Légiósok: Gyurcsó szárnyal Splitben, a lengyelek mégsem keresik

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2018.05.11. 15:31
null
Gyurcsó Ádám szárnyal Horvátországban, és reményei szerint kupagyőztesként zárja az idényt (Fotó: Hajduk Split)
Gyurcsó Ádám megtáltosodott, amióta távozott Lengyelországból, és ha rajta múlik, maradna a Hajduk Splitnél.

„Visszacsörgök, snackem van a stadionban” – utasította el első megkeresésünket Gyurcsó Ádám csütörtök délután SMS-ben. Így amikor sikerült összehozni a beszélgetést, az első kérdésünk egyből erre irányult. Mi ez a snack pontosan, hogyan kell elképzelni?

„Főként gyümölcsöket és magvakat eszünk – válaszolta a Hajduk Split 27 éves magyar középpályása. – Az Istra elleni mérkőzést követően későn értünk haza, így csütörtökön csak regeneráló edzést vezényelt a szakmai stáb. Előtte szoktunk ilyesmit fogyasztani.”

A regeneráló edzésre már nem kellett külön rákérdezni, annak létjogosultsága teljességgel érthető, miután a Hajduk Split szerdán 5–1-es győzelmet aratott az Istra 1961 vendégeként, nem is akárhogyan. A találkozó 5. percében Gyurcsó Ádám szabadrúgásból mesterien csavarta a labdát a kapuba, később két gólpasszt is adott, a másodikat a 68. percben csereként beálló Futács Márkónak.

Gyurcsó gólja:


„A kapuhoz közel, remek szögben kaptuk a szabadrúgást. Ilyen szituációkban mindig én állok a labda mögé, edzésen is sokat gyakorlom a lövéseket. Szerencsére sikerült jól eltalálnom a labdát, az ellenfél kapusa mozdulni sem nagyon tudott rá.”

A magyar középpályás remek félévet fut Horvátországban, legutóbbi teljesítményével együtt bajnoki mérkőzéseken már hat gól és öt gólpassz a mérlege. Adódik a felvetés, hogy az őt télen kölcsönadó Pogon Szczecin stábja is biztosan figyelemmel követi a teljesítményét, ő azonban nem igazolja ezt.


„Semmilyen kapcsolatban nem vagyok a lengyel vezérkarral, egyedül a játékosokkal tartom a kapcsolatot. Akad ott néhány barátom, akikkel kölcsönösen keressük egymást. Én gratulálok az ő sikereikhez, például ahhoz, hogy rossz szezonkezdet után sikerült kivívniuk a bennmaradást, ők pedig az enyémhez.”

A Dinamón át vezet az út
A bajnokságban hatalmas csatát vívott egymással a Dinamo Zagreb és a Hajduk Split, a küzdelemből valószínűleg előbbi kerül ki győztesen, hiszen a bajnoki címhez elég két pontot szereznie a hátralévő két fordulóban. A sors azonban megadta a visszavágás lehetőségét a Hajduknak, amely legközelebb a Horvát Kupa döntőjében csap össze a fővárosi csapattal. A mérkőzésre május 23-án 19 órakor kerül sor Vinkovciban, remélhetőleg magyar főszereplőkkel.

Ami a száraz tényeket illeti, Gyurcsó Ádám kölcsönadási szerződése május 23-ig tart a horvát klubnál. Addig még két bajnoki mérkőzés és a kupadöntő vár a csapatra. A bajnokságban jelenleg a 3. helyen áll a Hajduk, öt ponttal az első Dinamo Zagreb, eggyel a második Rijeka mögött, amelynek otthonába az utolsó fordulóban látogat. A bajnoki címre tehát kevés az esély, de az ezüstérem megszerezhető, és a kupagyőzelemre is nagyon várnak a klubnál.

„Mindenképpen szeretnénk elcsípni a második helyet. Ehhez az első lépés az Osijek legyőzése vasárnap, utána következhet a Rijeka elleni rangadó. A bajnokság vége után sem pihenhetünk, mert csak négy nap felkészülésünk lesz a kupadöntőre, tehát izgalmas befutóra készülünk. A kupagyőzelemnek különösen örülnék, első évemben nagy sikernek tartanám.”

Ahogy az eredmények mutatják, a Hajduknak van esélye szépen zárni a szezont. Igaz, ha az utóbbi négy mérkőzéséből a megszerezhető tizenkettő helyett nem csak négy pontot gyűjt, a bajnoki címért is harcolhatna, és a szurkolók is sokkal boldogabbak lennének. Apropó, szurkolók: néhány hete az egész magyar és horvát sajtó attól volt hangos, hogy a Hajduk Split ultrái Futács Márkóra támadtak, ami mélyen érinthette a csapatot.

„A Hajduk szurkolói fanatikusak, így érthető, amikor a klub rossz szériában van, a kelleténél jobban kikelnek magukból. Ez az eset a játékosokat is sokkolta, de már túl vagyunk rajta, és az előttünk álló feladatokra fókuszálunk.”

Gyurcsó Ádám kapcsán megkerülhetetlen kérdés a válogatott, amelyben legutóbb tavaly június 9-én az Andorrától elszenvedett világbajnoki selejtezős vereség alkalmával lépett pályára. Utána sokakhoz hasonlóan ő is kegyvesztetté vált, bár a csapat azóta mutatott teljesítményét és a Hajduk középpályásának jelenlegi formáját összevetve talán érdemes lenne újabb esélyt adni neki. A döntés természetesen Georges Leekens szövetségi kapitány és stábja kezében van, a futballistán semmi sem múlik.

„Úgy állok ehhez a témához, ahogy szerintem minden futballista. Nincs bennem rossz érzés. Ha hívnak, szívesen állok a válogatott rendelkezésére. A klubomban folyamatosan próbálok úgy teljesíteni, hogy felhívjam magamra a figyelmet, minden mérkőzésen megteszem, ami tőlem telik. A többi nem rajtam múlik.”

Hogy mi lenne jó a válogatottnak, nehéz kérdés. A futballista karrierjének viszont a jelek szerint kifejezetten jót tett a januári váltás. Nem tudjuk, Lengyelországban mit esznek a játékosok a regeneráló edzések előtt, de gyanítjuk, hogy Gyurcsó Ádám szívesebben maradna a jövőben is a horvát snacknél.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik