Korcsmár: A norvég bajnokság erősebb, mint a magyar

MARTONOSI ÁRPÁDMARTONOSI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2010.10.22. 13:25
null
Korcsmár Zsolt (pirosban) hamar felvette a norvég bajnokság ritmusát (Fotó: Imago)
A külföldre szerződő magyar labdarúgók esetében sarkalatos pont a nekik jutó játéklehetőség mennyisége. Honfitársaink sok esetben csak a kispadról – vagy onnan sem – figyelhetik együttesük mérkőzéseit, Korcsmár Zsolt azonban azok közé tartozik, akiknek sikerült beverekedniük magukat a kezdőcsapatba. Az Újpest fiatal játékosa szerződése szerint november 30-ig szerepel kölcsönben a norvég Brann Bergenben, ám hogy utána hogyan alakul a sorsa, azt még ő sem tudja.

 

A nyáron minden érintett elégedett lehetett, amikor az Újpest megállapodott a Brann Bergennel Korcsmár Zsolt kölcsönadásáról: az anyagilag nem túl jól álló magyar csapatnak jól jött a játékosért kapott pénz (az Aftenposten szerint ez 18 millió forint volt), az idény első felét rosszul kezdő Brann egy U20-as vb-bronzérmessel erősödött, maga Korcsmár pedig 21 évesen kipróbálhatta magát egy külföldi bajnokságban.

AZ ÚJ EDZŐVEL MÁR JOBBAN MEGY

A Brann Bergen eléggé „beragadt” az idei bajnokság rajtjánál, ez pedig kihatással volt az egész szezonra. Az idény második felében már jobban megy az időközben edzőt váltó bergenieknek – ha csak az őszi mérkőzéseket tekintenénk, a középmezőnyben állomásoznának –, három fordulóval a vége előtt azonban még nem lehetnek teljesen nyugodtak, mivel hat pont választja el őket a 14., osztályozós helyen álló Hönefosstól.

Július második felében került Norvégiába, és mintegy három héttel később, augusztus 8-án már bajnokin is bemutatkozhatott új csapatában. Ezt és a következő négy bajnokit is végigjátszotta, mígnem egy szerencsétlen sérülés miatt a Rosenborg elleni meccsen le kellett cserélni.

– Mi lepte meg leginkább Norvégiában?
– Talán a labdarúgást körülvevő közeg – nyilatkozta Korcsmár Zsolt a Nemzeti Sport Online-nak. – Nem hittem volna, hogy ennyire imádják itt ezt a sportágat és magát a csapatot. Bergenben kiváltságot jelent, ha valaki valamilyen minőségben a klubhoz tartozhat. A játékosokat ismerik, szeretik a szurkolók. Velem is már az első héten több interjú készült, fotók jelentek meg rólam a lapokban.

– Hogy érzi, szakmailag megérte Norvégiába szerződnie erre a néhány hónapra?
– Mindenképpen, hiszen a norvég bajnokság előrébb tart a magyar NB I-nél, ez pedig a fejlődésemet szolgálja, ráadásul rendszeresen játszom, ami szintén nagyon fontos szempont.

 KORCSMÁRRAL 50 SZÁZALÉKOS A BRANN

Korcsmár Zsolt a 20. fordulóban mutatkozott be a norvég élvonalban, az IK Start elleni meccset egyből végigjátszotta, csakúgy, mint a következő három bajnokit. A 24. fordulóban a Rosenborg ellen agyrázkódást szenvedett, így a szünetben le kellett cserélni. Egy mérkőzés kihagyása után a Hönefoss ellen térhetett vissza, de újabb fejsérülés miatt ismét csak egy félidő jutott neki. Eddig tehát hat bajnokin lépett pályára a Brannban, amely ezeken a meccseken két-két győzelmet, döntetlent, illetve vereséget könyvelt el. A magyar játékos gólt, gólpasszt nem jegyzett norvég csapatában, ám középső védőként eddig lapok nélkül zárta a találkozókat.

– Mi a legnagyobb különbség a hazai és a norvég élvonal között?
– Itt nagyobb a tempó, gyorsabb a játék és maguk a játékosok is. Az ellenfelek jobban fejelnek, összességében jobb képességű csatárokkal kell megküzdenem, ami a javamra válik. Szerencsére aránylag hamar sikerült felvennem az itteni ritmust, alkalmazkodnom a norvég játékstílushoz.

– Mennyire elégedettek önnel a klub vezetői?

– Éppen a héten volt egy négyszemközti beszélgetésem az edzővel, aki elmondta, hogy az egész szakmai stáb elégedett a teljesítményemmel, szeretnék, ha a csapatnál maradnék.

– És ön hogyan értékeli a teljesítményét?

– Nem megy rosszul a játék, de magammal szemben mindig is nagyon kritikus voltam. Ha tehetem, megnézem a mérkőzéseink felvételét, hogy lássam, hol hibáztam, mit kellett volna másképp csinálnom.

– Egyik erénye, hogy a védelemben és a középpályán is bevethető. Norvégiában melyik poszton játszik?

– Itt belső védőként számítanak rám.

– A Rosenborg elleni mérkőzésen elszenvedett agyrázkódása már a múlté?

– Ebben a tekintetben elég szerencsétlen voltam, mivel addig folyamatosan végigjátszottam a meccseket, de ezután ki kellett hagynom egy találkozót. A következő fordulóban már ismét kezdő voltam, ám akkor egy beadásnál ismét „szétfejeltek”. Én kibólintottam a labdát, az ellenfél viszont a fejemet találta el. Ismét le kellett cserélni a szünetben, mert elhomályosultak előttem a dolgok, most már azonban jól vagyok. Szegény srácnak viszont eltört az orra…

– Kölcsönszerződése november 30-ig köti a Brannhoz, a norvégok addig élhetnek opciós jogukkal. Mennyi esély van rá, hogy kivásárolják újpesti szerződéséből?

– Nem tudom, maradok-e. Ők számítanának rám a továbbiakban is, azt mondták, lényegében rajtam múlik, ha szeretnék maradni, mindent elkövetnek a megszerzésem érdekében.

– A napokban több külföldi klub, így a Lech Poznan, az Anderlecht és a Santander neve is felvetődött önnel kapcsolatban. Ennek fényében szívesen maradna Bergenben?

– Erre nem tudok egyértelmű választ adni. Én is hallottam érdeklődő csapatokról, de konkrétumokkal ezzel kapcsolatban nem tudok szolgálni. Egyelőre a hátralévő három fordulóra koncentrálok, aztán pedig igyekszem a lehető legjobb megoldást megtalálni.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik