HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2013.09.21 07:42 Frissítve: 2014.11.15 01:18

Köteles Lászlóról, a kijevi hősről áradoznak Belgiumban

Amint arról már csütörtökön beszámoltunk, a genki Köteles László főszerepet játszott csapata Dinamo Kijev elleni 1–0-s idegenbeli sikerében, az Európa-ligában. A belga klubnál nem győzik méltatni a magyar kapus kiemelkedő teljesítményét. 

Köteles László munkában – volt munkája bőven Kijevben, de hibátlanul tette a dolgát (Fotó: rkcgenk.be)

„Gyertyát gyújthatunk Köteles tiszteletére” – bókolt még augusztus végén Köteles Lászlónak, a Genk kapusának Jelle Vossen csapatkapitány. A belga válogatott csatár a Hafnarfjördur elleni Európa-liga-selejtező izlandi felvonásán 2–0-s vendégvezetésnél büntetőt védő magyar légiós kapcsán könnyelműen fogalmazott, Köteles ugyanis csütörtök este, immár csoportkörös „előadáson" pályafutása egyik legjobb teljesítményét nyújtotta Kijevben.

Hány gyertyát ér vajon a Dinamo pályáján bemutatott bravúrsorozat?

„A mérkőzés utolsó tíz percében úgy nézett ki, vagy elsüllyedünk és megfulladunk, vagy tovább úszunk: nos, Köteles védései a felszínen tartottak bennünket, így végül megúsztuk – nyilatkozta Mario Been, az ukrán fővárosban 1–0-ra nyerő limburgi együttes edzője. – Egységesek voltunk, ez a legfőbb erősségünk. Ha minden pályára lépő azonos elszántsággal és önfeláldozással harcol a másikért, azaz a csapatért, kevesen képesek legyőzni a Genket."

Hogy az utóbbi kijelentést Been a belga liga együtteseire, netán a további Európa-liga-riválisokra (Thun, Rapid Wien) vagy globálisan értette, nem mindegy.

Ami Kötelest illeti, a csúcsteljesítmény (csak a „csúcsokra" szűkítve a kört) négy kivételesen nagy védést jelent. A Racingot négy éve szolgáló kapus leért a bal alsóra (tizenöt méterről leadott lövést követően), kipaskolta a labdát a jobb alsó sarok elől és a léc alól (utóbbi mozdulatot kétszer is bemutatta, másodszor a hosszabbítás perceiben).

A fentiek tükrében nem meglepő, hogy a francia és a flamand nyelvű lapok tudósításaiban, címeiben Kötelesről szuperlatívuszokban írtak, s mivel a főszereplőt nem tudták a lefújás után szóra bírni, Guy Martens kapusedzőt idézték.

„Az európai porondra jellemzően tipikus Köteles-meccset láttunk, a nemzetközi színtéren mindig szuper teljesítménnyel rukkol ki: minél nagyobb rajta a nyomás, minél nagyobb a felelősség, annál magabiztosabb, annál jobb – idézte a regionális napilap, a Het Belang van Limburg a kapusedző véleményét. – Visszatérő jelenség, Brockhauser István is ilyen kapus volt. Ki tudja, talán magyaros jellegzetességről van szó. Semmi meglepő nem volt a csütörtök esti produkciójában. Maximális koncentrációval dolgozik az edzéseken, erre a meccsre mind mentálisan, mind a »tananyagot« tekintve alaposan felkészült. A mérkőzést megelőző két napon folyamatosan kérdezett. Mindent tudni akart a kijevi játékosok szokásairól, cseleiről, stílusáról. Tökéletesen megtanulta és felmondta a leckét.”

A magyar kapusnak csapattársa, Julien Gorius is köszönetet mondott: „Ennek a Dinamo Kijevnek a Bajnokok Ligájában lenne a helye. Ezért tartom nagyobb sikernek a csütörtök esti diadalt az előző idényből a Sporting elleni győzelemnél vagy a Basel elleni döntetleneknél. A gólom fájdalmasan érintette a Dinamót, még inkább a közönséget, amely a hazai csapat ellen fordult. Ebben persze hatalmas szerepe volt Köteles Lászlónak is, aki a hajrában bámulatos védésekkel tartotta hátul a frontot. Hálásak lehetünk neki.”

 

2019.02.11 22:00:17

Légiósok SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Tizennyolc évesen nagyon jó helyen van.

2019.01.31 09:34:27

Légiósok BABJÁK BENCE

Megyeri Balázs csendes, karizmatikus és játékospárti szakembernek ismerte meg Ernesto Valverdét.

2019.01.28 17:56:34

Légiósok P. K.

„Régóta tudatosan építjük a pályafutását, nincs itt az ideje, hogy klubváltásról beszéljünk.”

2019.01.27 23:35:17

Légiósok MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. De nem véletlenül kell hallgatni Dárdaira, mi több, meghallani, amit mond, például igazán reménykeltő axiómáját: „A labda az egyedüli, ami konkurálhat a kütyükkel.”

2019.01.22 09:56:14

Légiósok BABJÁK BENCE

A magyar válogatott játékos megnyugtatta az eszéki szurkolókat: ő is sokat vár magától.