nemzetisport.hu 2013.09.21 07:42 Frissítve: 2014.11.15 01:18

Köteles Lászlóról, a kijevi hősről áradoznak Belgiumban

Amint arról már csütörtökön beszámoltunk, a genki Köteles László főszerepet játszott csapata Dinamo Kijev elleni 1–0-s idegenbeli sikerében, az Európa-ligában. A belga klubnál nem győzik méltatni a magyar kapus kiemelkedő teljesítményét. 

Köteles László munkában – volt munkája bőven Kijevben, de hibátlanul tette a dolgát (Fotó: rkcgenk.be)

„Gyertyát gyújthatunk Köteles tiszteletére” – bókolt még augusztus végén Köteles Lászlónak, a Genk kapusának Jelle Vossen csapatkapitány. A belga válogatott csatár a Hafnarfjördur elleni Európa-liga-selejtező izlandi felvonásán 2–0-s vendégvezetésnél büntetőt védő magyar légiós kapcsán könnyelműen fogalmazott, Köteles ugyanis csütörtök este, immár csoportkörös „előadáson" pályafutása egyik legjobb teljesítményét nyújtotta Kijevben.

Hány gyertyát ér vajon a Dinamo pályáján bemutatott bravúrsorozat?

„A mérkőzés utolsó tíz percében úgy nézett ki, vagy elsüllyedünk és megfulladunk, vagy tovább úszunk: nos, Köteles védései a felszínen tartottak bennünket, így végül megúsztuk – nyilatkozta Mario Been, az ukrán fővárosban 1–0-ra nyerő limburgi együttes edzője. – Egységesek voltunk, ez a legfőbb erősségünk. Ha minden pályára lépő azonos elszántsággal és önfeláldozással harcol a másikért, azaz a csapatért, kevesen képesek legyőzni a Genket."

Hogy az utóbbi kijelentést Been a belga liga együtteseire, netán a további Európa-liga-riválisokra (Thun, Rapid Wien) vagy globálisan értette, nem mindegy.

Ami Kötelest illeti, a csúcsteljesítmény (csak a „csúcsokra" szűkítve a kört) négy kivételesen nagy védést jelent. A Racingot négy éve szolgáló kapus leért a bal alsóra (tizenöt méterről leadott lövést követően), kipaskolta a labdát a jobb alsó sarok elől és a léc alól (utóbbi mozdulatot kétszer is bemutatta, másodszor a hosszabbítás perceiben).

A fentiek tükrében nem meglepő, hogy a francia és a flamand nyelvű lapok tudósításaiban, címeiben Kötelesről szuperlatívuszokban írtak, s mivel a főszereplőt nem tudták a lefújás után szóra bírni, Guy Martens kapusedzőt idézték.

„Az európai porondra jellemzően tipikus Köteles-meccset láttunk, a nemzetközi színtéren mindig szuper teljesítménnyel rukkol ki: minél nagyobb rajta a nyomás, minél nagyobb a felelősség, annál magabiztosabb, annál jobb – idézte a regionális napilap, a Het Belang van Limburg a kapusedző véleményét. – Visszatérő jelenség, Brockhauser István is ilyen kapus volt. Ki tudja, talán magyaros jellegzetességről van szó. Semmi meglepő nem volt a csütörtök esti produkciójában. Maximális koncentrációval dolgozik az edzéseken, erre a meccsre mind mentálisan, mind a »tananyagot« tekintve alaposan felkészült. A mérkőzést megelőző két napon folyamatosan kérdezett. Mindent tudni akart a kijevi játékosok szokásairól, cseleiről, stílusáról. Tökéletesen megtanulta és felmondta a leckét.”

A magyar kapusnak csapattársa, Julien Gorius is köszönetet mondott: „Ennek a Dinamo Kijevnek a Bajnokok Ligájában lenne a helye. Ezért tartom nagyobb sikernek a csütörtök esti diadalt az előző idényből a Sporting elleni győzelemnél vagy a Basel elleni döntetleneknél. A gólom fájdalmasan érintette a Dinamót, még inkább a közönséget, amely a hazai csapat ellen fordult. Ebben persze hatalmas szerepe volt Köteles Lászlónak is, aki a hajrában bámulatos védésekkel tartotta hátul a frontot. Hálásak lehetünk neki.”

 

2019.09.16 19:55:11

Légiósok PÓR KÁROLY

Kiderült, mi a BL-bemutatkozásra készülő középpályás valódi célja – nem csak annyi, hogy eljusson egy topklubhoz.

2019.09.10 08:52:00

Légiósok SOMOGYI ZSOLT

Hazajött Amerikából, de csak azért, hogy áldozatra képes játékosokat keressen a Sporting Kansasnek.

2019.08.28 12:10:08

Légiósok KAMLER JÁNOS

„Amikor hétfőn Mainzba érkeztem, előtörtek az emlékek, annyi minden szép eszembe jutott.”

2019.08.27 23:39:39

Légiósok SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Felfoghatatlanul nagy a verseny, hatalmas a konkurencia.