Huszti: Nagy szó, hogy Gógánfáról idáig jutottam

Vágólapra másolva!
2013.02.09. 11:45
null
Huszti Szabolcs több emlékezetes gólt is szerzett már a Bundesligában, összesen 24 találatnál jár (Fotó: archív)
Századik Bundesliga-mérkőzésére készül Huszti Szabolcs. A Hannover 29 esztendős középpályása ráadásul duplán ünnepelhet szombaton a Hoffeinheim ellen: a centenáriumot a 25. bajnoki góljával teheti még emlékezetesebbé. Nosztalgiázás a Gógánfáról induló, messzire jutó „századossal”.
VARGÁT DICSÉRIK, STIEBERT MEGOPERÁLTÁK, SZALAI ÉS A REKORD
Jobb bemutatkozásról talán álmodni sem mert Varga József, legfeljebb ha gólt lőtt volna. Egy héttel ezelőtt, első mérkőzésén a Fürthben rögtön kezdőként kapott lehetőséget, s csapata hatalmas bravúrral idegenben legyőzte a Bundesliga hatodik helyén álló Schalkét (2–1). Varga József pedig nem csupán epizódszerepet vállalt magára, óriási munkabírásával kitűnt a mezőnyből.
„Nagyon elégedettek vagyunk vele – mondta Michael Büskens, a kiesés elől menekülő csapat vezetőedzője. – József pillanatok alatt felvette a ritmust, amiért tiszteletet érdemel. Remekül mutatkozott be a Schalke ellen, és már egy mérkőzés után kijelenthetem, hogy harcias stílusával hamar a közönség kedvencévé válhat.”
Hasonlóan vélekedik a középpályásról Rouven Schröder, ám a fürthiek sportigazgatója már előretekint: „Varga József pontosan tudja, miként kell helytállni a pályán, harciasság, szenvedély, agresszivitás jellemzi. Mindent megteszünk azért, hogy az év végén végleg megvásároljuk.”
A tizennyolcszoros válogatott középpályás kölcsönben szerepel a német csapatnál, s mivel a debreceniekkel nem állapodtak meg kivásárlási árban, az esetleges „véglegesítés” további egyeztetéseket igényel.
„Szép és jó, ha egyetlen mérkőzés után ilyeneket nyilatkoznak Varga Józsefről, de azt gondolom, korai még ezzel az üggyel foglalkozni. Ráadásul hivatalosan semmiféle ajánlatot sem tettek a fürthiek” – mondta a Nemzeti Sportnak Filipovics Vladan, a futballista menedzsere.
A 24 éves játékos minden bizonnyal a szombati, Wolfsburg elleni bajnokin is kezdőként lép pályára, ám a Fürth másik magyarja, Stieber Zoltán kihagyja a találkozót. A szélső sérülést szenvedett, s pénteken meg is műtötték a bal vállát – ahogy arról már beszámoltunk. Egyelőre nem tudni, hogy a házi góllistát három találattal vezető Stiebernek mennyit kell kihagynia.
A mainzi Szalai Ádámmal kapcsolatos hír, hogy a válogatott támadó hétközi körömgyulladása ellenére – emiatt ki kellett hagynia a fehéroroszok elleni szerdai felkészülési meccset – szerepel a Mainz várható kezdőcsapatában az Augsburg elleni holnapi meccsen. Ha a most 11 gólnál járó csatár ismét betalál, azzal új magyar csúcsot állít fel a Bundesligában, ugyanis az 1987–1988-as szezonban a Frankfurtban Détári Lajos jutott 11 találatig, sem előtte, sem azóta ennél több gólt magyar játékos nem szerzett a Bundesligában egy szezonban.

– Emlékszik még a Bundesliga-premierjére, a Hertha elleni meccsre?
– Szép próbálkozás – vágta rá a Nemzeti Sport kérdésére Huszti Szabolcs. – A második fordulóban játszottunk Berlinben, az elsőben a Werder Brement fogadtuk. Noha négy kettőre kikaptunk, úgy rémlik, jól ment a játék, bemutatkozásom alkalmával az első gólomat is megszerezhettem volna, de elpuskáztam egy nagy helyzetet. A következő hétvégén a Hertha otthonában beleszaladtunk egy csúfos, négy nullás pofonba, majd jött hozzánk az Aachen – el is vitte a három pontot. Három mérkőzés, három vereség, ráadásul a harmadik után a vezetőség megvált Peter Neururertől, aki engem Hannoverbe hozott. A negyedik játéknapon már Dieter Hecking ült a kispadunkon, s hogy a történetben legyen még egy csavar: ő az előző körben még az Aachent irányította… Szóval kalandos volt a kezdet.

– A folytatásról mi jut eszébe?
– Azok után, ahogy elkaptuk a rajtot – azazhogy nem kaptuk el –, a bennmaradás kiharcolása volt a cél. Ezt végül gond nélkül teljesítettük. Négy góllal és hét gólpasszal zártam az idényt, és bár lehetett volna jobb is a mérlegem, elsőre talán nem volt rossz.

– Kétezer-hat november nyolcadika, Allianz Arena…
– Mintha tegnap lett volna! A negyvenharmadik percben Jirí Stajner elment a jobb szélen, középre gurított, és én hat méterről jobbal az elvetődő Oliver Kahn mellett visszarúgtam a labdát a rövid sarokba. Így nyertünk egy nullára – a klub történetében először és eddig utoljára Münchenben.

– Huszonhárom évesen szerződött a Bundesligába. Nem félt attól, hogy túl magasan lesz a léc?
Kicsit sem. Ne feledjük, a Metzből, vagyis a francia élvonalból kerültem Németországba, ami nem akkora ugrás, mintha Magyarországról igazoltam volna oda. Én nem tizenhét esztendősen lettem légiós, mi több, az NB I-ben is csak húszévesen mutatkoztam be. Garami József becserélt a Pécs ellen, aztán sokáig semmi, mígnem Sopronban jóra fordult a sorsom. Amin keresztülmentem, rengeteget segített abban, hogy később magasabb szinten is megálljam a helyem.

– Tény, a második Bundesliga-szezonja még jobban alakult, mint az első.
– Tíz gól, hét gólpassz, nyolcadik hely. Ahhoz képest, hogy nem vagyok csatár, a tíz gólra büszke lehettem. Még úgy is, hogy négy tizenegyesből született, de hát a tizenegyeseket is értékesítenie kell valakinek.

– Három és fél éven át győzködhették, hogy térjen vissza. Ha most kellene döntenie, ugyanúgy elkötelezné magát a Zenithez, mint kétezer-kilenc februárjában?
– Amit eddig tettem a pályafutáson során, azon semmit sem változtatnék, a Fradihoz, a Sopronhoz, a Metzhez, a Hannoverhez és a Zenithez gondolkodás nélkül aláírnék. Sőt a Hannoverhez kétszer is.

ŐK KAPTÁK AZ EDDIGI 24 HUSZTI GÓLT A BUNDESLIGÁBAN
4: Dortmund, Schalke
3: Bremen
2: Bayern München, Leverkusen, Mönchengladbach, Nürnberg, Stuttgart
1: Aachen, Bielefeld, Hamburg

– Csupán a miheztartás végett: a szombati századik mérkőzésén a huszonötödik gólját is megszerezhetné.
– Így lenne teljes az ünnep, ez nem vitás. Mégis azt mondom, nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg. És ugyan ez már-már úgy hangzik, mintha a karrierem utolsó interjúját adnám, annyit megjegyeznék: ahhoz képest, hogy egy kis faluból, Gógánfáról indultam, úgy vélem, nagy szó, hogy itt tartok.

A TELJES INTERJÚT, AMELYBEN A KÖZÉPPÁLYÁS RÉSZLETESEBBEN IS KITÉR A JUBILEUMI MECCSÉRE, KORÁBBI EMLÉKEZETES TALÁLKOZÓIRA, ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT SZOMBATI SZÁMÁBAN!

HUSZTI SZABOLCS STATISZTIKÁJA A BUNDESLIGÁBAN
Idény Mérkőzésszám Pályán töltött percátlag Gól Gólpassz* Sárga lap Kiállítás
2006–2007 31 82.3 4 7 5
2007–2008 33 81.5 10 7 4
2008–2009 17 83.1 3 6 3
2012–2013 18 79.4 7 9 6 1
Összesen: 99 81.6 24 29 18 1

* A Kicker (forrásunk) nemcsak a klasszikus gólpasszokat számítja az asszisztok közé, hanem például a kiharcolt büntetőt is.

HUSZTI GÓLJA A BAYERN ELLEN (2006)

VIDEO-ÖSSZEÁLLÍTÁS HUSZTI SZABOLCS GÓLJAIRÓL


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik