Kovács Péter visszavágyik Norvégiába

Vágólapra másolva!
2011.06.22. 11:22
null
Kovács Péter (balra) a Lierse-nél sem érzi rosszul magát, de visszavágyik Norvégiába (Fotó: lierse.com)
Kovács Péter tizenhárom éve hagyta el Magyarországot. Azóta megfordult Finnországban, Norvégiában, jelenleg a belga élvonalban, a Lierse SK-ban futballozik. A 33 éves csatár olyannyira megszerette Norvégiát, hogy visszatérne, pályafutása befejeztével pedig ott telepedne le.

– Hogyan értékeli a Belgiumban eltöltött első évét?
– Jól kezdődött számomra a bajnokság, de később már nem alakult minden tökéletesen – mondta Kovács Péter a Nemzeti Sportnak. – Sajnos a csapat körül akadtak gondok, sok volt a kapkodás. A vezetőség megállás nélkül igazolt, nem adott el senkit, ráadásul inkább a mennyiségre ment rá, mint a minőségre. A télen új edző jött, akinek sikerült megmentenie a szezont. Januárban és februárban sérülésekkel bajlódtam, ami rányomta bélyegét a játékomra, valamint idényem hátralevő részére. A mostani felkészülést új trénerrel kezdtük meg, s örömmel kijelenthetem, hogy nagyszerű formában vagyok, a sérülések is elkerülnek, úgyhogy összességében jól érzem magam Belgiumban.

– Mintha némi bizonytalanság lenne a hangjában.
– Szó sincs róla, tényleg jó nekem itt, de igazából Norvégia a szívem csücske. Ha lehet, most is megnézem a bajnoki mérkőzéseket, elsősorban legutóbbi klubomat, az Odd Grenlandot. Azért jöttem el onnan, mert nyolc év után kihívást kerestem, amelyet most megtaláltam. Teljesen más a két ország futballkultúrája, máshogy építik fel a játékot. Amíg Norvégiában a csapat a legfontosabb, Belgiumban azt vettem észre, hogy az egyéni érdekek előbbre valók az együttesénél. A Lierse-nél egyébként egy év múlva lejár a szerződésem, s lehet, hogy utána nem megyek vissza egyből Norvégiába, de mindenképp ott szeretném befejezni a pályafutásomat, visszavágyom Skandináviába. Ráadásul ha szögre akasztom a stoplist, Norvégiában szeretnék élni a párommal, nagyon megszerettük azt a környezetet.

A TELJES INTERJÚT A NEMZETI SPORT SZERDAI SZÁMÁBAN OLVASHATJA.

KOVÁCS SZERINT NEHÉZ DOLGA LEHET A FRADINAK ÉS A PAKSNAK

Ha az Európa-ligában a Ferencváros kiejti az örmény Ulissest, illetve a Paks az andorrai UE Santa Colomát, könnyen elképzelhető, hogy mindkét magyar együttesnek norvég ellenfele lesz a következő körben – ehhez az is kell, hogy az Aalesund és a Tromsö is továbbjusson. A Lierse magyar légiósa, Kovács Péter korábban nyolc évig futballozott Norvégiában, két évig a Tromsőben, így jól ismeri mindkét gárdát.

 

„A Paksnak nehezebb lehet a feladata, mivel a Tromsö nagyon erős együttes – kezdi az elemzést Kovács. – Most szenvedte el első vereségét, így visszacsúszott a második helyre, de egy meccsel kevesebbet játszott a listavezetőnél. Rendkívül egységes csapatról van szó, kiváló a védelme, alig kap gólt, és valahogy mindig lő egyet. A Tromsőben futballozik a harmincnyolc éves Sigurd Rushfeldt, aki a közelmúltban adta át a múltnak a norvég bajnokikra vonatkozó egyéni gólrekordot, jelenleg százhatvannyolc találatnál jár az első osztályban. A Tromsö mellett szól az is, hogy a hazai mérkőzéseit műfüvön játssza, ez hátrányt jelenthet a paksiaknak. Ugyanez a helyzet az Aalesundnál, bár a nyugatnorvég klub talán még rosszabb minőségű műfüvön futballozik, ugyanakkor gyengébb együttes, mint a Tromsö. Kiscsapatnak számít, de így is a harmadik helyen áll a bajnokságban. Minden egyes labdáért megküzdenek a játékosok, akiket a keret új edzője a négy–három–hármas hadrendben játszat, támadó szellemű, harcos együttes lehet a Ferencváros ellenfele."


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik