HIRDETÉS
HIRDETÉS
PIETSCH TIBOR
PIETSCH TIBOR
2018.12.08 09:41 Frissítve: 2018.12.08 09:49

Légiósok: Kit ne motiválna egy újabb Eb-részvétel? – Stieber

Eredményes, de fárasztó évet zárt Stieber Zoltán, aki a washingtoni folytatásról, az angolok világsztárjáról és a válogatottságról is beszélt.

HIRDETÉS
Stieber Zoltán már előrenéz, és abban bízik, hogy maradhat Washingtonban

 

– Amikor először kerestem, azt kérte, beszéljünk később, mert megy edzeni. Nincs lazítás?
– Már túl vagyok rajta – felelte a Nemzeti Sport érdeklődésére a 2017 augusztusában Amerikába igazoló, azóta a D. C. United kötelekébe tartozó, de ezekben a napokban Magyarországon tartózkodó Stieber Zoltán. – A bajnokság november elején véget ért számunkra, az előírásoknak megfelelően három hétre teljesen leálltam, ezen a héten kezdtem el az edzéseket, a még Washingtonban kapott egyéni program alapján dolgozom. Decemberben csak a konditermet látogathatom, de januárban, amíg vissza nem térek a tengerentúlra, szeretnék valamelyik csapathoz bekéredzkedni.

KANSASI MENETELÉS, CHICAGÓI CSALÓDÁS

Stieber Zoltán a D. C. Uniteddel a negyedik helyen végzett az észak-amerikai profi liga (MLS) Keleti főcsoportjában, majd a főcsoport-negyeddöntőben szoros csatában 2–2-es döntetlen után tizenegyesekkel 3–2-re alulmaradt a Columbus Crew ellen. Szépségtapasz, hogy a harmincéves magyar szélső értékesítette a tizenegyesét, emellett 27 mérkőzésen összesen öt gólt szerzett és hat gólpasszt jegyzett, azaz abszolút alapembere volt a csapatnak. Rajta kívül három magyar labdarúgó volt érdekelve az MLS 2018-as kiírásában. Az előző idény gólkirálya, Nikolics Nemanja ezúttal 15 gólt szerzett, és bár a magyarok között egyénileg ő volt a legeredményesebb, ez aligha vigasztalja azok után, hogy az utolsó előtti, azaz a 10. helyen végzett a Chicago Fire színeiben a Keleti főcsoportban, így nem jutott be a playoffba. A Németh Krisztiánt is soraiban tudó Sporting Kansas City Sallói Dániel vezérletével a főcsoportdöntőig menetelt, ott 3–2-es összesítéssel kiesett a Portland Timbers ellen.

– Esetleg szülővárosában, Sárváron?
– Egyszer majd talán annak is eljön az ideje. Most azonban, mivel a fővárosban lakom, valamelyik budapesti vagy főváros környéki klubnál tréningeznék egy-két hétig. Ahol szívesen látnak, oda örömmel megyek.

– Ami a háromhetes leállást illeti, volt mit kipihenni?
– Gyakorlatilag végigfociztam az évet, ilyesmire még nem volt példa a pályafutásomban. Az Európában megszokott nyári szünet is kimaradt, egyik meccs követte a másikat. Ami egyfelől örömteli, hiszen nincs annál jobb, mint amikor hétről hétre tétre menő csatákat vívhat az ember, csakhogy ez rengeteg utazással jár. Jellemző, hogy a hatalmas távolságok miatt csak Philadelphiába és New Yorkba mentünk vonattal, a többi idegenbeli mérkőzésre repültünk. Valahová csupán két órát, máshová hatot. És akkor még az időeltolódásról nem is beszéltem. A vége felé már éreztem, hogy hosszúra nyúlt az idény. Mindamellett amikor aláírtam a D. C.-hez, tisztában voltam azzal, mi vár rám, úgyhogy ezt még véletlenül se vegyék panaszkodásnak.

– Ha visszatekint az elmúlt hónapokra, mit mond, megérte annyit utazni?
– Csapatszinten jó év van mögöttünk. Ahhoz képest, hogy az előző bajnokságot az utolsó helyen fejeztük be, az ideiben bejutottunk a rájátszásba. Az idény második fele kiemelkedően sikerült, szó szerint élveztük a hazai pálya előnyét. Az új stadionunkba ugyanis július tizennegyedikén költözhettünk be, akkortól – egy-két kivételtől eltekintve – az összes meccsünket megnyertük. Nem rémlik, hogy a húszezres arénában a nézőszám egyszer is kisebb lett volna tizennyolcezernél, a hangulat ennek megfelelően remek volt. Úgy látszik, Washingtonban kezdik megszeretni a labdarúgást is. Igaz, ehhez kellettek a jó eredmények, valamint kellett egy sztár érkezése is.

– Nocsak, Stieber Zoltánt sztárként kezelik?
– Wayne Rooneyra gondoltam… Azt érzem, hogy engem is elfogadtak, sőt, megszerettek. Ami tőlem telt, megtettem, de nem tagadom, kicsivel többet akartam betenni a közösbe. Az utolsó egy-másfél hónapban nem úgy teljesítettem, ahogy elvárom magamtól, valószínűleg akkor ütközött ki rajtam a fáradtság. Mások dicsértek, a sok játéklehetőség is arra utal, hogy nem okoztam csalódást a szakmai stábnak, az öt gólom és a hét gólpasszom is jónak mondható, csakhogy én nem vagyok teljesen elégedett. Habár sosem vagyok az. Némelyek szerint ez baj, én úgy vélem, ez visz előre.

– Merre van az előre?
– Jelen állás szerint maradok Washingtonban. A szerződésem két évvel meghosszabbodott, igaz, nem a klubhoz, hanem a Major League-hez köt, csak a játékjogomat birtokolja a D. C. United. Ha a vezetők úgy látják jónak, elcserélhetnek, de remélem, erre nem kerül sor. Mielőtt hazajöttem, beszéltem Ben Olsen vezetőedzővel, mondtam neki, rajtam nem múlik a folytatás, és ő is leszögezte, hogy szívesen dolgozna velem a jövőben is. Biztosan akkor jelenthetem ki, hogy nem szerződöm máshová, ha az új idényben lejátszottam az első meccsemet a D. C.-ben. Sosem felejtem el, amikor megérkeztem a csapathoz, és beléptem az öltözőbe, azt láttam, hogy egy srác pakol ki a szekrényéből. Kiderült, azért kellett mennie, mert engem leigazolt a United. Ez Amerika, itt tényleg bármi megtörténhet, lehet, legközelebb nekem kell csomagolnom…

SALLÓI DÁNIEL VITTE A PRÍMET

Jó évet zártak az „amerikai” magyarok. A Chicago Fire támadója, Nikolics Nemanja 15 gólt szerzett, Sallói Dániel és Németh Krisztián csapata, a Sporting KC a Nyugati főcsoport döntőjéig menetelt – vajon Stieber Zoltán szerint négyük közül ki nyújtott extrát?

„Mindannyian tettünk azért, hogy elismerően beszéljenek rólunk, illetve a magyar futballról, de nálam Sallói Dani viszi el a prímet, fontos góljaival meghatározó szerepe volt a Sporting remeklésében. Niko tizenöt gólja is megsüvegelendő, kár, hogy a Chicago ezúttal nem jutott el a rájátszásig. A nagy távolságok miatt többnyire csak akkor találkozunk, amikor egymás ellen játszunk, pedig olykor jó lenne összefutni a pályán kívül is.”

– Említette, hogy jó évet zártak. Valamelyest ront az összképen, hogy már az első kör a végállomást jelentette a rájátszásban?
– Kiesni soha, sehonnan nem jó. A Columbus jó csapat, ráadásul aznap taktikai téren is jelesre vizsgázott, hiszen tökéletesen kikapcsolta a Rooney, Acosta párost, amely addig a hátán vitte a csapatunkat. Még így is eljutottunk a tizenegyespárbajig, abban azonban többen is hibáztak közülünk.

– Ön értékesítette?
– Én igen.

– Rooney kihagyta a sajátját…
– Ez benne van a pakliban, ezért senki sem haragudott rá. Különben is, ha ő nincs, alighanem már az alapszakasszal befejeződött volna számunkra a bajnokság. Fantasztikus volt, amit művelt. Nem csupán a pályán, azon kívül is. Klubszinten jóformán mindent megnyert, amit csak lehet, mégis jó látni, hogy a földön jár. A fiatalokat ott segíti, ahol tudja, bárkinek bármi kérdése van, nyugodtan fordulhat hozzá. Mindannyian adunk a szavára, szerintem ez így van rendjén.

– Emlékezett önre az Aston Villából, esetleg a Yeovil Townból?
– Az olyan rég volt, hogy már szinte én sem emlékszem. Azt viszont megállapítottuk, hogy én hamarabb viseltem Manchester United-mezt, mint ő. Merthogy voltam próbajátékon a klubnál, ha minden igaz, egy évvel azt megelőzően, hogy Wayne aláírt volna. Ismerjük el, az ő manchesteri karrierje jobban sikerült.

– Csapattársa már elbúcsúzott az angol válogatottól, feltételezem, ön még vágyik arra, hogy szerepeljen a magyarban.
– Legutóbb szeptemberben, Finnország ellen kaptam lehetőséget, az azóta lejátszott öt meccsen nem számolt velem Marco Rossi, az októberi és a novemberi mérkőzésekre meg sem hívott. Amíg itthon vagyok, jó lenne vele beszélni, mert szeretném tudni, hogy ha kint jól teljesítek, számít-e rám. Harmincévesen már nem tartozom a tehetség kategóriába, de talán olyan öreg sem vagyok még, hogy le kelljen mondanom a válogatottságról.

– Motiválja egy újabb Eb-részvétel?
– Kit ne motiválna?!

– És egy újabb Eb-gól?
– Az végképp! Néhanap megnézem az osztrákoknak lőtt Eb-gólomat. Amikor azt látom, hogy az emelésem után a labda a háló mélyére kerül, a kapu mögött pedig örömmámorban úszik a magyar tábor, az annyi erőt ad, mint semmi más.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.14 12:15:03

Légiósok nemzetisport.hu

Bogdán Ádám a Celtic ellen védhet • Windecker József a PAOK ellen mutatkozhat be.

2018.12.04 23:46:15

Légiósok BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Örülnék, ha Dzsudzsák Balázs egyszer, akár pályafutása végeztével őszintén beszélne döntéseinek miértjéről, az előtte kinyíló vagy éppen bezáruló kapukról, mert ha valamit hiányolok még pályafutásával kapcsolatban, az az, hogy sohasem derült ki, mit miért választott.

2018.11.27 14:40:45

Légiósok nemzetisport.hu

Gráczer Zoltán országszerte bemutató edzéseket tartott, közben ő is leckét kapott nyitottságból, tiszteletből.

2018.11.17 10:03:52

Légiósok SOMOGYI ZSOLT

Mekkora előnyt és hátrányt jelent az ismert és szakmabeli édesapa?

2018.11.14 09:19:17

Légiósok TÓTH ÁDÁM

Azt üzeni válogatottbeli csapattársainak, hogy harcoljanak a hazáért és a címeres mezért.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS