Légiósok: Azt hiszem, többet nem védek az Atromitoszban – Megyeri

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2020.04.25. 07:15
null
Pillanatképek: Megyeri Balázs (a földön) két év után búcsút inthet görög klubjának (Fotók: Imago Images)
A kapus Megyeri Balázs úgy véli, nem játszik többet az Atromitosz labdarúgócsapatában.

 

Azt hiszem, többet nem lépek pályára az Atromitosz mezében.”

Meghökkentően kezdődik a beszélgetés Megyeri Balázzsal, az athéni klub ötszörös görög bajnok, U20-as vb-bronzérmes kapusával. A karantént Athénban is komolyan veszik, hiába közel a tengerpart, alapos indok nélkül ott sem szabad pihenni, leülni egy padra, míg a gyerekek rollereznek – mozgásban kell lenni, ez az előírás. A játszótereket, iskolákat korábban bezárták, mint nálunk, emiatt reménykednek abban, hamarabb újrakezdődhetnek a megszokott hétköznapok.

A görög bajnokság éppen az alapszakasz végén, a rájátszás előtt szakadt félbe: a bajnoki címért, dobogóért hat, a kiesés elkerüléséért nyolc csapat küzd(ene), utóbbi csoportban a legerősebb az Atromitosz: hét meccs a playoff, és tizenöt pontos távolságban a kiesés.

Emiatt nekünk szinte tét nélküli a folytatás – adott magyarázatot a nyitó mondatra Megyeri Balázs. – Már beszéltünk róla, hogy nyugodtan kísérletezhet a szakmai stáb. Van egy tizennyolc éves kapusunk, és a rájátszás remek lehetőség, hogy megnézzék, Hrisztosz Mandaszra számíthatnak-e hosszabb távon. Az ugyanis nem volt titok, hogy a nyáron lejáró szerződésemet nem szeretném megújítani, ráadásul ha én védenék, bónuszként plusz pénzt kellene kapnom a lejátszott mérkőzések után – sok oka van tehát, hogy úgy érzem, nem állok többet az Atromitosz kapujába.”

És a folytatás? Bizonytalan, mint az életünk folytatása. Kérdés, be lehet-e addig fejezni a bajnokságot, amíg az idei évre érvényesek a szerződések. Ez lenne a terv, de nem tudni, a járvány engedi-e.

A klub szertárosa még március elején körbejárta a játékosokat: bójákat, egyensúlyozásra alkalmas bosulabdákat, ugrókötelet osztott szét, így a kertben lehet naponta két órát edzeni a Zoom applikáció segítségével – de a karanténedzés a kapura lövést nem teszi lehetővé.

Labdához akkor értem, amikor elgurult a garázs előtt, és lehajoltam érte – nevetett Megyeri Balázs, aki úgy tudja, a tervek szerint május 4-én elkezdődnének az edzések, és három-négy hét felkészülés után heti két mérkőzés megrendezésével június végéig befejeznék a bajnokságot. – Ez van, ehhez kell alkalmazkodni, de mert nagyon kemény fizikai edzéseink vannak, nem lehet ezt az időszakot úgy felfogni, mintha vakációnk lenne. És persze most senki sem tudja, hogy a nyáron lesz-e pihenő, és egy klubváltásnál, esetleg országváltásnál karanténba kell-e vonulni.”

Nyilván a profi játékosok a folytatást tervezik, még akkor is, amikor voltaképpen semmi sem tervezhető. A klubok költségvetése változhat a közeljövőben, és ez felülírhatja a korábbi terveket.

Szabadon igazolhatóként szerintem jó helyzetben lehetek – mondta erre a kapus, aki másfél szezon alatt 42 meccsen védett az athéniaknál. – Két kislányom van, Nara hároméves, Nola húsz hónapos, a költözés, esetleg az országváltás nagy logisztikai kihívást jelentene, és a két kutyánkat meg sem említettem. Előny lenne, ha egy athéni klub kínálna jó szerződést, volt is érdeklődés. Még januárban, február elején külföldről is, de ezek a beszélgetések befagytak – mindenki vár, mikor hogyan folytatódhat az élet. Nyitott szemmel kell járni, kíváncsi vagyok, milyen lehetőségek adódnak a következő időszakban.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik