődő MLS All Star–Real Madrid meccsre „hazai” pályán, vagyis Chicagóban készülő Nikolics Nemanja. – A drukkerek tizenegy játékosnak szavazhattak bizalmat, megtisztelő, hogy mások mellett engem is beválasztottak a legjobbak közé. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy kezdő is leszek, mert az edzőnknek, Veljko Paunovicsnak megvan a joga ahhoz, hogy változtasson a szurkolók által összeállított gárdán. Bárhogy is alakul, egy félidő mindenkinek, így nekem is jut.

Feltételezem, mindkettőt a játéktéren töltené.
– Naná! Azt azonban nem lehet elfelejteni, hogy ez nem tétmérkőzés. Mindamellett azt remélem, hogy ezúttal már maradandó élménnyel gazdagodom. Harmadszor léphetek pályára a Real ellen, de nem tagadom, az első két alkalomra nem gondolok vissza jó szívvel. Amikor tavaly nyáron úgy döntöttem, Varsóban maradok, az is motivált, hogy miután a selejtezőben öt góllal járultam hozzá ahhoz, hogy a Legia a csoportkörbe jusson, ott is emlékezeteset alkossak. Ehhez képest a madridi összecsapáson csak a kispadról szállhattam be, Varsóban pedig hiába voltam kezdő, az összhatáson sokat rontott, hogy zárt kapuk mögött kellett játszanunk. A helyzet most sokkal biztatóbb, az például már tényként kezelhető, hogy hatvanezren lesznek a lelátón.

Gálameccset láthatnak majd a szurkolók?
– Tudom, azt kellene válaszolnom, hogy igen, de... Egy futballista nem úgy megy fel a gyepre, hogy na, játszom egy gálameccset. Én legalábbis nem vagyok ilyen. Abban a pillanatban, hogy átlépem az oldalvonalat, nyerni akarok! Olyan nincs, hogy nem teszem oda magam, hogy nem sprintelek a labdáért. Ha jól sejtem, így vannak ezzel a Real játékosai is, máskülönben nem értek volna el annyi mindent pályafutásuk során. A Soldier Field azért is telik meg, mert a drukkerek kíváncsiak ránk, illetve a madridi sztárokra – tisztességes, jó játékkal illik kiszolgálni a publikumot.

Tehát a győzelem a cél?
– Az, bizony. Nagy tett lenne, ha legyőznénk a tizenkétszeres BL-győztest, egyfajta üzenet lenne az MLS részéről. Láthatná a világ, hogy folyamatosan fejlődik és erősödik az észak-amerikai bajnokság!

Nagy a felhajtás?
– Nem nagy – hatalmas! Elképesztő az a profizmus és szervezettség, amely az eseményt övezi. Számos kísérő programon veszünk részt, hol aláírásokat osztogatunk, hol interjút adunk, hol autót tesztelünk, hol számítógépes játékot reklámozunk. Minden percre pontosan meg van tervezve, mindenki tudja, mikor hol kell lennie. Hiába, ez Amerika!

Arra marad idő, hogy David Villával vagy Kakával leüljön egy kávéra?
– Arra sajnos nem. Néhány szót tudtunk és tudunk váltani, de az említett programokon általában külön-külön veszünk részt. Az első közös edzés persze élmény volt, igaz, nem kellett megfeszülnünk, csak amolyan átmozgatás volt. Annyit azért leszűrhettem, hogy az említett klasszisok jó fejek és készségesek. Akivel hosszabban értekeztem, az a Colorado Rapids kapusa, Tim Howard volt. Az édesanyja magyar, így volt közös témánk. Érdekes, hogy bár Tim csak kétszer járt Magyarországon, kiderült, szorosan kötődik az országhoz. Ennél már csak az volt megdöbbentőbb, amikor szerda reggel az édesanyjával találkoztam. Hatéves volt, amikor kijött Amerikába, mégis gyönyörűen beszéli a magyar nyelvet. Alig akartam hinni a fülemnek.

No és ha körbenéz a Hyatt Regency halljában, hisz a szemének?
– Felemelő érzés, hogy itt lehetek, hogy az All Star-csapat tagjának vallhatom magam. Csaknem nyolcszáz futballista szerepel az MLS-ben, mégis bekerültem a huszonkét tagú keretbe. Legjobban annak örülök, hogy a drukkerek voksai alapján, ráadásul mindjárt az első itteni évemben. Boldog vagyok azért is, mert a klubom, a Chicago Fire négy labdarúgót ad a csapatba, ez is mutatja, milyen remek helyre igazoltam. Arra pedig roppant büszke vagyok, hogy nemcsak a Fire-t, hanem Magyarországot is képviselem, egyúttal szeretném az otthoniakat is büszkévé tenni azzal, hogy jól játszom ezen a meccsen is.

Tegyük fel, tizenegyeshez jutnak a Real ellen. Ki végzi majd el a büntetőt, David Villa? Kaká? Bastien Schweinsteiger? Netán ön?
– Amelyikünk hamarabb ér oda!


A nagyobb mérethez kattintson a képre!
A nagyobb mérethez kattintson a képre!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik